AK Parti 2019 Yerel Seçim Van adayı Necdet Takva kimdir?

Necdet Takva kimdir? AK Parti 2019 Yerel Seçim belediye başkan adaylarından 14 tanesinin daha Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmasının ardından internette hummalı bir araştırma başladı. Vatandaşlar AK Parti Van belediye başkan adayı Necdet Takva hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Necdet Takva kimdir, ne iş yapıyor, kaç yaşında gibi sorulara yanıt aranıyor. Biz de bu konuyu sizler için inceledik. Peki Necdet Takva kimdir? Kaç yaşında? Ne iş yapıyor? Detaylar haberimizde...

Necdet Takva kimdir? AK Parti 2019 Yerel Seçim belediye başkan adaylarından 14 tanesinin daha Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmasının ardından internette hummalı bir araştırma başladı. Vatandaşlar AK Parti Van belediye başkan adayı Necdet Takva hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Necdet Takva kimdir, ne iş yapıyor, kaç yaşında gibi sorulara yanıt aranıyor. Biz de bu konuyu sizler için inceledik. Peki Necdet Takva kimdir? Kaç yaşında? Ne iş yapıyor? Detaylar haberimizde...

AK Parti 2019 Yerel Seçim Van adayı Necdet Takva kimdir?

AK PARTİ 2019 YEREL SEÇİM VAN ADAYI KİMDİR?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu.

Erdoğan, partisinin 14 il belediye başkan adayını açıkladı:

Ağrı - Savcı Sayan

Aksaray - Evren Dinçer (Çevre Şehircilik Bakanlığı Personel Daire Başkanı)

Bilecik - Nihat Can (Belediye Başkan Vekil)

Erzincan - Cemalettin Başsoy (Mevcut belediye başkanı)

Edirne - Koray Uymaz (AK Parti eski İl Başkanı)

Iğdır - Adil Aşırım (20. dönem milletvekili)

Isparta - Şükrü Başdeğirmen (İşadamı, STK yöneticisi)

Kars - Ensar Erdoğdu (AK Parti eski İl Başkanı)

Kırşehir - Yaşar Bahçeci (Mevcut belediye başkanı)

Kütahya - Ahmet Sami Kutlu (AK Parti il yönetim kurulu üyesi)

Siirt - Ali İlbaş (AK Parti eski il başkanı)

Tunceli - Gökhan Arslan (AK Parti İl Başkan Yadımcısı)

Van - Necdet Takva (Van Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı)

Zonguldak - Ömer Selim Alan (Doktor, AK Parti İl Başkan Yardımcısı)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "7 büyükşehir il ve ilçe adaylarını önümüzdeki günlerde açıklamayı sürdüreceğiz. Seçim tarihine kadar gece gündüz çalışarak partimizi sandıktan birinci çıkarmanın yanında en yüksek oy oranına ulaştırmanızı bekliyoum. Cumhur İttifakı'nı lekelemeyecek, gölgelemeyecek şekilde çalışmaları sürdüreceğiz. Bu sürecin altyapı çalışmalarını birer arkadaşımız sürdürüyor. Şu anda bazı kalan yerleri de bizler daha sonra liderler olarak bir araya gelip nihai kararlarımızı vereceğiz. Teşkilatımdan isteğim Cumhur İttifakı'na kimse gölge düşürmesin. Kararlara hepimiz uyacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Hükmeden değil, hizmet eden yönetim anlayışına göre hareket ettikçe milletin desteği yanımızda olacağız. Bu konuda çok hassasız. Bu işi adeta ince ince dokuyup o şekilde sonuçlandırmamız gerekiyor. Hassasiyetiz çok fazla. İstihbarat çalışmalarına, GBT'lerine kadar...

GÜRÜLTÜ VE GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Çok eskilerden beri yerleşmiş seçim kampanyası anlayışı vardır. Şehirlerimizin caddeleri, sokakları her yeri parti bayraklarıyla, afişlerle donatılır. Biz bununla ilgili bir düzenleme yaptık. Kimse buna riayet etmiyor. Partilerin ve adayların görünürlüğünü sağlamaya yönelik bu kampanya tarzı güç gösterisi olarak devam ettik. Günümüzde artık buna ihtiyaç yok. Bunu artık çok ilkel buluyoruz. Eski tarz kampanya yöntemleri şehirlerimiz kirleten, tepkiye yol açan bir hale geldi. Gürültü ve görüntü kirliliği oluşturan kampanya yöntemini tamamen terk ediyoruz. Çevreye ve insana saygılı seçim kampanyası yürütme kararı aldık. Parti teşkilatı ve seçim koordinasyon merkezilerinin olduğu yere bayraklar asılabilir, bunun dışına görüntü kirliliğine müsaade edilmeyecek, belirtilen saatler dışında otobüs dolaştırılmayacak. Partilere ve adaylara çok ciddi, maddi ve manevi maliyet getiren, şehirlerimizi kağıda boğan israf kaleminden de kurtulmuş olacağız. Tasarrufu sadece devlette aramayalım, bu da tasarruf. Çevreci bir parti olarak bu hassasiyeti gösterme kararı aldık."

