Nagehan Alçı'dan başkanlık sistemini kaldırmak için yol haritası...

"Cübbeli Ahmet" olarak bilinen Mahmut Ahmet Ünlü'nün yayın arasında Ahmet Hakan'a yaptığı “AK Parti, parlamenter sisteme dönerse iktidarı hiç kaybetmez." açıklamasını Habertürk yazarı Nagehan Alçı ciddiye aldı! Bu konu hakkında uzun bir analiz yazısı kaleme alan Alçı'ya göre Hakan'ın o sözleri aktarması boşuna değil... İktidar, Cumhurbaşkanlığı sistemini kaldırmak için "nabız yokluyor"!

Kamuoyunda "Cübbeli Ahmet" olarak bilinen ve ilginç polemikleri ile adından sık sık söz ettiren Mahmut Ahmet Ünlü son olarak "siyaset aritmetiği" ile sahneye çıktı.

CNN Türk'te yayımlanan Tarafsız Bölge programına katılan Ünlü, programın moderatörü Ahmet Hakan Coşkun'a yayın arasında ilginç değerlendirmeler yaptı.

Yayına yansımayan bu "siyasi analizleri" Hürriyet'teki köşesinde paylaşan Hakan, Ünlü'nün “AK Parti, parlamenter sisteme dönerse iktidarı hiç kaybetmez." dediğini aktardı.

Ünlünün bu "siyasi analizlerini" ilk ciddiye alan ise Habertürk yazarı Nagehan Alçı oldu.

"Millet İttifakı köprüden önceki son çıkışa dikkat etmeli…" başlığını taşıyan köşe yazısında Ünlü'nün bu sözlerini "iktidar medyasına" atfeden Alçı, "nabız yoklandığını" öne sürdü.

Alçı, "İktidar medyasında bu yazının yayınlanıp, manşetten de anons edilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Öngörüm şu ki Türkiye önümüzdeki dönemde bu mevzuyu bol bol tartışacak. Hepimiz bu meseleyi yeniden değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı sisteminden Başbakanlık modeline bir dönüşün gerçekleştirilebileceğini savunan Nagehan Alçı, "Eğer Türkiye Başbakanlık sistemine geçecekse bunu iktidar ve muhalefet kesinlikle önümüzdeki 1.5 sene içinde tartışıp kararlaştırıp beraber yapmalı. O halde eğer muhalefetin istediği ve iktidar medyasında da nabız yoklandığı gibi Başbakanlık modeline geçilecekse şimdiden hazırlıklar başlamalı." dedi.

Alçı yazısının devamında şunları kaydetti;

"Tam yetkisiz ve tamamen sembolik Cumhurbaşkanlığı makamı anayasal olarak planlanmalı. Eski parlamentarizmden farklı olarak Cumhurbaşkanı kesinlikle tam yetkisiz ve tam güçsüz olmalı.

Cumhurbaşkanlığı devletin ve milletin birliğini temsil etmeli ve yeniden Çankaya’ya taşınmalı.

Yeni sistemde Cumhurbaşkanı adeta Norveç Kralı gibi sembolik ve siyaset-üstü olmalı. İç politikanın p’si bile Çankaya’ya girmemeli.
Yeni Cumhurbaşkanı’nı yeni parlamento seçmeli

Devleti Başbakan yönetmeli. Başbakanlık makamı güçlü olmalı. Mevcut Beştepe külliyesinin yapımı zaten Başbakanlık merkez ofisi diye başlamıştı.

Bu modele göre 25 Haziran 2023 seçimi yepyeni bir parlamentoyu belirler ve 301’i bulan hükümeti kurar. Hükümet kurulduktan sonra ancak bambaşka yeni hükümet kurulursa Başbakan düşer.

Bu koşullarda Tayyip Bey de Kemal Bey de Meral Hanım da Başbakan olabilir. Ana muhalefet de kim olursa olsun bugünkünden daha güçlü olur."

Nagehan Alçı'dan başkanlık sistemini kaldırmak için yol haritası... ile ilgili etiketler Cübbeli Ahmet Nagehan Alçı Habertürk Yazarı Mahmut Ahmet Ünlü
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.