MİT'in operasyonundaki önemli detay: Bölge dışı üçüncü ülkeler

Ceyhun Bozkurt

Ceyhun Bozkurt

oceyhunb@gmail.com

PYD elebaşlarından Hüseyin Şibli'nin MİT tarafından Irak'ın Süleymaniye kentinde etkisiz hale getirildiği dönemde PYD terör örgütünün 9. kongresi Haseke'de toplandı.

Kongre sonucunda terör örgütünün sözde eşbaşkanlığına Salih Müslim ile Asya Abdullah isimli elebaşları seçildi.

Suriye karıştırılırken terör örgütünün elebaşlığını yapan Salih Müslim, yeniden görevlendirildiği örgütte, MİT operasyonuyla büyük sürpriz yaşamıştır sanırım. 

Çünkü Müslim dönemi, aynı zamanda “PYD ile PKK ayrıdır”, “PYD Türkiye’nin düşmanı değil” yalanının servis edildiği dönemdi. Birileri belli bir zamana kadar bu yalanı Türk milletine yutturmaya çalıştı. O birileri ne zaman tasfiye oldu, işte o zaman tüm gerçekler gözler önüne serildi. Türkiye Cumhuriyeti’ni parçalamayı hedefleyen terör örgütü yapılanmasının tüm ayaklarıyla mücadele başladı.

Salim Müslim, “stratejik derinlik” masalıyla Ankara’da ağırlanırken, şimdi Türk devletinden kaçacak delik arayacaktır. Çünkü MİT’in ve TSK’nın yaptığı operasyonlar, artık sadece terör örgütünün sade militanlarının değil elebaşlarının da hiçbir yerde rahat hareket edemeyeceğini göstermekte. 

Muhtemelen gerek Suriye’nin kuzeyindekiler özellikle de Kandil’deki en tepe elebaşları inlerinden kafalarını çıkaramıyordur. Yürürken enselerinde bir nefes hissedip, bu nefesin Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olup olmadığı sorusunu kalp sancısıyla beraber anlamaya çalışıyorlardır. Anlayabiliyorlarsa tabi…

Peki bu operasyonların anlamı ne? (MİT’in son bir yılda yaptığı önemli bazı operasyonların listesi yazımın sonunda yer alıyor)

İsterseniz son operasyondan başlayalım.

Basına yansıyan bilgilere göre, KCK/PKK terör örgütünün Suriye ayağı PYD-YPG’nin elebaşlarından Ferhat Derik kod adlı Hüseyin Şibli’ye yönelik operasyonun yeri, Irak’ın Süleymaniye kentindeki Kelar ilçesi. 

Operasyon yapılan bölgenin Türkiye sınırına mesafesi 275 km.

MİT'in operasyonundaki önemli detay: Bölge dışı üçüncü ülkeler

Bu noktada operasyonun bazı detaylarına dikkat çekmekte fayda var. Çünkü aktarılan haberlerde okunması gereken önemli satır araları var. Madde madde operasyonun önemini anlatalım:

- Türkiye, özellikle FETÖ ‘yü sızdığı yerlerden temizlemeye başladıktan sonra terörü/tehdidi kaynağında vurma/bitirme politikası izliyor. Bu çerçevede Şam yönetimi hariç hem operasyon bölgelerindeki güçler ve yönetimlerle yoğun diyalog ve işbirliği süreci işletiyor hem de  bu işbirliği sayesinde ciddi derinlikte operasyonlar yapabiliyor. Son operasyon da yaklaşık 275 km’lik derinlikte yapıldı. Ancak bu ilk değil. MİT daha önce de Kerkük ve Süleymaniye kırsalındaki derinlikte operasyonlar yapmaya başlamıştı. Bu da örgüte, “nereye kaçarsanız  kaçın, artık kurtuluşunuz olmayacak” mesajı verilmesine neden oluyor.

