Mısır'ın 'Doğu Akdeniz' hamlesi Atina'yı çıldırttı

Mısır, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e sunduğu kıta sahanlığı sınırlarını dikkate aldığı 19 numaralı parsele ilişkin ilan ettiği ruhsat ihalesi Atina'da şok etkisi yarattı. Yunan medyası gelişmeyi manşetten duyurdu. Yunan hükümetine tepki gösterilen haberlerde, Mısır'a yönelik de ithamlar dikkat çekti. Bu arada Yunan Dışişleri Bakanlığı'nın Mısır'dan izahat istediği ileri sürüldü.

Mısır'ın Doğu Akdeniz dahil hidrokarbon arama ve sondaj çalışmaları için 24 parselde ilan ettiği ruhsat ihalesi, Atina'da hem endişe hem de büyük öfkeye neden oldu.

Resmen açıklanmasa da, Yunan Dışişleri Bakanlığı, ihalede gösterilen 18 numaralı parsele tepki göstererek Mısır'dan açıklama talep ettiği bildirildi. Yunanistan'ın, bu parsel ile ilgili haritanın değiştirilmesini de talep ettiği ileri sürüldü.

KAHİRE YÖNETİMİ TÜRKİYE'NİN HARİTASINI DİKKATE ALDI

Hürriyet'ten Yorgo Kırbaki'nin haberine göre, Mısır 18 Şubat'ta ilan ettiği ve 1 Ağustos'ta sona erecek ihalede, 18 numaralı parselin bulunduğu bölgeyi, Türkiye'nin 13 Kasım 2019'da Birleşmiş Milletlere sunduğu kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak tespit etti. Yunanistan ise Türkiye'nin kıta sahanlığına ilişkin BM'ye bildirdiği haritadaki sınırları yok hükmünde sayıyor.

YUNAN MEDYASI TEPKİLİ

Mısır'ın ruhsat ihalesi Yunan medyasında, "Kahire, Ankara'ya göz kırpıyor" ve "Mısır falsosu" başlıklarıyla manşetten yayınlandı. Yunan dışişlerinin bu gelişmeden çok rahatsız olduğu haberlerde yer aldı. Medyadaki yorumlarda, Mısır'ın bu şekilde hem Türkiye'nin kıta sahanlığına saygılı davrandığını, hem gelecekte iki ülke arasında deniz yetki sınırlarının belirlenmesi için müzakere penceresini açık tuttuğu, hem de Yunanistan ile Kıbrıs Rum Kesimi kıta sahanlıklarının gelecekte birleşmesi yönündeki hayalini paylaşmadığını bu yolla ifade ettiği vurgulandı. Buna karşılık, Mısır'ın diğer parselleri belirlerken, Atina ve Rum Yönetimi ile imzaladığı anlaşmaları dikkate aldığının altı çizildi.

DOĞU AKDENİZ'DE ANKARA-ATİNA-KAHİRE ÜÇGENİ

Yunanistan ile 6 Ağustos 2020'de deniz yetki sınırlarının kısmi belirlenmesi için anlaşma imzalayan Mısır, Meis gibi küçük adalar da dahil, tüm adaların yüzde 100 oranda kıta sahanlığı bulunduğu şeklindeki Yunan tezine katılmıyor. Türkiye ise Mısır ile Yunanistan arasındaki anlaşmayı yok hükmünde görüyor.

Mısır'ın 'Doğu Akdeniz' hamlesi Atina'yı çıldırttı ile ilgili etiketler Doğu Akdeniz Türkiye Mısır Yunanistan Atina Kahire kıta sahanlığı
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.