NECDET TAKVA KİMDİR?

1969’da Van’da doğan Necdet Takva, ilk ve orta öğrenimini Van’ da tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yönetim Bilimleri Dalında Yüksek Lisans derecesi aldı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda Genel Sekreterlik yapan TAKVA, Van Kent Konseyi başta olmak üzere birçok STK’da yer aldı. Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 74. Genel Kurulunda, Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığı’na seçildi. TAKVA ayrıca TOBB Fuarlar Komitesi Üyeliği, Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Başkan Vekilliği görevlerini de icra etmiştir.

Necdet TAKVA, evli ve dört çocuk babasıdır.

VAN

Van, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık on dokuzuncu şehri. Doğu Anadolu Bölgesinde yer alır. Van ili nüfus bakımından bu bölgenin en büyük ilidir. 2017 sonu itibarıyla nüfusu 1.106.891 kişidir. Kuzeyden Ağrı, batıdan Bitlis, güneybatıdan Siirt, güneyden Hakkari illeriyle, doğudan da İran'la sınırlıdır. Anadolu'nun en büyük kapalı havzası olan Van Gölü kıyısında toprakları verimli, akarsuları bol, iklim koşulları oldukça elverişli bir yerleşim merkezidir. Dünya'nın hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir.

Tarihçe
Van'ın tarihi MÖ 7000 yıllarına kadar uzanır. Van Kalesinin 6 km güneyinde bulunan Tilkitepe ve Van Gölü'nün kuzeyindeki Ernis Mezarlıklarında yapılan kazılarda Kalkolitik, Tunç, Demir çağlarına ait yerleşimler bulunmuştur. Van'ın medeni tarihi Urartular le başlar. Van, bugünkü Doğu Anadolu ve Ermenistan ile civarındaki toprakları kapsayan Urartu Devleti'nin merkeziydi. İskit istilasının ardından zayıflayan Urartular, İran'dan gelen Medler tarafından yıkıldı. Daha sonra bölgeye Ahamenişlerler, Büyük İskender, Selevkoslar, Ermeniler, Partlar, Romalılar, Sasaniler ve Doğu Romalılar (Rumlar) hakim olmuştur. 644 yılında Müslüman Araplar bu bölgeyi fethetmiş, daha sonra bölge yine Rumlara geçmiştir. Yöre, uzun süre Abbasilere veya Rumlara bağlı yerel Ermeni beyleriyle yönetilmiştir. 11. yüzyıldan itibaren Türkmenlerin yerleşmeye başladığı Van Gölü havzası, önce Selçuklulara, sonra da İlhanlılara, Celayirîlere, Karakoyunlulara ve Akkoyunlulara yurt olmuştur. 16. yüzyılda Safevilerin Doğu Anadolu'dan uzaklaştırılmasından sonra Van'da Osmanlı egemenliği başlamıştır. Van'da 20. yüzyıla kadar Ermeni, Türk, Kürt, Arap nüfus yaşamıştır. Gelenekleri Osmanlı ve İran etkisinde gelişmiştir. Van farklı kültürlerin ve toplulukların bir arada yaşayabildiği güzide bir coğrafyadır.

Şehir Urartulardan kalmadır. Urartuların başkenti olan Van'ın o zamanki adı Tuşpa idi. Şehri ilk kuran Asur Kraliçesi Semiramis'tir. Bu bölgeye önce Hurriler yerleşmişlerdir. Urartular zamanında şehir bir imparatorluk merkezi haline gelmiştir. Urartulardan sonra şehre Medler, Persler, Büyük İskender, Selevkoslar, Ermeniler, Partlar, Romalılar, Sasaniler ve Bizanslılar hakim olmuştur. MS 675 yılında Müslüman Araplar şehri fethetmiş, daha sonra şehre yine Bizanslılar, bunları yenen Selçuklular ve sonra İlhanlılar, Celayirliler, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safeviler ve en sonunda Osmanlılar hâkim olmuştur.