- Türkiye Irak ve Suriye’deki terör örgütü varlığına yönelik mücadeleye bir bütün olarak bakıyor ve bu çerçevede adım adım Irak’ta teröristleri etkisizleştirirken, Suriye’nin kuzeyindeki uzantıları da kuşatıyor. Teröristlerin olası direncini yönetecek elebaşları da hem Irak’ta hem Suriye’de etkisiz hale getiriliyor. Her elebaşının yılllara yayılmış eylem tecrübesi olduğunu hesaplarsak, MİT’in gerek tek başına gerekse de TSK ile koordineli operasyonlarıyla terör örgütünün tecrübesi etkisizleştirilmiş oluyor.

- Nokta operasyon ile PKK ile PYD terör örgütleri arasındaki bağ belki bininci kez kanıtlanmış oldu. PYD terör örgütünde üst düzey görev alan Şibli, Kandil’deki KCK/PKK terör örgütü yönetimi tarafından Irak’ta görevlendirilmişti. Şibli’nin görevi, Süleymaniye’nin güney bölgesinde yeni bir terör yuvası oluşturmaktı. Operasyonla, bu yeni terör yuvası daha kuruluş aşamasında büyük darbe yedi. Bundan sonra görevlendirilecek elebaşı da Şibli ile aynı akıbeti paylaşacağından emin olarak bölgeye gelecektir.

- Bir önceki maddeyle bağlantılı olarak, basına yansıyan bilgilerde önemli bir detay yer almakta. Buna göre MİT’in tespitlerine göre Hüseyin Şibli, Suriye’de “bölge dışı üçüncü ülkeler” ile kurduğu çıkar ilişkilerini bu yeni görev bölgesine taşıma çabasındaydı. 

Zurnanın zırt dediği yer de işte tam olarak burası. “Bölge dışı üçüncü ülkeler” ifadesini açalım. Şibli, 2014 yılından itibaren PKK/PYD terör örgütünün kontrol sağladığı Resulayn, Dırbesiye, Haseke, Tel Tamr ve Amude gibi yerleşim yerlerinden sorumluydu ve bu çerçevede PYD/YPG terör örgütünün sözde Yürütme Konseyi Üyesi oldu. Bu dönemde terörist Şahin Cilo kod adlı Ferhat Abdi Şahin’in en yakınında yer aldı. Bir nevi sağ kolu oldu. Şibli, 2019 itibariyle de terör örgütünün sözde yönetim organı Suriye Özerk Yönetimi Merkez Yürütme Konseyi Eşbaşkanı ve Genel Güvenlik’ten sorumlu olarak görevlendirilmişti. Teröristbaşı Öcalan Suriye’de bulunduğu dönemde terör örgütüne katılan Şibli, aktardığımız 2014 sonrası faaliyetlerinde bölge dışında bir ülke ile yoğun mesai yaptı: Amerika Birleşik Devletleri.

Ancak bölgede bulunan aktörler sadece ABD ile sınırlı değil. Bölgede bulunan bölge dışı İngiltere, Fransa, İsveç vs. gibi ülkeler de bu listeye eklenebilir.

Yine dönem dönem Türkiye’nin bölgedeki operasyonlarına muhalefet eden ve bölgedeki unsurları teröristlerle ilişkili olan İran da bu seçeneğe eklenebilir. Ancak İran bölge ülkesi. Bu nedenle bu ihtimal zayıflıyor.

Buna Rusya’yı eklemek biraz zor. Çünkü Türkiye ile Rusya arasında her ne kadar Suriye sahasında gerilimler olsa da, yine de iletişim ve koordine de kuvvetli. Hatta her ne kadar Rusya’nın terör örgütü PYD’ye yönelik operasyonumuza karşı duracağı söylense de, sahayı iyi bilen kaynaklarım bu yönde bir bilgi vermedi. Hatta Rusların, teröristleri yalnız bıraktığı bilgisi aktarıldı.

Başta ABD olmak üzere, saydığım diğer ülkeler ise Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen PYD terör örgütüne desteğe devam ediyor. 

Operasyondaki “bölge dışı üçüncü ülkeler” tanımı bu nedenle önemli. Faaliyet alanı olan Suriye ve Irak harici bölge dışı üçüncü ülke tanımına uyan ABD ve bölgedeki diğer bölge dışı aktörler ile Şibli arasındaki çıkar ilişkileri, operasyonun önemli bir boyutu olsa gerek. Çünkü MİT, bu tür operasyonları yaparken, hedefteki terör örgütü elebaşını uzunca bir süre izliyor. Böylelikle operasyon öncesinde gereken hareket bilgilerinin haricinde tüm ilişkiler ağını da tespit ediyor. 

