Muharrem Ayı dini özellikleri neler? Muharrem ayı tarihi özellikleri neler?

İslam alemi Muharrem ayını yaşıyor. Bu özel ayın gerekliliklerini yerine getiren vatandaşlar Muharrem ayının dini ve tarihi özelliklerini merak ederek araştırıyor. Muharrem Ayı dini özellikleri neler? Muharrem ayı tarihi özellikleri neler? Detaylarıyla bu haberde...

Muharrem ayını yaşayan vatandaşlar bu özel ayın gerekliliklerini yerine getirirken dini ve tarihi özelliklerini de merak ediyor. Muharrem Ayı dini özellikleri neler? Muharrem ayı tarihi özellikleri neler? Ayrıntılı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

 Muharrem Ayı dini özellikleri neler? Muharrem ayı tarihi özellikleri neler?

MUHARREM AYININ DİNİ VE TARİHİ ÖZELLİKLERİ
Muharrem ayının ikisi dini ve ikisi de tarihi nitelikli başlıca dört özelliği vardır.

Dini Özellikleri

a-Muharrem’in Barış Ayı olması
Muharrem ayının Kur’ân ve Sünnet temelli en büyük dini özelliği onun dört haram aydan biri olmasıdır. Yani dört barış ayından biri olmasıdır. Bu sebeple Muharrem ayında sosyal barışa ve barış aktivitelerine önem verilmelidir.

Bu konuyu işlediğimiz makalemizin in okunmasını öneririz.


b-Muharrem’de ve Özellikle de Âşûra Günü Orucu Tutulması
Muharrem ayının ikinci dini özelliği de Peygamberimizin Muharrem ayını Allah’ın ayı olarak niteleyerek bu ayda oruç tutmasını tavsiye etmesidir.

Peygamberimiz Ramazan orucu dışında en sevaplı orucun Muharrem’de tutulan oruç olduğunu açıklamış ve özellikle onuncu günde tutulacak Âşûra orucunu işaret buyurmuştur.

Âşûra/Aşure Orucu
Muharrem ayında oruç tutulmasına genel teşvik varsa da Aşûra orucuna özel yönlendirme vardır

Allah’ın Resûlü Medine’ye geldikten sonra, Yahûdilerin Muharrem’in onuncu günü olan Âşûra Günü oruç tuttuklarını gördü. Niçin oruç tuttuklarını sorunca, onlar şu cevabı verdiler:

-Âşûra Günü büyük bir gündür. Allah bu günde Hz. Mûsa’yı ve kavmini Firavun’un zulmünden kurtardı. Firavun ve bağlılarını da bu günde sulara gömdü. Hz. Mûsa Allah’a şükretmek için bu günü oruçla geçirdi. Biz de onu izleyerek Âşûra günü orucunu tutuyoruz.

Allah’ın Resûlü aldığı bu yanıttan sonra, “-Biz Hz. Mûsa’ya sizden daha layıkız ve daha çok dostuz.” buyurarak, Âşûra Günü oruç tuttu ve müminlere de tutmalarını emir buyurdu.

Peygamberimizin Muharrem’in onuncu günü oruç tuttuklarını ve tutulmasını da emir buyurduklarını gören sahâbileri, O’nun gayr-ı müslimlere benzenilmemesi hususundaki hassasiyetini bildikleri için şöylece hatırlatmada bulundular:

-Ya Resûlellah! Şüphesiz ki bu gün Yahudilerle Hıristiyanların yücelttikleri bir gündür.

Bu hatırlatma üzerine Sevgili Peygamberimiz de şöyle buyurdular

- Onlara benzememek için gelecek sene inşaallah onuncu gün ile birlikte dokuzuncu gün oruç tutarız.

Aynı konu ile ilgili bir diğer hadislerine göre ise Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:

Âşûra günü oruç tutunuz, ancak bir gün önce başlayarak veya bir gün sonrasını da ilave ederek Yahûdilere aykırı uygulama yapınız/onlara benzemeyiniz.

Muharrem Ayı dini özellikleri neler? Muharrem ayı tarihi özellikleri neler? - Resim : 2

Tarihî Özellikleri
a-Muharrem Hicri Takvimin İlk Ayıdır
Muharrem ayı Hz. Ömer derinde kabul edilen ve Peygamberimizin Mekke’den Medine’ye hicretini temel alan ve bu yıl 1440. yılını idrak ettiğimizi Hicri takvimin ilk ayıdır. Bu konuyu da bağımsız bir yazımızla açıklamaya çalışmıştık.

b-Muharrem Kerbela Hadisesinin Vuku Bulduğu Aydır
Sevgili peygamberimizi kızı Hz.Fatima’dan olan iki erkek torunundan biri olan Hz. Hüseyin ve aile fertleri Kerbela’da muhasara edilerek önce susuzluğa mahkum edilmiş sonra da şehid edilmişlerdir. Siyasi baş kaldırısından korkulduğu için zalim Şam yönetimince yapılan bu elim katliam bütün İslâm dünyasınca lanetlenmiştir. Ve lanetlenmektedir. Ancak günümüzde Kerbela’nın yıldönümleri iç ve dış zalimlere karşı tavir konulması bilincini aşılamalıdır.

