Moskviç efsanesi geri dönebilir!

Renault'nun Rus pazarından çıkma kararından sonra Moskova'nın Fransız otomobil üreticisine ait fabrikayı devralmasıyla, Sovyetler Birliği dönemindeki "Moskviç" otomotiv şirketi sürpriz bir şekilde geri dönebilir.

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, Ukrayna'daki savaşın ardından Rusya'daki birimlerini satma kararını alan Renault'nun başkentteki otomobil fabrikasını kamulaştıracağını açıkladı.

Sobyanin, "uzun ve şanlı bir geçmişi olan" fabrikanın en son yirmi sene evvel üretilmiş Moskviç markalı yolcu otomobillerini imal etmeye uygun hale getirileceğini belirtti.

"(Renault) Moskova Renault fabrikasını kapatmaya karar verdi. Bunu yapmaya hakkı var fakat binlerce çalışanın işsiz kalmasına izin veremeyiz" diyen Sobyanin, "2022'de Moskviç tarihinde yeni bir sayfa açacağız" diye belirtti.

Yedek parçaları Rusya ve Doğu Almanya'da üretilen ve "Moskovalı" demek olan Moskviç, ilk kez Sovyetler Birliği döneminde imal edildi ve dayanıklı, bütçeye uygun bir araç olarak tasarlandı.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, Moskviç otomotiv şirketi özelleştirildi ve daha sonra iflas ettiğini açıkladı.

Autostat istatistik ajansının verilerine göre, şu anda 46,000'i 35 yaşından büyük olmak üzere Rusya'da kayıtlı yaklaşık 200,000 Moskviç markalı araç bulunuyor.

RUS MALI

Autostat'ın müdürü Sergei Tselikov, Moskova Belediye Başkanı Soyanin'in "efsanevi" olarak nitelediği Moskviç'in geri dönüşünün pratikte zor olabileceğini belirttiğini açıkladı.

Sovyet döneminden kalma otomobil markasının ihya edilmesiyle ilgili planların sorulması üzerine Tselikov şöyle belirtti: "Yeni bir araç üretmek için en az iki yıl ve en az 1 milyar dolar gerek."

Belediye Başkanı Sobyanin, yeniden düzenlenecek Moskviç fabrikasında ilk başta yanmalı motorlu geleneksel araçların üretileceğini fakat gelecekte elektrikli araç imalatına geçileceğini açıkladı.

Sobyanin, Rusya'dan mümkün olduğunca fazla araç parçası tedarik etmek için Rusya ticaret bakanlığıyla çalıştıklarını ve Rus tır üreticisi Kamaz'ın Moskviç fabrikasının ana teknolojik ortağı olacağını ifade etti.

Belediye başkanının kararını desteklediğini belirten Kamaz ise teknolojik iş birliği konusunun hâlâ görüşüldüğünü ve pürüzler ortadan kalktıktan sonra resmi açıklama yapacağını belirtti.

 

Moskviç efsanesi geri dönebilir! ile ilgili etiketler Rusya Renault Moskviç
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.