Milli Savunma Bakanı Akar: Adaları silahlandırırsan anlaşmalardan çıkıyorsun demektir

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan'ın adaları hukuksuz bir şekilde silahlandırması hakkında konuştu. Bakan Akar, Yunanistan'ın adaları silahlandırmasının anlaşmalardan çıkması anlamına geldiğini söyledi.

Yunanistan'ın ABD'yi arkasına alarak uluslararası anlaşmalara aykırı bir şekile adaları silahlandırma hamlesi devam ediyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Yunanistan'ın adaları silahlandırmasının anlaşmalardan çıkması anlamına geldiğini söyledi. Milliyet gazetesi yazarı Didem Özel Tümer'e konuşan Bakan Akar, "Lozan Antlaşması madde 12, Paris Barış Konferansı madde 14 bunları açıkça ortaya koyuyor. Siz adaları silahlandıramazsınız. Gayri Askeri Statüdeki Adaları (GASA) askeri hale getiremezsiniz. Neden? Çünkü anlaşma böyle. Eğer sen bunu bu hale getirirsen antlaşmadan çıkıyorsun demektir" şeklinde konuştu.

Didem Özel Tümer'in köşe yazısından ilgili bölüm şöyle:

Bir ülkenin eski Cumhurbaşkanı, Tripoliçe’yi, katliamı savunuyor. Orada katledilenler arasında Arnavut, Türk, Yahudi siviller, Rumlar da var. İnsan olan katliamı savunmaz. Bir ülke, millet düşünün 400 sene başka bir ülkenin idaresinde kalıyor ama dilini, dinini kaybetmemiş. Şimdi ise aynı adam böyle bir milleti mezalimle, soykırımla suçluyor. Öyle bir şey olmamasına rağmen bir de bizi “Yeni Osmanlıcı” diye suçluyorlar. Megola idea diye senin ortaya attığın bir şey var. Kimse onu konuşmuyor. Biz diyalog diyoruz ve bunda ısrarlıyız. Neden? Çünkü haklıyız, güçlüyüz her zaman diyaloga hazırız.

TAKİP EDİYOR; TEDBİR ALIYORUZ

Rusya, ABD ve NATO için tehdit kabul ediliyor. Buna karşı alınan tedbirler var. Bu çerçevede Dedeağaç’a bir lojistik merkez kuruluyor. Resmi açıklama bu. İkinci olarak da oraya LNG merkezi oluşturulması hedefleniyor. Bizim ABD ile yaptığımız (1980) savunma iş birliği anlaşmasını Yunanistan da ABD ile yapıyor (1990). 2020’de yenileniyor, daha önce dört olan üs sayısını bu anlaşma çerçevesinde 9’a çıkarıyor. Bu arada Midilli ve Sisam’da ABD’nin verdiği araçlar tespit edildi. Durum bu. Ancak savunma ve güvenlik, takip ve tedbir meselesi. Yakından takip ediyor, tedbirlerimizi alıyoruz.

GASA’LARIN SİLAHLANDIRILMASI

Lozan Antlaşması madde 12, Paris Barış Konferansı madde 14 bunları açıkça ortaya koyuyor. Siz adaları silahlandıramazsınız. Gayri Askeri Statüdeki Adaları (GASA) askeri hale getiremezsiniz. Neden? Çünkü anlaşma böyle. Eğer sen bunu bu hale getirirsen antlaşmadan çıkıyorsun demektir. Yaşananlara karşı yapılabilecek ne varsa yapıyoruz. Objektif olarak, matematik, mühendislik olarak baktığınızda olay tamamen bizim kontrolümüzde olacak şekilde çalışıyoruz. Ama hiçbir zaman rehavete kapılmadan önlemlerimizi almaya devam ediyoruz. Her şeye rağmen de biz “barış” diyoruz “diyalog” diyoruz, “barış kapısı” diyoruz uzattığımız barış elini tutun diyoruz.

ŞİFA DİLİYORUZ

Bazı Yunan siyasiler her fırsatta yalan söylüyor. Türkiye’yi karalamaya çalışıyor. Bu bir hastalık olmuş artık. Bunun tıp literatüründeki karşılığı mitomani. Yalan söyleme hastalığı. Öyle ki yalana kendileri de inanır oldular. Bunlara şifa diliyoruz. Üçüncü tarafların, batılı ülkelerin objektif olmaması, belki de en önemli problemimiz bu. Türkiye bir tehdit değil, güçlü, güvenilir, etkin bir müttefik. Hem kendimizin hem Kıbrıslı kardeşlerimizin Ege’de, Doğu Akdeniz’de, Kıbrıs’ta hakkını, hukukunu korumakta kararlıyız, buna da muktediriz. Tarihten ders alın diyoruz.

1974’TEKİ POZİSYONUMUZDAYIZ

İster Yunanistan ister Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile ilgili konular olsun açıklama yapılınca hemen olacak veya olmuş bitmiş gibi anlaşılıyor. O işler öyle olmuyor. Ambargo kalktı ama uygulama nasıl olacak göreceğiz. Gece gündüz takip ediyoruz. Personel mevcudumuz, silahımız, aracımız gerecimiz, hudutlarımızın kontrolü hepsi hesap kitap mühendislik meselesi. Bu konularda zafiyet söz konusu değil. Orada asla zafiyete müsaade etmeyiz. Uluslararası hukuk, garantörlük hakkımız, oradaki kardeşlerimizin hakkı, hukuku çerçevesinde yapılması gerekenler bugüne kadar yapıldı, bundan sonra da yapılacak. Kıbrıslı kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarındayız, 1974’teki pozisyonumuz ne ise bugün de aynı.

 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN 

Milli Savunma Bakanı Akar: Adaları silahlandırırsan anlaşmalardan çıkıyorsun demektir ile ilgili etiketler Hulusi Akar Yunanistan sialhlandırma
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.