Hurrilerin MÖ 2000'lerden itibaren Van Gölü'nden başlayarak Kızılırmak ve Yeşilırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerlere kadar uzanan bir bölgeye hakim oldukları görülür. MÖ 13. yüzyılda Hurri-Mitanni siyasi teşekkülün merkezi otoritesi zayıflamış ve beyliklere bölünmüştür. Asur Kralları bu küçük beyliklerini hakimiyetleri altına almaya çalışmış ve bu sırada Van Gölü çevresinde Batı İran'a kadar olan bölgede Urartular ile Asurlular arasında mücadeleler başlamıştır. Urartu-Asur mücadelesi MÖ.VI. yüzyılın ortalarına kadar sürmüş, Urartular bu dağlık ve zor arazi şartlarına sahip bölgeyi egemenlik altında tutmuştur

Urartular'ın başkentliğini yapmış olan Van Kalesi, 3000 yıllık görkemiyle hala ayaktadır. Van Kalesi'nde Urartular'dan kalan kaya ve oda mezarları, tapınaklar, yazıtlar ve bazı yapılar bulunur. Urartu kralı I. Sarduri'nin kurduğu ve başkent yaptığı Tuşpa, Urartu krallarının mezralarını, uzun yazıtları içinde barındırır. Horhor Yazıtı, kaledeki en uzun yazıttır ve kral Argişti'ye ait mezar odasının girişinde bulunur. Analı kız kutsal alanında büyük bloklara yazılmış yazılar vardır ve burası bir sunak alanıdır. İç Kale'de Urartulara ait bir tapınağın temelleri bulundu. Kalenin batısında Madır Burcu isimli görkemli yapının ne amaçla yapıldığı tam olarak bilinmemektedir, fakat bir liman olduğu tahmin edilmektedir.Kalenin kuzeyinde yer alan Van Kalesi Höyüğü'nde kazılar yapılmıştır.

Van şehri I. Dünya Savaşı'na kadar kalenin güney kısmında surlarla çevrili bölgede kuruluydu. Daha sonra Osmanlı'nın Kafkasya Cephesinde Ruslar'la savaşa girdiği sırada şehirdeki Ermeniler ayaklanmıştır.Bu ayaklanmalar sonucu Ermeniler ve Ruslar şehri ele geçirmiştir.21 Mayıs 1915'de Rus General Yudeniç Van'a girer. Burada Ermeniler şehrin ve kalenin anahtarlarını generale sunar. 2 Nisan 1918'de Ali İhsan Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu,Rusların harabeye çevirdiği Van'ı geri alır.

Bu dönemden sonra Van şehri Erek Dağının eteğinde yeniden kurulur. Eski Van ise 1-2 cami hariç kullanılamaz hale gelmiştir ve günümüze gelinceye kadar ayakta kalan yapılar dayanamayarak yıkılmıştır.

Bu şehrin kalıntıları günümüze ulaşmıştır. Surlara ait bazı kalıntılar vardır ve sağlam olan tek kapı güneye bakan Orta Kapı'dır. Mimar Sinan'ın eseri olan Hüsrevpaşa Külliyesi han, hamam, türbe, imaret, çeşme ve medreseden oluşmaktadır. Bölgede sağlam kalan tek hamam bu külliyenin bir elemanı olan Çifte Hamam'dır. Eski Van'da günümüzde kullanılan tek eser Kaya Çelebi Cami'dir. Eskiden çok görkemli bir mekân olan Van Ulu Camisi ne yazık ki günümüzde yıkılmıştır ve sadece minaresi sağlam kalabilmiştir. Kızıl Cami'ninde aynı şekilde minaresi günümüze ulaşmış ve diğer bölümleri yıkılmıştır. Kentte ayrıca günümüze ulaşan S. Dsirvanor, S. Stephan, S. Vardan, s. Neshan, şehrin en eski kilisesi olan ve Çifte Kilise olarak da anılan S. Paulos ve S. Petros Kiliseleri bulunur. Ayrıca eskiden İsa'nın çarmıhına ait bir parçanın saklandığı Meryem ana (S. haç, Tiramary) kilisesi ve Madır burcunun üstüne yapılmış Vaftizci Yahya (S. Hovhannes) kiliseleri yıkılmıştır. Hüsrev Paşa hanının temelleri Kaya Çelebi ve Hüsrev Paşa Camileri arasında görülebilmektedir. Şehrin batısında bulunana Horhor bahçeleri şehrin surlar içerisindeki bahçeleri durumundaydı ve İskele Kapı'nın hemen önündeydi. Ayrıca bahçelerin yakınında halen kalıntıları olan Horhor Cami ve Medresesi bulunuyor. Evliya Çelebi'nin görkemle anlattığı kale ve Eski Van şehri şu anda bakımsız bir haldedir. Ayrıca şehirdeki patika yolların izi vardır ve alanda küçük tepecikler olusmuştur.

AK Parti 2019 Yerel Seçim Van adayı Necdet Takva kimdir? ile ilgili etiketler AK Parti Yerel seçim Necdet Takva
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.