Miraç Gecesi neden süt içilir? Miraç Kandili süte hangi sureler, dualar okunur?

Bugün 2021 yılının Miraç Kandili kutlanıyor. Recep ayının 27. gecesi olan ve müslümanların hasretle beklediği Miraç Gecesi neden süt içilir? Peygamber Efendimizin Allah'ın katına kadar yükseldiği Miraç Kandili'nde 5 vakit namaz farz kılınmıştır. Bugüne özel olmasa da Peyagmber Efendimiz de süt içerken dualar okurdu. Peki, Miraç Gecesi süt neden içilir, neden dağıtılır?

Miraç Gecesi yaşanan olaylardan birisi de Cebrail'in Peygamber Efendimize bir Şarap bir de süt olmak üzere iki kap içecek verdiği ve efendimizin de sütü tercih ettiği bildirilmiştir.

Bunun üzerine Cebrail (as), Peygamber Efendimize "Sen fıtratı tercih ettin, seçtin" dediği bildirilmiştir. (bk. Müslim, İman, 74/259; Beğavî, Hazin, İsra, 17/1. ayetin tefsiri) Burada sütün tercih edilmesindeki hikmet, İslam'ın insan fıtratına huzur veren ve yine insan fıtratına uygun hükümler içermesidir. Şarapsa kötülüğü temsil eder ve bu yüzden seçilmemiştir.

- Hz. Peygamber (asm)'in Mescid-i Aksa'da peygamberlere namaz kıldırdığını ve Hz. Musa'nın kabrinde namaz kıldığı anların görüldüğüne dair rivayetler bulunmaktadır. (bk. İbn Kesir; Hazin, İsra 17/1. ayetinin tefsiri) Peygamberimiz (asm)'in bütün peygamberlere imam olup onlara namazı kıldırması, onun (asm), bütün peygamberlerin şeriatlerinin asıllarına mutlak varis olduğuna işaret etmektedir. (bk. Nursi, Sözler, s. 525)

PEYGAMBERİMİZ SÜT İÇERKEN HANGİ DUAYI OKURDU?

Peygamber Efendimiz sütü severdi. Şöyle buyururdu: "Yüce Allah bir kişiye süt ikram ederse, o kimse sütü içeceği zaman; Allah'ım bize bu sütü bereketli kıl, bize daha çok süt ihsan et diye dua etsin. Çünkü yiyecek ve içeceklerin yerini tutan, açlığı ve susuzluğu gideren sütten başka bir gıda bilmiyorum." demiştir. Yine şöyle buyurduğu nakledilmiştir: "Sizlere inek sütünü ve sütünden meydana gelen yağını tavsiye ederim, etinden sakınınız, zira sütü devadır, ancak eti bazen dert olabilir." Peygamber Efendimiz, koyun sütü de içerlerdi; fakat koyun sütü ağır olduğu için bir miktar su karıştırırlardı.

"Allah bir kimseye yemek yedirdiği zaman o kimse, 'Allah'ım Bize bu yemeği bereketli kıl ve bize bundan hayırlı rızık ver' diye dua etsin.

Miraç Gecesi neden süt içilir? Miraç Kandili süte hangi sureler, dualar okunur?

Süt İçerken Okunan Dua

اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيهِ وَزِدْنَا مِنْهُ

"Yüce Allah bir kişiye süt nasip ederse o kimse onu içeceği zaman, 'Allahım, bu sütü bereketli kıl ve bize daha çok süt ver!' diye dua etsin."

Tirmizî, Daavât 35 (3401); Ebû Dâvût, Eşribe 21(3244); İbn Mâce, Et'ime 35 (3321).

Peygamberimiz kendisine süt ikram eden bir gence de şöyle dua etti:

"Allah'ım! Onu gençliği üzere yaşat." Bu duanın bereketiyle o kişi saçına ak düşmeden 80 sene yaşadı.

 

Miraç Gecesi neden süt içilir? Miraç Kandili süte hangi sureler, dualar okunur? ile ilgili etiketler Kandil miraç gecesi neden süt içilir
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.