Müslüman Türklerin yakıldığı 'Yanık Cami'nin belgeselini yaptı

Ardahan Üniversitesi'nde Personel Şube Müdürü olarak görev yapan Nurettin Büyükbaş, 1915 yılında Ermeniler tarafından Müslümanların diri diri yakılarak katledildiği Yanık Cami'nin belgeselini hazırladı.

Tarihte '93 Harbi' olarak da bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında Ardahan'a giren Rus ordusu ve beraberlerindeki Ermeni birlikleri tarafından yağmalanarak harap edilen camide, 1915 tarihinde ise Ermeni çeteciler tarafından toplanan 300 kadar Müslüman Türk'ün diri diri yakıldığını söyleyen Nurettin Büyükbaş, o yılları belgesel hazırlayarak anlattı.

Müslüman Türklerin yakıldığı 'Yanık Cami'nin belgeselini yaptı

Görevi dolayısıyla Ardahan'da yaşadığını söyleyen Büyükbaş, uzun süredir belgesel yapmak için üzerinde çalıştığı 'Yanık Cami' olayıyla ilgili birçok kişiyle röportaj yaptığını anlattı.

OLAYA TANIKLIK EDEN BÜYÜKLERİNDEN DİNLEDİ, BELGESELE DÖNÜŞTÜRDÜ

Büyükbaş, olaya tanıklık eden fakat bugün hayatta olmayan Ardahanlı büyüklerin çocuklarından birçok defa dinlediği Yanık Cami olayını belgesele dönüştürmek için harekete geçti. Çalışmasını pandemi sürecinde kısıtlı imkanlarla yaptığını söyleyen Büyükbaş, 'Yanık Cami' belgeselinin Ardahan tarihinde bir ilk olduğunu vurguladı.

Müslüman Türklerin yakıldığı 'Yanık Cami'nin belgeselini yaptı - Resim : 2

Ermenilerin soykırıma uğradıkları iddialarına karşı Türkleri nasıl katlettiklerinin bilinmesi gerektiğini belirten Büyükbaş, Yanık Cami olayının büyük bir vahşet olduğunu anlatarak Ermeniler tarafından bölgede benzer birçok katliamın yapıldığını aktardı. Rus himayesine giren Kars ve çevresinde Müslüman Türklere uygulanan soykırımı hatırlatan Büyükbaş, duyuru yapılacak bahanesiyle yüzlerce insanı camiye toplayıp, ateşe verilerek diri diri yakıldıklarını anlattı.


Müslüman Türklerin yakıldığı 'Yanık Cami'nin belgeselini yaptı - Resim : 3

''ASIL KATLİAMI YAPANLAR ORTADA''

Türklerin birçok kez katliama uğradığının altını çizen Büyükbaş, "Asıl katliamı
kimlerin yaptığı gün gibi ortada. Asıl mağdur ve soykırıma uğrayan Türklerdir" diye konuştu.

(DHA)

 

Müslüman Türklerin yakıldığı 'Yanık Cami'nin belgeselini yaptı ile ilgili etiketler Ardahan soykırım Yanık Cami Nurettin Büyükbaş Ardahan Üniversitesi ermeniler belgesel
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.