Monolit nedir? Göbeklitepe'deki monolitin sırrı nedir?

Monolit nedir sorusu dünya gündeminde ilk sırada. İlk olarak ABD’nin Utah ardından Romanya ve son olarak da Kaliforniya'da görülen gizemli monolit, geçtiğimiz günlerde de Göbeklitepe’de ortaya çıkmıştı. Peki, monolit nedir?

Göbeklitepe’de Ören Yeri yakınlarında yer alan Örencik Mahallesi'ndeki bulunan monolit gündemde kalmaya devam ediyor. Göktürk alfabesiyle "Gökyüzüne bak, Ay'ı gör" ifadesinin yazılı olduğu metal blok sonrasında monolit ile ilgili araştırmalar vatandaşlar tarafından büyük bir ilgi görüyor. Peki monolit nedir?

MONOLİT NEDİR?

Monolit, yekpare taş veya kayadan meydana gelen, görünüşte dağ benzeri bir jeolojik veya teknolojik, büyük boyutlu bir kitledir. Sıklıkla çok sert ve katı metamorfik kayadan olan bu kitleleri, genellikle erozyon açığa çıkarmıştır.

İsim Latince monolithus sözcüğünden gelir ki bu da Yunanca μονόλιϑος (monolithos) sözcüğünden gelmektedir. μονόλιϑος sözcüğü ise μόνος yani "tek" ve λίϑος yani "taş"tan türemiştir. İngilizce ve Türkçeye ise Fransızca monolithe sözcüğünden geçmiştir.

Monolit nedir? Göbeklitepe'deki monolitin sırrı nedir?

Göbeklitepe Ören Yeri yakınlarında yer alan Örencik Mahallesi’ndeki tarlada 5 Şubat Cuma günü bulunan monolit merak konusu olmuştu. Yaklaşık 3 metre yüksekliğinde, 1 metre genişliğinde, üzerinde Göktürk alfabesiyle “Gökyüzüne bak, Ay’ı gör” ifadesinin yazılı olduğu metal blokun kim ya da kimler tarafından hangi amaçla dikildiği belirlenememişti. ABD ve Avrupa medyasının haberlerinde geniş yer verdiği monolitin dün sabah yerinde olmadığı görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin uzaydaki 10 yıllık vizyon, strateji, hedef ve projelerinin yer aldığı Milli Uzay Programı’mızı bugünlerde meşhur olan sloganıyla tüm dünyaya ilan ediyor ve diyorum ki ‘gökyüzüne bak, Ay’ı gör’” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın kürsüden bu ifadeleri kullandığı sırada monolitin görüntüsü ile, sloganın sosyal medyada kullanımına yönelik “Gökyüzüne Bak, Ay’ı Gör” etiketi, arkadaki dev ekrana yansıtıldı.

Monolit nedir? Göbeklitepe'deki monolitin sırrı nedir? ile ilgili etiketler monolit göbeklitepe
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.