Aliyev ile Paşinyan'dan ilk temas

Gelen son dakika haberine göre; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yarın Moskova'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Dağlık Karabağ konusunu görüşmek üzere bir araya geleceğini açıkladı.

İşgalci Ermenistan kuvvetleri, Dağlık Karabağ cephe hattındaki Azerbaycan mevzilerine ve sivillerin yaşadığı bölgeye saldırı düzenledi. Bu gelişme üzerine Azerbaycan ordusu, Ermenistan tarafından yaklaşık 30 sene işgal altında tutulan Dağlık Karabağ'ı geri almak için 27 Eylül 2020 tarihinde operasyon başlattı.

Söz konusu operasyonlar 44 gün sonra Ermenistan'ın işgal altındak topraklardan çekileceğini duyurmasıyla Azerbaycan'ın zaferiyle sonuçlandı.

ERMENİSTAN HER FIRSATTA PROVOKASYONA BAŞVURDU

Savaşın her anında Türkiye'ye karşı algı operasyonu yürüten Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Fransa ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeyi savaşa dahil etmeye çalıştı. 

Fakat toprakları işgal ettiği Birleşmiş Milletler kararıyla belgelenen Ermenistan, yanıt gelmeyince ağır bir bozguna uğradı. 

Savaşın yönünü değiştirmek maksadıyla Azerbaycanlı vatandaşların yaşadığı noktaları bombalayan Ermenistan, Aliyev hükümetinin ''Sivillere saldırsalar da biz onların sivillerini hedef almayacağız'' açıklamasıyla istediğine ulaşamadı.

SAVAŞI KAYBEDECEĞİNİ ANLAYAN ERMENİSTAN ANLAŞMAYA İMZA ATTI

Dağlık Karabağ'ın kalbi olarak nitelendirilen Şuşa kentinin geri alınmasının ardından yenilgiyi kabul eden Paşinyan yönetimi, kendilerine sunulan ateşkes anlaşmasını imzaladı.

Böylece 30 yıllık işgal resmen son buldu. Bölgede Türkiye'nin varlığını istemeyen Ermenistan, Azerbaycan'ın katı tavrıyla karşılaşında çözümü Rusya'da buldu. 

Rusya ile Türkiye askerlerinden oluşan barış gücü belli bir süre kapsamında olmak üzere bölgede görev yapacak.

MOSKOVA'DA OLDUKÇA KRİTİK GÖRÜŞME

Tüm bu gelişmelerin ışığında bugün dikkat çeken bir açıklama yapıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Dağlık Karabağ konusunu görüşmek üzere bir araya geleceğini açıkladı.

Bu görüşme, savaşın ardından yüz yüze gerçekleşecek ilk temas olması nedeniyle büyük önem arz ediyor. 

Aliyev ile Paşinyan'dan ilk temas ile ilgili etiketler Rusya Azerbaycan Ermenistan Putin Moskova aliyev paşinyan dağlık karabağ
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.