Müjdenin parolası ortaya çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu doğal gaz müjdesi için kullanılan parolanın 'Zeynep uyandı' olduğu ortaya çıktı. İşte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar'ın kızı Zeynep'in ismini alan o parolanın sırrı...

Kıbrıs Barış Harekâtı’nda dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ile Dışişleri Bakanı Turan Güneş arasında belirlenen “Ayşe tatile çıksın” parolasının hikâyesini bir çok kişi bilir. Ecevit ve Güneş 2. Cenevre konferansına hazırlanırken, konferansın yarıda kalması ya da uza(tıl)ması ihtimaline karşı aralarında bir parola belirlemeyi konuştukları sırada, Güneş’i Turizm Bakanı Orhan Birgit arar. Güneş, Birgit’e de konferansın uzayabileceğini söyler, çocuklarının onu beklemeden tatil yapabilmesi için rezervasyon konusunda yardımcı olmasını ister. Konuşmayı duyan Ecevit, “Ben parolayı buldum. ‘Ayşe tatile çıksın.’ Eğer işler kopma noktasına gelirse, burada işler uzayacak, Ayşe tatile çıksın de ben anlarım” der.

Milliyet'ten Didem Özel Tümer de, Karadeniz'deki tarihi gaz keşfinin sırasında kullanılan parolanın 'Zeynep uyandı' olduğunu açıkladı.

"Burada da bir bebeğin ismi, ‘müjde’ aleniyet kazanana kadar güvenlik gerekçesiyle parola olarak kullanılmış. " diyen Tümer, 'Zeynep uyandı'nın sırrını şu sözlerle kaleme aldı:

"Sondaj hızla sürerken, bir gece saat üç civarında TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar’a gaza ulaşıldığı haberini verir. Bayraktar’a burada bir parantez açmakta fayda var. Enerji piyasası oyuncularının yakından tanıdığı bir isim. 2010-2016 döneminde EPDK Kurul üyeliği yaptıktan sonra, Berat Albayrak’ın Enerji Bakanlığı döneminde başlatılan yeni dönem arama faaliyetlerinin emanet edildiği isim.

Aynı zamanda TPAO Yönetim Kurulu Üyesi de olan Bayraktar’ın gecenin o saatinde çalan telefonu biraz da gergin bir şekilde açtığı söyleniyor. Çünkü ısrarla çalan telefon Bayraktar’ın henüz dört aylık kızı Zeynep’in uyuduğu odadaymış. Bakan Yardımcısı telefonu açmış, keşif haberini sindirmeye çalışırken fonda ağlayan Zeynep bebek varmış. Bayraktar’ın ağzından çıkan “Zeynep uyandı” sözleri daha sonrasında asıl stresli sürecin, dar bir kadro arasındaki parolası haline gelmiş. Bulunan gazın miktarı ve kalitesi cevaplanması gereken en önemli sorular olarak ortadayken, hem gemide hem de karadaki laborotuvarlarda test çalışmaları büyük bir gizlilik içinde yapılmaya başlanmış. Spekülasyona neden olacak bir bilginin sızmaması için toplantı odalarına çay servisi yapan görevliler girdiğinde bile servis bitene kadar susulmuş. Yaklaşık 12 gün süren testler sonucunda teknik ekip yüksek kalitede ve çıkarılabilir düzeyde gaz miktarına ulaşıldığından emin olduktan sonra üst makamlara bilgi verilmesi kararlaştırılmış."

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Müjdenin parolası ortaya çıktı ile ilgili etiketler doğal gaz Karadeniz Fatih sondaj gemisi parola
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.