Milletvekili Fatma Benli'den görme engelliler için kartvizit...

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili, AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, görme engelli vatandaşlar için farkındalık oluşturmak amacıyla kartvizitinde Braille alfabesine yer verdi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili, AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, görme engelli vatandaşlar için farkındalık oluşturmak amacıyla kartvizitinde Braille alfabesine yer verdi.

Benli, yaptığı açıklamada, 2 yıl önce AK Parti'nin Afyonkarahisar'daki kampına giderken ciddi bir trafik kazası geçirdiklerini anımsatarak, araçta bulunan 4 kadın milletvekilinin ölüm tehlikesi atlattığını ve ciddi bir sakatlık riski yaşadıklarını vurguladı.

Yaşadığı bu olayın, konuya bakış açısını değiştirdiğini belirten Benli, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve öncesinde de senelerce insan hakları konusunda çalışmış biri olarak engelli vatandaşların talep ve ihtiyaçlarının kendisi için önem taşıdığını kaydetti.

ENGELLİ VATANDAŞLAR NÜFUSUN YÜZDE 12'SİNİ OLUŞTURUYOR

Türkiye'de engelli vatandaşların, nüfusun yüzde 12'sini oluşturduğunu, ortalama her 8 kişiden birinin engelli olduğunu aktaran Benli, "Milletvekilleri olarak bizler, temsil ettiğimiz kişilerin her şartta bize ulaşmasını sağlayacak kolaylıklar bulmalıyız. Toplumumuzdaki engelliler ya bizleriz ya eşimiz ya anne, babamız ya da canımızdan çok sevdiğimiz çocuğumuz. Bu kişilerin bizlere en kolay yoldan ulaşmasını sağlamak da bizim görevimiz." ifadesini kullandı.

AK Parti'nin, kurulduğu günden beri "yaratılanı sev Yaradan'dan ötürü" düsturunu ilke edindiğini, bu doğrultuda 2005 yılında kabul edilen Engelliler Kanunu ile bu alanda çığır açıcı, tarihi nitelikte bir adım atıldığını vurgulayan Benli, söz konusu kanunla engelli vatandaşlara eğitimden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar pek çok konuda haklarının teslim edildiğine işaret etti.

ENGELLİLERE POZİTİF AYRIMCILIK ANAYASAL GĞVENCEYE KAVUŞTU

Benli, "Engellilerin sosyal hizmetlere erişimine mani olan bürokratik engellerin kaldırılması, engelli vatandaşlarımıza ilk defa evde bakım ve evde sağlık hizmetlerinin sunulması, engellilerin eğitimde fırsat eşitliğine kavuşması gibi hizmetler bu yöndeki çalışmalarımızın yalnızca bir kısmı. 2010 yılında anayasada yaptığımız değişiklikle de engellilere pozitif ayrımcılık yapılması anayasal güvenceye kavuşturuldu." açıklamasında bulundu.

Türkiye'deki engelli vatandaşlara tanınan bazı hakların, pek çok Avrupa ülkesine örnek düzeyde olduğunu belirten Benli, kanunlarla yapılan düzenlemelerin uygulamaya daha çok yansıması ve pratikte engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak yeni adımlar atılması gerektiğinin de bilincinde olduklarını, bu yöndeki çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi.

EN GÜZEL ÖRNEK HAZRETİ MUHAMMED

Kalplerdeki engellerin kaldırılmasıyla yapılacak çalışmaların amacına ulaşacağının farkında olduklarını kaydeden Benli, bunun en güzel örneğinin de Hazreti Muhammed'in hayatında bulunduğunu belirtti.

Hazreti Muhammed'in görme engelli sahabe Abdullah bin Ümmü Mektum'u kendi yerine 13 defa vekil bıraktığını hatırlatan Benli, Hazreti Muhammed'in, engelli vatandaşına "evinde otur" demek yerine toplumda yer edinmesine özen gösterdiğini, Ümmü Mektum'un evi ile cami arasında ip gererek, bu sahabenin camiye gelmesini, sosyal hayatın içinde yer almasını sağladığını anımsattı.

"Bizim kadim medeniyetimiz insana insan olduğu için hürmet edilmesi gerektiğini ortaya koyar." diyen Benli, işitme engelliler için işaret dilinin 16. yüzyılda İtalyan doktor Jerome Cardan tarafından bulunduğu ifade edilse de Evliya Çelebi'nin notlarında 1500-1700 yılları arasında Osmanlı sarayında sağırlar topluluğu bulunduğundan, İbni Battuta'nın 1304-1369 tarihli seyahatnamesinde ise kulağı ağır işittiği için "sağır" olarak tabir edilen bir Türkmen ahi şeyhinin öğrencileriyle işaret diliyle anlaştığından bahsedildiğini aktardı.

Benli, milletvekili olarak kendilerine düşen görevin engelli vatandaşların toplumsal hayatın her alanında, en üst seviyede yer almalarını sağlamak olduğunu vurgulayarak, "Bunun için yardım yapmanın, engelli merkezleri oluşturmanın ötesinde bizimle yan yana okumaları, çalışmaları için imkanlar sağlamak, her fırsatta bunları gerçekleştirmek için farkındalık oluşturmak bizim görevimiz." diye konuştu.

Toplumdaki her bireyin engelli adayı olduğunu dile getiren Benli, "Şu an görme yetisine sahibiz ancak bir kaza sonucu bizim de görme ya da başka bir engelli olmayacağımızı kimse garanti edemez. Bu farkındalığı herkesin hissetmesi gerekir." ifadesini kullandı.

Milletvekili Fatma Benli'den görme engelliler için kartvizit... ile ilgili etiketler fatma benli kartvizit görme engelli
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.