Nafaka denilince aklınıza hemen boşanmak gelmesin! Akrabanızdan yardım nafakası talep edebilirsiniz! Yardım nafakası nedir, nasıl alınır?

Nafaka denilince aklınıza hemen boşanmak gelmesin! Akrabanızdan yardım nafakası talep edebilirsiniz! İşte yardım nafakası nedir, nasıl alınır? Nafaka denilince hemen hemen herkesin aklına boşanmak gelir. Ancak nafaka, insanların insanca yaşayabilmeleri için gerekli bir geçim kaynağıdır. İki temel nafaka vardır. Yardım nafakası hakkında bilgi almak isteyenler, yardım nafakası nedir; yardım nafakası kimlere verilir sorularına yanıt arıyor.

Nafaka denilince aklınıza hemen boşanmak gelmesin! Akrabanızdan yardım nafakası talep edebilirsinz! Yardım nafakası nedir, nasıl alınır?

Nafaka zaman zaman gündeme gelen ve tartışılırlığı yüksek bir kavramdır. Boşanma davalarının değişmez konusu olan nafakanın iki çeşidi vardır. Birincisi “Bakım Nafakası” dediğimiz “Tedbir Nafakası“, “İştirak Nafakası” ve “Yoksulluk Nafakası“na verilen genel addır. İkinci tür nafaka ise yardım nafakasıdır. Peki kimlere verilir? Yardım nafakasını kimler alır?

YARDIM NAFAKASI NEDİR?

Kendisine yardım edilmeyince yoksul duruma düşecek kimsenin, akrabalarından talep edebileceği nafaka yardım nafakasıdır. Meblağ ve yardım nafakası koşullarını hakim belirler. Yakın akarabalık ilişkilerinin yardımlaşma ve dayanışma ile sürdürülebilirlik kazanacağını öngören Hukuk, yardım nafakası adı altında akrabalardan yardım talep edebileceğimzi söyler.

Ancak bu hukuki zorunluluğa karşın yoksulluğa düşecek kişiye yardım etmeyen kişi ya da kişilere karşı Yardım nafakası davası açılarak mahkemece bu yönde karar verilmesini sağlama hakkı tanınmıştır.

YARDIM NAFAKASI NASIL TALEP EDİLİR?

Diğer nafaka türü gibi yardım nafakası da talep edilmeden incelenemez. Bu yüzden yardım nafakası talep eden kişi bunu mahkemeye giderek talep etmelidir. Yardım nafakasının miktarını ve koşullarını hakim belirler.

YARDIM NAFAKASINI HANGİ AKRABANIZDAN İSTEYEBİLİRSİNİZ?

Yardım nafakası, kişinin alt ve üst soy ve kardeşlerinden talep edebileceği bir nafakadır.

Altsoy; kişinin çocuğu, çocuğunun çocuğu (torunu) ve onların çocuğu (torunun çocuğu)

Üstsoy: kişinin babası ve annesi, babasının babası (büyükbaba) babasının annesi (babaanne), annesinin babası (dede) ve annesinin annesi (anneanne)

Kardeş : Aynı anne ve babadan ya da anne veya babası ortak olan kişileri

ifade eder.

Nafaka denilince aklınıza hemen boşanmak gelmesin! Akrabanızdan yardım nafakası talep edebilirsiniz! Yardım nafakası nedir, nasıl alınır? ile ilgili etiketler hukuk nafaka yardım nafakası nedir yardım nafakasını kimler verir nafaka çeşitleri boşanmak
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.