Müt’a nikahı nedir? Hükmü ne?

Müt’a nikahı nedir, hükmü ne vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Dini açıdan yapılan Müt’a nikahı nedir, hükmü ne detayları ile haberimizde.

Müt’a nikahı nedir, hükmü ne araştırdık. Müslümanların dini açıdan yaptığı bu nikahın detayları merak edilmekte. Müt’a nikahı nedir, hükmü ne soruları merak ediliyor. Peki, Müt’a Nikahı nedir, hükmü ne?

Müt’a nikahı nedir? Hükmü ne?

Müt’a nikahı aralarında dini yönden evlenme engeli bulunmayan bir erkekle bir kadının, erkeğin vereceği bir bedel karşılığında belirli bir süre karı-koca hayatı yaşamak üzere anlaşmasına müt’a nikâhı denir.

Müt’a nikahı nedir? Hükmü ne?

İslam öncesi dönemde müt’a zaman zaman başvurulan bir uygulama olarak bilinmekteydi. Hz. Peygamber de tedrîcîlik (belli bir sürece yayarak hukukî düzenleme yapma) ilkesi gereği ilk dönemlerde bu uygulamaya engel olmadığı fakat, aile ve toplumun dokusuna zarar verebilecek olan bu uygulama biçimi bilahare yasaklandığı bilinmekte. (Tirmizî, Nikâh, 28).

Abdullah b. Abbas, “Onlar ki, ırzlarını korurlar. Ancak eşleri ve ellerinin altında bulunanlar bunun dışındadır. Onlarla ilişkilerinden dolayı kınanmazlar. Kim bunun ötesine geçmek isterse, işte onlar haddi aşanlardır.” (Mü’minûn 23/5-7) âyetlerinin nazil olmasıyla müt’anın yasaklandığını açıklamıştır. (Tirmizî, Nikâh, 28).

Hz. Ali (r.a.) de, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Hayber gazvesi sırasında iken müt’ayı yasakladığını duyurmuştur. (Buhârî, Megâzî, 39; Müslim, Nikâh 29; Tirmizî, Nikâh, 28; Nesâî, Nikâh, 71)

Söz konusu âyete ve ilgili rivayetlere dayanarak, tarih boyunca ehl-i sünnet âlimleri müt’a nikâhı uygulamasının haram olduğunda ittifak etmişler ve bu konuda görüş birliği (icma) hâsıl oldu.

Esas itibariyle İslam dininde nikâh ve ailenin fert ve toplum açısından ifade ettiği amaç ve anlam dikkate alındığında, Ehl-i Sünnet bilginleri tarafından benimsenen bu görüşün çağımız değerleri açısından da gayet tutarlı ve isabetli olduğu görülmüştür.

Müt’a nikahı nedir? Hükmü ne? ile ilgili etiketler Müt'a nikahı nedir hükmü ne dini nikah
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.