Milli Mücadele Dönemi nedir? Ne zaman başlamıştır? Milli Mücadele Dönemi savaşları nelerdir?

Türk Kurtuluş Savaşı dönemini kapsayan Milli Mücadele Dönemi, Türkiye Cumhuriyeti için bir dönüm noktasıdır. Milli Mücadele dönemi savaşları, kongreleri ve gelişmeleri büyük bir merakla araştırılan konular arasında. Peki, Milli Mücadele Dönemi ne zaman başladı? Milli Mücadele dönemi savaşları ve komutanı! Ayrıntılar haberimizde...

Tarih derslerinin en önemli konuları arasında yer alan Milli Mücadele Dönemi, Türk tarihi açısından bir dönüm noktasıdır. Milli Mücadele Dönemi gelişmeleri büyük bir merakla araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Milli Mücadele Dönemi ne zaman başladı? Milli Mücadele dönemi savaşları ve komutanı! Detaylar haberimizde... 

Milli Mücadele Dönemi nedir? Ne zaman başlamıştır? Milli Mücadele Dönemi savaşları nelerdir?

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ NEDİR? NE ZAMAN BAŞLAMIŞTIR?

Milli mücadele dönemi Türk Kurtuluş dönemi demektir. Bu dönem 19 Mayıs 1919 tarihinde başlamış 29 Ekim 1923 tarihinde son bulmuştur.

 Türk Kurtuluş savaşı milli mücadele dönemi olarak anıldığı gibi İstiklal Harbi olarak da bilinmektedir.

 Siyasi ve askeri mücadelenin çok cepheli olarak yapıldığı 1919, 1922 yılları arası Osmanlı İmparatorluğu birinci dünya savaşından yenik çıkmıştır.

 İtilaf devletlerince işgal edilmiş ve bunun sonucunda da Misakı Milli sınırları içinde ülke bütünlüğü bu amaçla korunmak istenmiştir.

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ SAVAŞLARI NELERDİR?

Milli mücadele dönemi savaşları cephelere göre belirlenmektedir. Dönemin bu cepheleri ise batı cephesi, doğu cephesi, güney cephesidir.

 Milli mücadele döneminin batı cephesinde 1. İnönü Savaşı yer almaktadır. Bu savaş 6 Ocak 1921 ile 11 Ocak 1921 yılındadır. Ardından 2. İnönü Savaşı, Kütahya Eskişehir Savaşları, Sakarya Meydan Savaşı, Büyük Taarruz Savaşı yer almaktadır.

 Milli mücadele döneminin doğu cephesinde Oltu, Sarı Kamış, Kars, Gümrü savaşları yer almaktadır. Milli mücadele döneminin güney cephesinde de Antep, Çukurova, Kar Boğazı, Kozan, Kovan Başı, Maraş, Urfa savaşları yer almaktadır.

 Milli mücadele döneminin beş büyük savaşı şöyledir:

Birinci İnönü Savaşı

İkinci İnönü Savaşı

Kütahya Eskişehir Savaşları

Sakarya Meydan Savaşı

Büyük Taarruz

Birinci İnönü Savaşı Yunan Krallığı ile Ankara Hükümeti arasında gerçekleşmiştir. Savaş Eskişehir'de gerçekleşmiştir. Ülkenin gücünü İsmet İnönü komuta etmiştir. Savaşın sonunda iki taraf da geri çekilmiştir. Yunan ordusunun Anadolu içine ve Ankara'ya ilerlemesi engellenmiştir.

 İkinci İnönü Savaşı yine Yunan krallığı ve TMMM arasında Eskişehir'de ikinci defa gerçekleşen savaştır. İsmet İnönü ile beraber Türk ordusunu Fevzi Çakmak Paşa komuta etmiştir. Yunanlılar geri çekilerek Türk tarafının galibiyetiyle sonuçlanmıştır.

 

Milli Mücadele Dönemi nedir? Ne zaman başlamıştır? Milli Mücadele Dönemi savaşları nelerdir? ile ilgili etiketler Mustafa Kemal Atatürk milli mücadele kurtuluş savaşı
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.