MİT, Orhan İnandı'yı Kırgızistan'dan nasıl aldı? Kozinoğlu notlarında İnandı için ne demişti?

SuperHaber programcısı - Güvenlik Uzmanı Mete Yarar ve SuperHaber programcısı - Hürriyet yazarı Nedim Şener ile “Memleket Aşkına”nın yeni bölümü SuperHaber YouTube kanalında yayında…

İki usta isim SuperHaber programcısı - Güvenlik Uzmanı Mete Yarar ile SuperHaber programcısı - Hürriyet Gazetesi yazarı Nedim Şener, “Memleket Aşkına” programının yeni bölümünde, MİT'in FETÖ'nün Orta Asya Genel Sorumlusu Orhan İnandı'yı yakalayarak Türkiye'ye getirdiği nokta operasyonun perde arkasını masaya yatırdı.

"MİT YURT DIŞI OPERASYONLAR KONUSUNDA YETKİ ALMASIYLA BİRLİKTE BÖLGEDEKİ FAALİYETLERİNİ ARTIRDI"

Nedim Şener, "1 Haziran'dan itibaren FETÖ'cüler Orhan İnandı kaçırıldı diye ayağa kalktı. Cemal Kaşıkçı cinayetine benzetme girişimleri dahi oldu. Onlar dünyayı ayağa kaldırırken aslında olan olmuştu. Kaçırıldı diye anons ettiği saatlerde belki de MİT'in uçağıyla Türkiye'ye getirildi. Onlar onu Kırgızistan'da arıyorlardı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde hiçbir suç gizlenemez. Her şey kayıt altında yapılır. Zaman alır ama mutlaka ortaya çıkar. MİT'in yurt dışı operasyonlar konusunda yetki almasıyla bölge ülkelerde faaliyetlerini artırdı.

"ORHAN İNANDI ORTA ASYA'DAKİ BÜTÜN GELİŞMELERDEN SORUMLU, 90'LI YILLARDAN BERİ FETÖ YAPILANMASINI EN İYİ BİLEN KRİTİK BİR İSİM"

Karşı devletin hukukuna uygun, oradaki yetkililerin yetkisini aşmadan, bilgileri dahilinde bir teröristi teslim almak ve onu da hukuken iade ya da sınır dışı yoluyla hukuki bir metne bağlamak üzere operasyonlar gerçekleştiriliyor. Kırgızistan Cumhurbaşkanı'nın bilgisi olmaması ihtimal bile değil. 9-11 Haziran arasında Türkiye'ye gelmeden bir hafta önce 'Safarov Türkiye'ye hediye ile gelecek' dediler. Orhan İnandı'yı düşündüm ama FETÖ'cülerin yaptıklarına katkı olmasın diye üstünde durmadım. Daha sonra öğrendik ki MİT tarafından teslim alınarak Türkiye'ye getirilmiş. Şimdi ifadesi alınacak, önemli olan da ne söyleyeceği. İnandı FETÖ'cüler açısından çok kritik bir isim. Orta Asya'daki bütün gelişmelerden sorumlu. 90'lı yıllardan beri FETÖ yapılanmasını en iyi bilen. Zamanında MİT görevlisi,  beraber yargılanacak olduğumuz Kaşif Kozinoğlu, ki bence şüpheli şekilde cezaevinde FETÖ'cüler tarafından öldürüldü. Onun yazdığı notlarda da açık açık belirtiliyor. Orta Asya'da FETÖ'nün bütün işlerini yapan, yurt dışına kaçırılacak birisi varsa buna hizmet eden, paraları toplayan, yöneten ve FETÖ elebaşlarıyla doğrudan görüşen isimlerden bir tanesi. Bu nitelikteki insanlar örgütte 20-30'u geçmez. FETÖ'cülerde bu yüzden ciddi bir moral bozukluğu var. Türkiye önceden zapt edilmiş bir ülkeydi ya, Kırgızistan da Orta Asya'da öyle niteliğe sahip bir kaleydi. Saforov Türk milliyetçisi bir kişi. Bunların nasıl  br tehlike odluğunu biliyor. Bunların ABD ajanı olduğunu biliyor. Cumhurbaşkanı ama iktidara geliyorsunuz ama iktidar olamıyorsunuz. Siyasette bunu görebilirsiniz. Orada cumhurbaşkanı ile sistem arasında bir kavga var. İnandı'nın Türkiye'de olduğu açıklandıktan sonra örneğin dışişleri bakanlığı bizim dışişleri bakanlığımıza nota verdi. Usülü bir işlem tamamlanıyor. Bütün bu gelişmeler Türkiye'nin Kırgızistan ile kurduğu sağlam ilişkiler ve oradaki cumhurbaşkanının yetkisi dahilinde gerçekleşti." ifadelerini kullandı.

