Nagehan Alçı'dan Boğaziçi'ne Bulu sonrası uyarı: Oturun oturduğunuz yerde!

Atandığı ilk günden itibaren protestolarla karşılaşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu sürpriz bir kararla görevden alındı! Bulu'nun görevden alınması üzerine Boğaziçi'nde kutlamalar yapılırken, Habertürk yazarı Nagehan Alçı'dan bu "zafer" coşkusuna itiraz geldi: Melih Bulu direnişçilere çok taviz verdiği için görevden alındı!

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan atama kararnamesi ile görevinden alındı.

2021 yılının başında göreve getirilen Bulu'nun atanması üniversitede tepkiyle karşılanmış Boğaziçi Üniversitesi'nde günlerce süren protesto gösterileri düzenlenmişti. 

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri, bu sürpriz kararın ardından tatil olmasına rağmen okul kampüsüne gitti.


Akademisyenlerin aylardır sırtlarını dönerek protesto ettiği Rektörlük binasının önünde kutlama yaptı.

Nagehan Alçı'dan Boğaziçi'ne Bulu sonrası uyarı: Oturun oturduğunuz yerde!

NAGEHAN ALÇI AKADEMİSYENLERİ NEDEN UYARDI?


Diğer yandan bugün konuyu köşesine taşıyan Habertürk yazarı Nagehan Alçı protestolara katılan üniversite öğrencilerini ve akademisyenleri uyardı.

Alçı, "Melih Bulu neden görevden alındı?" başlığını taşıyan yazısında öncelikle daha önce kendisine röportaj veren Melih Bulu'ya artık telefonla ulaşamadığı bilgisini paylaşarak başladı.


Nagehan Alçı, "Dün ilk kez Bulu’ya ulaşamadım. Israrlı aramalarıma ve mesajlarıma karşılık alamadım. Bunun şaşırtıcı olduğunu düşünmüyorum. Zira söylediği gibi istifa etmedi hakikaten ancak görevden alınacağını da tahayyül etmiyordu anlaşıldığı kadarıyla. Büyük bir şok yaşadı." ifadelerini kullandı.

YÖK'TEN TEKLİF GİTTİ

Melih Bulu'nun görevden alınmasında YÖK'ün rolüne değinen Habertürk yazarı, edindiği bilgilere göre, teklifin YÖK'ten gittiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu teklifi kabul ettiğini aktardı.

Alçı şunları kaydetti;

"Teklif YÖK’ten gitmiş ama Erdoğan’ın da Melih Bulu’nun yöneticilik performansından memnun olmadığı anlaşılıyor. Bulu devletin kendisinden beklediği adımları atmakta yeterince atak ve dirayetli bulunmamış. Vermesi gereken kararları yardımcılarına pasladığı, imza atması gereken kritik süreçlerde izin yaptığı kendisine yöneltilen eleştiriler arasında.

Öğrendiğim diğer bir bilgi Boğaziçi’nde yeni kurulan hukuk ve iletişim fakülteleri ile ilgili Melih Bulu’nun devletin istediği gibi ivedilikle hareket etmemesinin hayal kırıklığı yaratmış olması. Hukuk fakültesine kadro alımı için henüz ilan bile çıkmamış. Melih Bulu bu konuda kılını bile kıpırdatmamış. İletişim fakültesi için ise bırakın kadro ilanını hangi bölümler açılacak, içerik ne olacak gibi ana hatlar dahi ortada yokmuş."

PROTESTOLARDAN DEVLET DEĞİL BULU ETKİLENDİ!