Özellikle Suriye’nin kuzeyine operasyonun konuşulduğu bir dönemde MİT’in operasyonu bazı kilitleri açabilir. 

***

MİT’İN SON BİR YILDA YAPTIĞI SINIR ÖTESİ PKK/PYD OPERASYONLARI

- Terör örgütü elebaşlarının saklandıkları mağaralardan, militanlar üzerinde kaybettikleri hakimiyeti yeniden sağlamak için eylem talimatları verdi. Bu talimat sonrasında Dewran Gilidax kod adlı Emrah Yıldızer ve Andok Oramar kod adlı Barış Soydan'ın ürettiği patlayıcıların söz konusu eylemlerde kullanılması planlandı. Bu planı öğrenen MİT, yerlerini tespit ederek takibe aldığı 2 teröristi, 4 Nisan 2017 tarihinde Irak'ın kuzeyindeki Duhok kırsalında düzenlenen hava operasyonunda, beraberlerindeki patlayıcılarla etkisiz hale getirdi.

- Bölücü terör örgütü PKK/KCK'nın sözde Hakurk lojistik alan sorumlusu "Serdar Pir Avesta" kod adlı Hakan Ateş, MİT tarafından Irak'taki Hakurk'a bağlı Birkim köyü yakınlarında 22 Haziran 2021 tarihinde düzenlenen operasyonla etkisiz hale getirildi.

Terörist Ateş'in lojistik sorumluluğu dışında PKK'nın yurt içindeki uzantılarından gençlik yapılanmaları içerisinde örgütün eylemleri ile örgüte katılımları organize ettiği öğrenildi.

- Kırmızı bültenle aranan, Avrupa'ya kaçış hazırlığındaki terör örgütü PKK/KCK üyesi "Piro Karker" kod adlı Cimşit Demir, 2021 yılı Temmuz ayında MİT operasyonuyla Irak'ın kuzeyinde yakalanarak Türkiye'ye getirildi.

- MİT, uzun süredir takip ettiği terör örgütünün Sincar örgütlenmesi YBŞ'nin sözde genel sorumlusu "Seyit" kod adlı Hasan Said Hasan'ı 2021 yılının Ağustos ayında PKK/KCK’nın işgali altındaki Sincar bölgesinde düzenlediği nokta operasyonda etkisiz hale getirdi. Hasan'ın, operasyon öncesi üst düzey örgüt mensuplarıyla buluştuğu belirlendi.

- MİT ve TSK'nın koordineli operasyonuyla, PKK/KCK'nın sözde HPG dış ilişkiler sorumlusu 'Cevher' kod adlı terörist Mehmet Emin Ekinci, 2021 yılı Eylül ayında Irak'ın kuzeyindeki Gara'da etkisiz hale getirildi.

- MİT ve TSK’nın 2021 yılı Eylül ayında Kandil'e yönelik ortak operasyonunda terör örgütü PKK/KCK'nın sözde Kerkük alan sorumlusu "Delil Siirt" kod adlı Mehmet Hatip Arıtürk etkisiz hale getirildi.

- MİT'in, 2021 yılı Ekim ayında Türkiye-Irak sınırından 170 kilometre uzaklıkta Kerkük kırsalında düzenlediği operasyonda, terör örgütü PKK/KCK'nın sözde yöneticilerinden Şilan Guyi kod adlı Taybet Bilen ve beraberindeki 2 terörist etkisiz hale getirildi. Taybet Bilen, etkisiz hale getirildiği operasyon yapıldığı dönem terör örgütünün Gara bölgesindeki tüm kadın teröristlerin sorumlusu olduğu öğrenildi.

- Milli İstihbarat Teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak'ın kuzeyindeki Gara'da Kasım 2021’de gerçekleştirdiği ortak operasyonda, PKK/KCK'nın kırmızı kategoride aranan sözde merkez komite üyesi Nazlı Taşpınar etkisiz hale getirildi.