"MİT GÜNÜMÜZDE BALKANLAR, ORTA ASYA, KAFKASLAR VE AFRİKA'DAKİ EN GÜÇLÜ İSTİHBARAT ÖRGÜTÜ"

Mete Yarar, "MİT 2014'ten bu yana kendisine verilen yetkiyi çok iyi kullanmaya başladı. Geçmişte MİT'in yurt dışı operasyon yapma yetkisi yoktu, 2014'te verilen bu yetki ile yalnızca yurt içinde değil yurt dışında da aktif olarak etkin hale geldi. Kadrolarını, teşkilat yapısına buna göre kurdu. MİT şu anda Balkanlar, Orta Asya, Kafkaslar ve Afrika’daki en güçlü istihbarat örgütü. Bazı alanlarda özellikle NATO ya da beraber çalıştığımız müttefik ülkelerle anlaşma nezdinde olduğu için istihbarat örgütleri bazı kısıtlamalar içinde davranırlar. Bazen de sahada çok daha fazla etkin şekilde kullanılacak alan açılabilir. Avrupa'da belli kısıtla nezdinde sürdürülüyor. Bizim istihbarat ihtiyacımızın olduğu, Türkiye'yi de etkileyecek alanlar Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu ve Afrika coğrafyası. Bu coğrafyalarda yaşanacak sorunlar Türkiye'yi birebir etkiliyor. MİT'in ana döndüğü noktalar buralar. Bunların içinde PKK, FETÖ ve Türkiye'yi hedefe koyan istihbarat örgütleri yer alıyor. Türkiye bu üçüyle aktif olarak 2014'ten beri başarılı şekilde geldi, rakamlarla gösteriliyor.

"BYLOCK OPERASYONU BUGÜN FETÖ'NÜN AÇIĞA ÇIKARTILMASI İÇİN EN BÜYÜK HAMLEYDİ, ELİMİZDE LİSTE OLUŞTU"

Bylock operasyonu, aslında 15 Temmuz'dan önce yapılan ve yargı, emniyet ve TSK dahil olmak üzere örgütün yapısını ortaya çıkaran büyük bir operasyondu. Çok anılmadı. Büyük kahramanların yaptığı nitelikli bir siber operasyondu. O operasyon bugün FETÖ'nün açığa çıkartılması için en büyük hamleyi yaptı. Bylock ile elimizde liste oluştu. O zaman böyle bir liste yokken, bu liste ile örgütü çözeye çalıştık.

"GARA VE DİĞER COĞRAFYALARDA GİREMEDİĞİMİZ YERLERİN TAMAMININ PKK'DAN TEMİZLENDİĞİ BİR NOKTAYA GELMEYE ÇOK YAKINIZ"

Geçen gün Süleymaniye'de iki tane terörist öldürüldü. Görevleri Kandil bölgesini boşaltma hazırlığında olan örgütün yeni yerleşim yerlerine inebilmek için alanda çalışma yapan iki kişiydi. Burada önemli iki unsur vardı. Bölge halkının PKK'yı istememesi ve mücadele etmesi. Terör örgütünün kendisine en fazla yer açtığı alanlardan biriydi. Bu alanda bile bir itiraz yükseldi. Örgüt Kandil'i boşaltmak ve daha aşağıya inebilmek için bir hazırlık içinde. Türkiye'nin hemen karşısındaki bloklarını kaybetti. Kuzey Irak bölgesinde teröristlerin ana mevzilendiği ve Kandil bölgesine giden yolların kontrol altında tutulduğu alanları kaybetmeye başladı. Bundan sonraki safhanın Gara, Sincar ve Kandil olduğunu çok net biliyor. Bu alanlarda tutunamayan örgütün Gara, Sincar ve Kandil'de tutulması mümkün değil. Türkiye'nin operasyon gücünü gördüğü andan itibaren de derinlikte, hava hücum harekatıyla birlikleri bölgelerine indirip bu tür operasyonları yapacağının farkına vardı. Hiç olmadığımız kadar Gara'ya ve coğrafyadaki girilemeyen yerlerin tamamının PKK'dan temizlendiği bir noktaya gelmeye çok yakınız. İşaretlerini de kendileri vermeye başladı. Sahayı boşaltıyorlar." şeklinde konuştu.

Mete Yarar ile “Memleket Aşkına”nın tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

MİT, Orhan İnandı'yı Kırgızistan'dan nasıl aldı? Kozinoğlu notlarında İnandı için ne demişti? ile ilgili etiketler Mete Yarar Nedim Şener MİT FETÖ Orhan İnandı

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.