Yazısında Türk devletinin Boğaziçi protestolarından hiç etkilenmediği ancak Melih Bulu’nun bu protestolardan çok etkilendiği görüşünü paylaşan Alçı, "Sürekli Boğaziçilileri ikna etme kaygısı güttüğü anlaşılıyor. Boğaziçililer kızacak diye hiçbir kritik belgeyi imzalamamasının altında aslında Boğaziçi kamuoyundan çok çekinmesi yatıyor bana göre. Melih Bulu yumuşak olayım, uzlaşmacı olayım, Boğaziçilileri ikna edeyim derken ne İsa’ya ne Musa’ya yaranabilmiş görünüyor. Yumuşak biri izlenimi vermek adına fazla tereddütlü ve hiçbir icraat yapmayan bir yönetici olduğu düşünülüyor iktidar çevrelerinde." dedi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Kendisi de Boğaziçili olan Nagehan Alçı bundan sonraki süreç için endişeli olduğunu kaydederken, okulun çok sarsıldığını ve bir an önce bu aşırı politikleşmiş havanın dağılması gerektiğini vurguladı.

İşte bu noktada protestoculara "uzlaşmacı tavır" önerisinde bulunan Alçı, Boğaziçili akademisyenlere de "maksimalist taleplerden uzaklaşmaları" tavsiyesinde bulundu.

Boğaziçilileri Melih Bulu kararını yanlış yorumlamamaları konusunda uyaran Alçı, "Devlet, direnişçileri haklı bulduğu için değil, bilakis Melih Bulu direnişçilere karşı çok taviz verdiği için görevden alındı. Yani protestocular zafer kazanmış havasına girmemeli." dedi.

Nagehan Alçı Boğaziçi camiasına uyarılarını şöyle sürdürdü;

"“Bu üniversite rektörlüğünü bana verin Sayın Cumhurbaşkanım. Ben bu anarşistleri ve teröristleri buldozer gibi ezerim. Boğaziçi kültürü de neymiş? Ben orayı %100 milli kültür ile donatırım. Türk Devletinin Boğaziçi’ni fethetmesini sağlarım” argümanıyla kendisinin Boğaziçi rektörü yapılmasını isteyecek adaylar olacağını biliyorum. Anlamsız bir zıtlaşma sonucu böyle şahin ve sert bir rektör modelinin atanmasından Boğaziçi hocaları ve öğrencileri adına endişeliyim. Üniversitemiz tarumar olabilir.

Dolayısıyla Boğaziçililerin Bulu’nun istifası ile yumuşamaları ve maksimalist taleplerden uzaklaşmaları gerekiyor. Buna karşılık YÖK’ün ve hükümetin de Boğaziçi’nin ruhuna aykırı zorlamalar içinde olmaması şart.

Tabii burada kilit nokta rektör seçimi…

YENİ REKTÖR KİM OLACAK?

Henüz adaylar netleşmediği için bu sorunun cevabını şu an kimse bilmiyor ancak genel havanın vekaleten atanan Prof. Dr. Naci İnci’den yana olduğunu duydum. Benim kanaatimce de isabetli karar bu.

İnci, 1994’ten beri Boğaziçi’nde görev yapan bir akademisyen. Arada bir süre Sabancı Üniversitesi’nde ders vermiş olsa da 28 yıldır Boğaziçi kültürünün içinde bir insan.

CV’si gayet başarılı. ABD’nin en itibarlı üniversitelerinden Stanford’da bulunmuş. Zaten Boğaziçi Hocası demek Anglo-Amerikan dünyada itibarlı üniversitelerde akademik çalışma yapmış olmak demektir. Ayrıca Naci İnci moda tabirle söylersek de yerli ve milli bir isimdir.

Şayet Bulu’nun görevden alınmasını bir zafer diye algılayarak tavizsiz ve sert bir çizgi izlenirse işlerin daha da sertleşip okulun zarar görmesi tehlikesi doğabilir. Benim en büyük endişem bu.

Boğaziçi camiasının sağduyulu davranıp bu krizden en az zararla çıkacağına inanmak istiyorum."

Nagehan Alçı'dan Boğaziçi'ne Bulu sonrası uyarı: Oturun oturduğunuz yerde! ile ilgili etiketler Boğaziçi Üniversitesi Nagehan Alçı Rektör Melih Bulu
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.