Milletvekili seçilen o gençler askerlikten muaf tutulacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe'de muhtarlarla buluştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'deki muhtarlar toplantısında yaptığı konuşmada referandum ve anayasa değişikliğine değindi.

Erdoğan, Anayasa değişikliği ile seçilme yaşının 18'e düşürülmesi ve beraberinde gelen, "Askerlik durumu ne olacak?" şeklindeki sorular hakkında önemli mesajlar verdi.

Erdoğan şöyle konuştu;

"Kaç kişi Meclis'e girecek 10 kişi olsun. Bunları da askerlikten muaf tutarsın olur biter. Tecil demiyorum bak, muaf tutarsın. Açık söylüyorum, açık konuşuyorum bu konuyla ilgili de hükümet kendi düzenlemesini referandumdan sonra yapacaktır. Bunlar zor şeyler değil, kimse kimseyi kandırmasın. Polislere böyle bir uygulama yaptık biliyorsunuz."

MİLLETVEKİLİ SEÇİLME YAŞI 18'E İNECEK

Anayasa değişikliği için yapılacak olan referandumdan 'Evet' çıkması halinde milletvekili seçilme yaşı 18'e inecek.

Teklifin üçüncü maddesi, seçilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesini ve askerlikle ilişiği olanların milletvekili adaylığına başvuramamasını öngörüyor.

51 ülkede milletvekili seçilme yaşı: 18

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığınca 190 ülke bazında gerçekleştirilen milletvekili seçilme yaş sınırı araştırmasında, 62 ülkede 21, 51 ülkede 18, iki ülkede ise 17 olarak belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı sistemini düzenleyen Anayasa Değişikliği Kanununa göre, milletvekili seçilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek. Bu doğrultuda TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, dünya parlamentolarında üye seçilme yaş kriterlerini araştırdı.

190 ülkenin incelendiği araştırmaya göre, birinci meclislere üye seçilmek için asgari yaş koşulu 62 ülkede 21, 51 ülkede 18, Türkiye'nin de dahil olduğu 59 ülkede 25 olarak belirlenmekte. Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 73'ünde ise milletvekili seçilme yaşı 18.

Araştırmaya göre seçilme yaşı 18 olan 51 ülke şunlar:

Almanya, Andorra, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Belize, Bosna Hersek, Çin, Ekvator, Fiji, Finlandiya, Gine, Grenada, Guyana, Güney Afrika, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İsveç, İzlanda, Kanada, Karadağ, Kenya, Komor, Küba, Lihtenştayn, Macaristan, Maldivler, Malta, Mauritius, Moldova, Mozambik, Norveç, Avustralya, Danimarka, Fransa, İspanya, İsviçre, Lüksemburg, Makedonya, Portekiz, Sao Tome ve Principe, Seyşeller, Sırbistan, Slovenya, Sri Lanka, Svaziland, Trinidad ve Tobago, Uganda, Yeşil Burun, Yeni Zelanda.

Milletvekili seçilen o gençler askerlikten muaf tutulacak! ile ilgili etiketler milletvekili TBMM Anayasa aslerlik muaf
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.