Mutant ne demek? Mutasyon geçiren virüs ne anlama geliyor?

Mutant ne demek merak ediliyor. İngiltere'de görülmesi üzerine tüm Avrupa'nın alarm durumuna geçtiği Covid 19'un mutasyon geçirmesi olayı merak edilen konulardan oldu. Peki, koronavirüsün mutasyon geçirmesi ne anlama geliyor?

Koronavirüsün mutasyon geçirdiği haberi sonrası vatandaşlar alarm durumuna geçti. Başta İngilte'de görülen ve sonrasında Avrupa'nın birçok ülkesinde yayılan koronavirüs mutasyon geçirmesi olayı gündeme oturdu.

MUTASYON GEÇİREN VİRÜS NE ANLAMA GELİYOR?

Bilim insanlarına göre, virüsün insan vücuduna tutunmak için kullandığı “çıkıntılı protein”lerinde (spike protein) bazı mutasyonlar görüldü. İlk analizlerde “N501Y” adı verilen mutasyon sayesinde virüsün önceki döneme kıyasla yüzde 70 daha hızlı yayıldığı tespit edildi. Buna göre, söz konusu varyant İngiltere’nin başkenti Londra’da ilk kez 21 Eylül günü tespit edildi. Kasım ortasında gelindiğinde Londra’daki vakaların yüzde 28’inde, 9 Aralık günü ise başkentteki vakaların yüzde 62’sinde bu varyant saptandı. Virologlar, virüslerin kendilerini hayatta tutmak için sıklıkla mutasyon geçirdiğini, bunun bilim dünyası için normal bir durum olduğunu ve söz konusu değişimlerin salgın grafiklerinde dramatik etkilere çok nadir yol açtığını vurguladı.

MUTASYON NE DEMEK?

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona sahip bir organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonlar, kalıtsal materyalin normal kombinasyonunu değiştirmeyen, kalıtsal yapıda meydana gelen bütün değişikliklerdir. Mutasyon terimi genel olarak,
Kromozom yapısının değişmesini,
Kromozom sayısının değişmesini,
Genlerdeki değişiklikleri kapsar.

Mutant ne demek? Mutasyon geçiren virüs ne anlama geliyor? ile ilgili etiketler Korona Koronavirüs mutant
GÜNÜN VİDEOSU

10 milyon TL değerinde lüks araçlar ele geçirildi! Türkiye'ye getirilme nedenleri pes dedirtti...

Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi. 2 şüphelinin yakalandığı operasyonda araçların yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak kullanmak için getirildiği öğrenildi.