Milli Savunma Bakanlığı bilançoyu duyurdu

Rusya ve Türkiye askerleri Fırat'ın doğusunda ilk kez ortak devriye yaptı. Ortak devriye Soçi mutabakatı kapsamında belirlenen güvenli bölgede gerçekleşti. Milli Savunma Bakanlığı, "Konvoy 4 Türk, 4 Rus zırhlı aracından oluştu. Barış Pınarı Harekatı kapsamında şu ana kadar 400'den fazla mayın ve el yapımı patlayıcı imha edildi" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin arasında imzalanan tarihi mutabakatta verilen karar bugün yerine getiridi.

Soçi Mutabakatı kapsamında YPG/PKK'ya verilen sürenin dolmasının ardından Rusya ile ortak devriye tamamlandı.

Fırat Nehri'nin doğusunda terör örgütlerine yönelik başlatılan Barış Pınarı Harekatı kapsamında Soçi'de varılan mutabakat sonrası teröristlerin çekilmesi için verilen 150 saatlik sürenin dolmasının ardından Mardin'in Kızıltepe ile Nusaybin ilçeleri karşısındaki Suriye topraklarında Türk-Rus ortak kara devriyesi tamamlandı.

BİR İLK GERÇEKLEŞTİ

Türk ve Rus askerleri daha önce İdlib ve Tel Rifat'ta koordineli devriye görevinde bulunmuştu. Fırat'ın doğusuna düzenlenecek bu devriye, iki ülke askerleri arasındaki ilk ortak devriye olma özelliğini taşıyor.

Milli Savunma Bakanlığı bilançoyu duyurdu

Ortak kara devriyesi öncesinde, sınır hattına zırhlı araç sevkiyatı da yapıldı. Şanlıurfa'daki 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan çıkan 15 araç Akçakale'ye gitti. Zırhlı araçlar Tel Abyad'daki askeri noktalara konuşlandırıldı.

Milli Savunma Bakanlığı devriye ile ilgili bir açıklama yaparak görüntüleri paylaştı. İşte o açıklama;

"Rusya Federasyonu ile 22 Ekim 2019 tarihinde Soçi’de varılan mutabakat çerçevesinde; Türk ve Rus askeri unsurlarının ve İHA’ların iştirakiyle ilk ortak devriye, Fırat’ın doğusundaki Derbesiye bölgesinde başladı."

Milli Savunma Bakanlığı bilançoyu duyurdu - Resim : 2

Devriyenin ardından Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından, Barış Pınarı Harekatı'ndaki gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda bölgedeki gelişmelerle ilgili bilgi veren Albay Olcay Denizer, PKK/YPG'lilerden temizlenen Tel Abyad ve Resulayn'a geri dönüşlerin başladığını kaydetti.

 PATLAYICI İMALATHANESİ KULLANILAMAZ HALE GETİRİLDİ

Harekat bölgesinde EYP ve patlayıcı imhası için faaliyetlerini sürdüğünü belirten Denizer, "Tel Abyad'da teröristlere ait el yapımı patlayıcı madde imalathanesi tespit edilerek kullanılamaz hale getirildi. Patlayıcı yapımında kullanılan 1 tondan fazla, amonyum nitrat ele geçirildi. Şu ana kadar 400'den fazla mayın ve EYP madde ile bomba yüklü bir araç etkisiz hale getirildi. Türkiye'ye yönlendirilmiş, ve seri bağlanmış vaziyette 75 adet roket tespit edilmiştir" dedi.

DEVRİYEYE 8 ZIRHLI KATILIYOR

Soçi mutabakatı kapsamında Türkiye-Rusya arasındaki ilk kara devriyesinin bugün 12.00'de başladığını belirten Denizer, "Devriye, Barış Pınarı Harekatı Bölgesinin doğusunda, 1 insansız hava aracı refakatinde 8 zırhlı aracın katılımıyla gerçekleştirilmektedir" dedi.

Barış Pınarı Harekatında bugüne kadar 10 askerin şehit olduğunu, 144 askerin yaralandığını belirten Denizer, Suriye Milli Ordusu'ndan da 133 personelin şehit olduğunu, 495 personelin yaralandığını belirtti.

“DİĞER BÖLGELERDE DE DEVRİYELER YAPILACAK”

Fırat'ın doğusunda Türkiye-Rusya ortak kara devriye faaliyetleriyle ilgili soruları yanıtlayan askeri kaynaklar, "En üst düzeyde alınan kararların, sahaya askeri anlamda uygulanması için Rus muhataplarla görüşmelerimiz sürüyor. Bugün başlayan ilk devriye, Resulayn'ın 40 km doğusu ile Kamışlı'nın 30 km batısı arasında kalan bölgede gerçekleştiriliyor. Mutabakata göre diğer bölgelerde de ilerleyen günlerde devriyeler yapılacak" dedi. "Devriyelerin amacı, sahada YPG/PKK unsurlarının çekilip çekilmediğini tespit etmektir" diyen askeri kaynaklar, "Keşifler yapılacak, 30 km içindeki durumu göreceğiz" dedi.

Resulayn'ın güneyindeki Tel Tamer bölgesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Suriye Rejim askerleri ile çatışdığına yönelik iddialara yanıt veren askeri kaynaklar, "Rejimle bire bir çatışma gerçekleşmedi. Tel Tamer'de bir operasyonumuz yok. TSK tarafından Tel Tamer'e atılan bir mermi yok" dedi. İstenmeyen çatışmalardan kaçınmak için, sahada Rus muhataplarla da sürekli koordine içinde olduğu vurgulandı.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine karşılık gelen Ayn El Arap'ta (Kobani) YPG/PKK'ya ait flama ve bayrakların hala bulunduğu belirtilmesi üzerine kaynaklar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın açıklamalarına değinerek, "Sahada durum değerlendirilip gereği yapılır" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı bilançoyu duyurdu ile ilgili etiketler Rusya Suriye güvenli bölge
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.