NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Yarın alacağımız kararların uzun vadeli etkileri olacak

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali konusunda yeni açıklamalar yaptı. Yarın yapılacak NATO zirvesinde alınacak kararların uzun vadeli etkilerinin olacağını belirten Stoltenberg, "NATO ve Rusya arasında çatışmamaya dönüşmemeli. Bu daha çok can kayına, yıkıma neden olacaktır. Birlikte çalışarak onlara yardımcı olmalıyız ki egemenliklerine olan hakları devam etsin" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yarınki kritik NATO zirvesi öncesinde önemli açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Stoltenberg "Rusya'nın saldırısına karşı duruyoruz, Ukrayna'yı destekliyoruz ve tüm müttefiklerimizi koruyoruz." açıklamasını yaptı.

Stoltenberg'in açıklamasından satır başları şöyle:

"Yarın NATO üyesi ülkelerin liderleri Ukrayna'ya desteğini tekrar ortaya koyacak. Ukrayna'nın nefsi müdafaa hakkı vardır. 2014’ten beri müttefikler Ukrayna’yı eğitmekte ve kabiliyetlerini artırmaktadır. Ukrayna halkı cesurluk örneği göstererek ön cephede savaşmaktadır. Biz de anti tank yanında drone, İHA, mühimmat sağlamaktayız ve milyonlarca mülteciye kapılarımızı açtık.

Siber savunma ve Ukrayna’nın kendisini nükleer ve radyolojik tehditlerde koruması konusunda anlaşmayı planlıyoruz. Putin’in ortaya çıkardığı tek şey, ıstırap, acı ve ölümdür. Savaşın Ukrayna ötesine geçmeyi önlemekle sorumluyuz. Böyle bir şey olursa daha fazla yıkım ve ölüm olacaktır."

"DAHA FAZLA ÇATIŞMA VE ACIYA YOL AÇAR"

NATO ve Rusya arasında çatışmamaya dönüşmemeli. Bu daha çok can kayına, yıkıma neden olacaktır. Birlikte çalışarak onlara yardımcı olmalıyız ki egemenliklerine olan hakları devam etsin.

Çin'in bu krizdeki rolünü de ele alınmasını bekliyorum."

"BARIŞ ÇANTADA KEKLİK DEĞİL"

"Çin’in rolü çok önemli. Bağımsız karar alma konusunu tartışmaya açtılar. Pekin, Moskova'ya katıldı. Çin, Rusya'ya siyasi destek verdi, buna bariz yalanları yaymak da değil.

Dezenformasyon konusu da önümüzde durmaktadır. Müttefikler olarak Rusya’nın bu işgaline destek verilmesinin önüne geçmeyi planlıyoruz. BMGK’nın da üyesi olan Çin’in sorumlu bir şekilde davranması çağrısında bulunuyoruz. Bu savaşın barışçıl bir şekilde sona ermesi çağrısını Çin’e de yapıyoruz.

Belarus’un kararı durumu karmaşık bir hale getiriyor.

Önemli güvenlik sorunları, savunma alanına önemli yatırımlar yapılmasını gerektirir. Barış artık hiç kimse için çantada keklik değil."

"BELARUS'A ÇAĞRI"

"Rusya'nın savaşını desteklememesi için derhal barışçıl çözüm çağrısı yapmasını istiyoruz. Belarus da işgale olan müdahilliklerini sona erdirmeli. Yarın alacağımız kararların uzun vadeli etkileri olacak. Güvenliğimizi arttıracağız."

TÜM MÜTTEFİKLERE DESTEK SÖZÜ

"Son haftalarda hatırı sayılır bir teyakkuzda güç gönderdik. Eşi benzeri görülmemiş NATO varlığı var Baltık'ta, buna Estonya da dahil. Hem sayı hem de savaş grubu sayısı katlandı. Yaklaşık 40 bin asker direkt olarak NATO komutasında. Bu çok ciddi bir ek güç anlamına geliyor Doğu kanadında. Hazırız, müttefiklerimizi koruyacağız. Her türlü saldırıya karşılık vermeye de hazırız."

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Yarın alacağımız kararların uzun vadeli etkileri olacak ile ilgili etiketler NATO Rusya Ukrayna jens stoltenberg
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.