MSÜ’nden Türkiye Salgın Hastalıklar Tarihi Bibliyografyası

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Fatih Harp Tarihi Araştırmaları Enstitüsü’nün genç araştırma kadrosu tarafından hazırlanan ‘Türkiye Salgın Hastalıklar Tarihi Bibliyografyası’ internet sitesinde yayımlandı.

Milli Savunma Üniversitesi Fatih Harp Tarihi Araştırmaları Enstitüsü’nün hazırladığı ‘Türkiye Salgın Hastalıklar Tarihi Bibliyografyası’ internet sitesinde yayımlandı. Bibliyografya Hamza Bilgü, Perihan Karademir, Ahmet Taşdemir, Serkan Osmanoğlu, Coşkun Ünsal, Hasan Yapıcı ve Fatmanur Çelmeli gibi genç araştırma kadrosu tarafından hazırlandı. ‘Türkiye Salgın Hastalıklar Tarihi Bibliyografyası’nın içeriğinde Genel epidemi-Pandemi, Veba, Cüzzam,Çiçek, Frengi, İspanyol gribi, Kolera, Sıtma, Tifüs, Trahom, Verem-Tüberküloz ve diğer salgın hastalıklara ilişkin bilgileri yer verildi.

MSÜ’nden Türkiye Salgın Hastalıklar Tarihi Bibliyografyası

BİBLİYOGRAFYA’YA İLİŞKİN BİLGİ

“Türkiye Salgın Hastalıklar Tarihi Bibliyografyası” çalışmasında öncelikli olarak Türkiye ve yakın çevresinde Antik Çağ’dan bugüne dek görülen salgın hastalıkların tarihine dair Türk veya yabancı akademisyenler tarafından yapıldı. Türkçe ve İngilizce kitap, tez, makale ve ansiklopedi maddesi çalışmalarının künyeleri tespit edildi. Konusu Türkiye yahut yakın çevresini kapsamayan önde gelen ve yakın tarihte yayımlanmış İngilizce salgın hastalıklar tarihi çalışmalarının künyeleri ise çalışmanın “Ek” kısmında verildi.

MSÜ’nden Türkiye Salgın Hastalıklar Tarihi Bibliyografyası - Resim : 2

Bu bibliyografyada yayın künyeleri, hastalık çeşitlerine göre tematik tasnife tâbi tutuldu. Birden fazla salgın hastalığın tarihini konu edinen çalışmalar en başta, “Genel Epidemi-Pandemi” kısmında gösterildi. Daha sonra künyeler hastalık üst başlıklarının altında “Genel”, “Antik Çağ&Orta Çağ”, “Osmanlı Dönemi” ve “Cumhuriyet Dönemi” şeklinde kronolojik olarak tasnif edildi. Her bir kronolojik tasnif içerisinde yer alan künyeler, basım yıllarına göre tekrar kronolojik olarak tasnif edilerek literatürün gelişim çizgisi gösterildi.

MSÜ’nden Türkiye Salgın Hastalıklar Tarihi Bibliyografyası - Resim : 3

Covid-19 salgını esnasında yapılan bu çalışmanın meydana getirilmesi için birçok veritabanı taranmış, kütüphane katalogları incelenmiş ve nihayet salgın hastalık tarihi çalışmalarının bibliyografları mercek altına alındı.

MSÜ’nden Türkiye Salgın Hastalıklar Tarihi Bibliyografyası - Resim : 4

 BİBLİYOGRAFYA’YA ULAŞMAK İÇİN…

 

MSÜ’nden Türkiye Salgın Hastalıklar Tarihi Bibliyografyası ile ilgili etiketler Milli Savunma Üniversitesi Fatih Harp Tarihi Araştırmaları Enstitüsü Türkiye Salgın Hastalıklar Tarihi Bibliyografyası
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.