Mustafa Çalık: 'Benim derdim Fethiye Camii olması'

Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Yayın Müdürü Mustafa Çalık, Ayasofya'da Fetih Süresi'nin okunması ve yeniden ibadete açılma hazırlıklarının başlamasından sonra bazı kesimlerin Gazi Mustafa Kemal'e akılsız ve vicdansız bir şekilde saldırdığını belirterek Ayasofya'nın bu şekilde ibadete açılamayacağını söyledi.

BENİM DERDİM FETHİYE CAMİİ OLMASI

Sosyal medyada yaptığı açıklamada Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasını milli bir mesele olarak gördüğünü belirten Çalık, "Benim derdim 86 yıldır melûl-mahzun hâldeki Ayasofya'nın FETHİYE CÂMİİ olarak ihyâsı." ifadesini kullandı.

AYASOFYA ATATÜRK DÜŞMANLIĞI

Mustafa Çalık ayrıca Ayasofya'nın ibadete açılması sürecinde Gazi Mustafa Kemal'e de hakaret ve kin duyan bir güruh olduğunu belirterek, "Gazi Paşa'ya kin kusup terbiyesizlik ederek Ayasofya'nın ibâdete aslâ açılamayacağını bu karı kılıklı mırıklara kim anlatır, bilemiyorum!" sözleriyle ağır sözlerle eleştirdi.

Mustafa Çalık: 'Benim derdim Fethiye Camii olması'

BU ŞARTLAR DEĞİŞTİ DEMİŞTİ

Mustafa çalık daha önce de "Ayasofya, ucuz bir pahaya (Balkan Paktı'na kabûl edilme uğruna)1934'de Müze'ye tenzîl edilmişti. O şartlar çoktan geçti; artık asliyetine, yani KUTLU FETHİN BÜYÜK MABEDİ'ne terfi ve ihyâ vakti çoktan gelmiştir. Fethin şehid ve gazi ruhları bizi gözlüyor!" görüşünü dile getirmişti.

NE OLMUŞTU?

Koronavirüs salhını nedeniyle Türkiye’de haftalardır ibadete kapalı olan camiler geçtiğimiz günlerde ibadete açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aynı zamanda İstanbul’un fethinin 567. yıldönümüne denk gelen özel günde, özel etkinlikler olacağını duyururken, “Ayasofya’da Fetih Suresi okunacak ve dualar edilecek. Milletimizin fetih sevincini hep birlikte yaşayacağız. Fatih Sultan Mehmet başta olmak üzere gazilerimizi, şehitlerimizi, kahramanlarımızı hürmetle yadediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Fethin yıl dönümünün akşam saatlerinde de Ayasofya'da Fetih Suresi okunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleri komşu Yunanistan’da geniş yankı uyandırmış, Yunan medyası Erdoğan’ın sözlerini manşetlerden verirken, camilerin açılış tarihinin fethin yıl dönümüne denk getirilmesine dikkat çekerek algı operasyonu yürütmüşlerdi.

İferimerida haber sitesi, ‘Erdoğan’ın büyük meydan okuması: Konstantinopolis’in düştüğü günde Ayasofya’da dua’ başlığını kullanırken, Kathimerini gazetesinin İngilizce edisyonu ise daha sert ifadelerin yer aldığı bir analize yer vermişti.

DIŞİŞLERİ'NDEN YUNANİSTAN'A YANIT

Ayasofya'nın camiye çevrileceği yönünde Yunan medyasında çıkan haberler ve Yunan yetkililerin skandal açıklamalarının ardından Türkiye, en net cevabı verdi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Başkentinde cami bulunmayan tek Avrupa ülkesi olan Yunanistan’ın Ayasofya’da Kur'an-ı Kerim okunmasından rahatsız olması bu ülkenin içinde bulunduğu psikolojinin anlaşılması açısından ibretliktir" denildi.

Resmi açıklama şöyle:

"BAŞKENTİNDE CAMİ OLMAYAN TEK ÜLKE..."

"Ayasofya’da her Kur’an-ı Kerim okunmasından sonra Yunanistan beyhude ve hiçbir sonucu olmayacak açıklamalar yapmaya devam etmektedir.

Avrupa’da minarelerden ezanların yükseldiği ve karşılıklı saygı ilkesinin öneminin anlaşıldığı bir dönemde, başkentinde cami bulunmayan tek Avrupa ülkesi olan Yunanistan’ın Ayasofya’da Kur'an-ı Kerim okunmasından rahatsız olması bu ülkenin içinde bulunduğu psikolojinin anlaşılması açısından ibretliktir."

MUSTAFA ÇALIK KİMDİR?

Beş çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olan Mustafa Çalık, 1956 senesinde Gümüşhane'nin Çalık köyünde dünyaya geldi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Sonrasında Boğaziçi Üniversitesi'nde başladığı doktora eğitimini dört ay sonra bırakmak zorunda kaldı. 1980 yılında Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) çalışmaya başladı. 1984 senesinde uzman oldu. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından da bir grup arkadaşıyla birlikte Yeni Sözcü dergisini kurdu. 1983 senesinde Yeni Hamle dergisinin çıkartılmasında da büyük rol oynadı.

1983-1984 seneleri arasında Ankara ile Hacettepe Üniversiteleri'nde Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi alanında dersler verdi. 1985-1987 senelerinde de Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Denver Üniversitesi'nde milletlerarası politika alanında master yaptı. 1986 yılında da DPT'den istifa ederek Türkiye Günlüğü dergisini yayımlamaya başladı. Öte yandan Yeni Ufuk, Kurultay, Ayyıldız ve Bugün gazetelerinde de yazılar yazdı.

Eserleri

MHP Hareketi / Kaynakları ve Gelişimi , Siyasi Yazılar, Teorik Denemeler

Mustafa Çalık: 'Benim derdim Fethiye Camii olması' ile ilgili etiketler ayasofya'nın ibadete açılması
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.