Mine Kırıkkanat'tan Elif Şafak'a 'intihal' davası

Yazar Mine Kırıkkanat, Elif Şafak'a, kitabından bazı bölümleri izinsiz olarak alarak intihal yaptığı gerekçesiyle dava açtı. Kırıkkanat'ın açtığı maddi ve manevi tazminat davasının ön duruşması bugün görüldü. Davanın bir sonraki duruşması 11 Ekim'e ertelendi.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Yazar Mine Kırıkkanat, Sinek Sarayı kitabındaki bazı bölümleri izinsiz kullanarak Bit Palas adlı kitabında yer vererek intihal yaptığı gerekçesiyle Elif Şafak'a maddi ve manevi tazminat davası açtı. Davanın ön duruşması bugün İstanbul Anadolu Adliyesi 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde görüldü.

Mine Kırıkkanat, dava süreci ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Kırıkkanat yaptığı açıklamada Şafak'a 19 Ekim 2021 tarihinde tazminat davası açıldığının altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:

"Dava dilekçesinde özetle; davacı yazar Mine Kırıkkanat’ın Türkiye’nin ilk kadın mizah yazarı olarak yazın hayatına başladığı, yazarın edebi eserlerini deneme, araştırma, öykü ve roman türlerinde yazdığı belirtilmiş ve davaya konu Sinek Sarayı roman türündeki eserini de ilk olarak 1990 yılında yayımladığı, süreçte ise en son 2020 yılında sonuncu yeni basımının yapıldığı açıklanmıştır. Davalı yazar ise ilk basımı 2002 yılında yapılan, sonuncu baskısı 2020 yılında basılan Bit Palas isminde romanı kaleme almıştır."

DAVA 11 EKİM'E ERTELENDİ

"Yazar Mine Kırıkkanat, sonradan yazılan Bit Palas isimli romanda konu, kurgu, kurgu mekanı ve marjinal karakterler ile yazım üslubunun kendi romanı olan Sinek Sarayı romanından intihal edildiği gerekçesiyle yargıya başvurmuş olup, hukuki süreç vekili Av.Dr. Mehmet Ruşen Gültekin tarafından takip edilmektedir. Mine Kırıkkanat’ın Elif Şafak ve DK Doğan Yayınları A.Ş.’ye açtığı davanın ön inceleme duruşması İstanbul Anadolu 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi’ nde görülmüş olup, ikinci duruşma için 11 Ekim 2022 tarihi verilmiştir."

Mine Kırıkkanat'tan Elif Şafak'a 'intihal' davası ile ilgili etiketler Mine Kırıkkanat Elif Şafak dava kitap intihal
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.