Muhterem Okuyucu
Dini ve tarihi dört özelliğini özetlediğimiz Muharrem ayı bizim için barış ve ibadet ayı olmalı, tarih bincimizi ve zulme karşı direncimizi geliştirmelidir.

Hatırlatma:
Âşûra günü olan Perşembeyi ve ertesi günü olan Cuma’yı oruç tutabiliriz.

AŞÛRE GÜNÜ YAPILACAKLAR
1. O gün, oruç tutulacak; fakat Muharrem’in sâdece 10’uncu günü oruç tutulmaz. (9.-10.), (10.-11.) veyâ (9.-10.-11.) günleri tutulur.

2. Muharrem’in birinci ilâ onuncu günü de dâhil her gün okunan duâ, sabahleyin üç def‘a okunacak.

3. İşrâkten sonra (kuşluk vakti) dört (4) rek‘at namâz kılınacak. Her rek‘atte Fâtihâ-yı şerîfeden sonra elli bir (51) adet İhlâs-ı şerîf okunur.

4. Mekrûh olmayan bir vakitte 2 rek‘at namâz kılınacak. Her rek‘atte Fâtihâ-yı şerîfeden sonra on bir (11) İhlâs-ı şerîf okunur.

5. Bol bol istiğfâr edilecek.

6. 70 (yetmiş) def‘a;“Hasbünâ’llâhu ve ni‘me’l-vekîl ni‘me’l-mevlâ ve ni‘me’n-nasîr, gufrâneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr” denilecek.

“Lâ-ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü mine’z-zâlimîn” denilecek. Türkçe Anlamı: Senden başka ilah yok. Seni tenzîh ederim. Muhakkak ki ben (nefsime) zulmedenlerdenim. 8. Gusl abdesti alınacak. 9. On mü’mine selâm verilecek. 10. Hasta bir kimse ziyâret edilecek. 11. En az bir mü’mine iftâr ettirilecek ki bütün mü’minlere iftâr ettirilmiş olur. 12. O gün eve, getirilen rızık artırılacak. Efdal olan 10 (on) çeşit olmasıdır. 13. Muharremin 10’unu, 11’ine bağlayan gece, 1 (bir) def‘a Zümer sûresi okunacak.

AŞURE GÜNÜ NAMAZI NASIL KILINIR?
Aşure günü, en az 10 Müslüman’a birer selâm veya bir Müslüman’a 10 selâm verilir. Fakir fukara sevindirilir. Yine Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde (yapabilenler için) 2 rek’at namaz kılınır. Her rekatta 1Fâtiha, 50 İhlâs-ı Şerif okunur. Namazdan sonra 100 defa Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve ala âli seyyidinâ Muhammedin ve Âdeme ve Nûhın ve İbrâhîme ve Mûsâ ve Îsâ vemâ beynehüm mine’n-nebiyyîne ve’l-mürselîn. Salavâtü’l-lâhi ve selâmühû aleyhim ecmaîn. Öğle ile ikindi arasında 4 rek’at namaz kılabilir. Her rek’atta 1 Fâtiha, 50 İhlâs-ı Şerif okunur. Bu namazdan sonra: 70 istiğfâr-ı şerif, 70 salavât-ı şerife, 70 defa da: Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyil-azıym denir. Sonra da ümmet-i Muhammed’in hidâyeti, sıkıntılarının giderilmesi ve mutluluğu için duâ edilir.

AŞURE GÜNÜ HANGİ NAMAZLAR KILINIR?

Bu aşure namaz'ı akşam ile yatsı arasında kılınabileceği gibi, bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsı namazından sonrada kılınabilmektedir..

Namaza şöyle niyet edilir:

"Niyet eyledim Ya Rabbi, senin rıza-i şerifin için namaza. Herhangi bir komşumuz ve din kardeşimin ya da herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş (ise) bu hakkın ödenmesi için

Allah-u Ekber !

Birinci Rekatta
1 Fatiha suresi, 1 Ayetel Kürsi, 11 İhlas-ı Şerif

İkinci Rekatta
1 Fatiha suresi, 10 İhlas-ı Şerif

Üçüncü Rekatta
1 Fatiha suresi , 1 El-Hakimut'tekasur, 11 İhlas-ı Şerif

Dördüncü Rekatta
1 Fatiha suresi, 10 İhlas-ı Şerif

Beşinci Rekatta
1 Fatiha suresi, 3 Kafirun suresi 11 İhlas-ı Şerif

Altıncı Rekatta
1 Fatiha suresi, 10 İhlas-ı Şerif okunur ve namazdan sonra dua edilir.

Muharrem Ayı dini özellikleri neler? Muharrem ayı tarihi özellikleri neler? ile ilgili etiketler Muharrem ayı dini özellikleri tarihi özellikleri neler
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.