- Son bir yılda en önemli operasyonlardan birisi, terör örgütünün kuruluşundan itibaren bulunan ve teröristbaşı Öcalan’ın “Benden sonra örgütte sözü geçecek kişi O’dur” dediği Ali Haydar Kaytan’ın MİT ve TSK’nın operasyonuyla etkisiz hale getirilmesiydi. Terör örgütü KCK/PKK, Kaytan’ın ölümünü uzun süre gizlemek için infaz yöntemini kullandı. Kaytan’ın cesedini gömen PKK’lıların infaz edildiği ortaya çıktı. 

- PKK/KCK'lı terörist Pervin Arslan ile örgütün sözde üst düzey sorumlularından Duran Kalkan'ın korumalığını yapan Emrah Adıgüzel MİT operasyonuyla Türkiye'ye getirildi.

- MİT’in, 2022 yılının başında Irak'ın Sincar bölgesinde düzenlediği nokta operasyonla, terör örgütü PKK/YBŞ'nin sözde özel kuvvet sorumlusu "Azad" kod adlı Sileman Şemo Yusuf etkisiz hale getirildi.

- 8 Ocak 2020'de Resulayn'da 4, 16 Ocak 2020'de Tel Abyad-Suluk beldesinde 3, 10 Aralık 2020'de ise Resulayn'da 2 askerin şehit edildiği saldırıların yanı sıra 8 Ocak 2022'de Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki sınır hattında askeri aracın geçişi sırasında el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi olayının talimatını verdiği belirlenen terör örgütü PKK/YPG'li "Hebat Gever" kod adlı terörist Süleyman Orhan, bu yılın Şubat ayında MİT tarafından etkisiz hale getirildi.

- PKK/YPG'nin sözde Ayn el-Arap Savunma Komitesi Eş Başkanı "Ronahi Kobani" kod adlı Rodin Abdulkadir Muhammed ile sözde YPJ Kobani Yürütme Komitesinden "Dilar Halep" kod adlı Ranya Henan, MİT’in 20 Şubat'ta Ayn el-Arap’ta yaptığı operasyonla etkisiz hale getirildi.

- Eylem ve faaliyetleri nedeniyle MİT'in takibinde olan "Kahraman Aydın/Rojvan Van" kod adlı terörist Mehmet Aydın'ın Suriye'nin Haseke kentine bağlı Derbesiye ilçesinde olduğu belirlendi.

"Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan aranan ve terör örgütünün sözde Amude-Derbesiye eyalet sorumlusu olan Mehmet Aydın, MİT'in nokta atışıyla etkisiz hale getirildi.

- PKK terör örgütü mensubu olarak Şırnak'ta 2015-2016'da düzenlenen çukur eylemlerine katılan, güvenlik güçlerimizin şehit edilmesinden sorumlu tutulan ve hakkında arama kaydı bulunan "Hayri" kod adlı Ekrem Üstek, MİT'in Ayn el-Arap’ta yaptığı başarılı operasyonu sonucu etkisiz hale getirildi.

- MİT, terör örgütü PKK-HPG'nin sözde Mahmur-Kerkük-Süleymaniye sorumlusu "Ahmet Rubar" kod adlı Mehmet Erdoğan'ı, Irak'ın kuzeyindeki Musul'da etkisiz hale getirdi. 1990'lı yıllardan itibaren çok sayıda sivil ve askerin şehit edildiği eylemlerin talimatını verdiği için "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma" suçlarından aranan Erdoğan’a yönelik operasyon 21 Mayıs’ta gerçekleştirildi.

- MİT’in Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye'de düzenlediği operasyonda, terör örgütü PKK'nın sözde yöneticilerinden Mehmet Doğan etkisiz hale getirildi.

- Terör örgütü PKK/YPG'nin suikastçısı olarak çeşitli eylemlere katıldığı belirlenen "Rojda" kod isimli Dilbirin Kaçar, MİT’in Suriye'deki operasyonuyla Türkiye'ye getirildi.

Diğer Yazıları