Millet İttifakı'nda Sivas olayları "katliam" mı, değil mi çatlağı!

Millet İttifakı'nda "temel" fikir ayrılıkları yaşanıyor... Madımak olaylarının yıl dönümünde Saadet Partisi'nin paylaştığı bir mesaj, eski bir tartışmayı yeniden gündeme getirdi. Bakın Sivas olaylarına kim "katliam" dedi, kim demedi...

Cumhuriyet tarihinin en acı tecrübelerinden biri olan Madımak olaylarının 28. yıl dönümü bugün...

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Sivas’ta toplanan binlerce kişi, olayların gerçekleştiği Madımak Oteli'ne yürüdü.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği öncülüğünde Sivas’ta bir araya gelen yüzlerce kişi, 33 aydın, yazar ve 2 otel çalışanının yanarak hayatını kaybettiği Madımak Oteli önünde anma etkinliği düzenledi.

Madımak olayları sadece Sivas'ta değil, sosyal medyada da geniş yankı buldu. Siyasi partiler ve duyarlı vatandaşlardan konuyla ilgili çok sayıda mesaj paylaşıldı.

CHP VE HDP "KATLİAM" DEDİ, İYİ PARTİ "KÜLLENMEYEN ATEŞ"

Bu konuda CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve gizli ortak olarak HDP'den gelen mesajlar ise oldukça dikkat çekiciydi.

CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir video mesajını paylaşarak olaylarda hayatını kaybedenleri andı.

"Bu ateş 28 yıldır sönmüyor, enkazı kimse kaldırmıyor…" notu ile paylaşılan videoda Kemal Kılıçdaroğlu "Madımak'ta 35 kişi katledildi." dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Merak Akşener tarafından paylaşılan anma mesajında ise "katliam" ifadesine yer verilmedi. O mesajda şu ifadeler yer aldı;

"28 yıl önce Madımak Oteli'nde;

Yüreğimizin en derinlerinde, hiç küllenmeyen o ateşle,

İnsanlık da yakıldı, vicdanlar da...

Hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum.

#unutMADIMAKlımda"

Olayları net şekilde "katliam" olarak isimlendiren diğer parti ise Millet İttifakı'nın gizli ortağı HDP oldu. HDP'nin anma mesajında, "Sivas Katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Failler korunarak, sorumlular gizlenerek Madımak’ın yangını sürdürülmektedir. Adalet mücadelemiz bu yangını söndürmek içindir. Yüreği adaletten, insanlıktan, sevgiden yana atan canlarla birlikte Sivas’tayız. #unutMADIMAKlımda" denildi.

SAADET PARTİSİ SÜRPRİZİ

Günün sürprizi ise Saadet Partisi'nden geldi. Saadet Partisi de resmi Twitter hesabından Madımak olaylarının yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. O mesajda şunlar kaydedildi;

"Bugün hepimizin ortak acısı #Madımak’ta yaşanan vahşetin 28. yıl dönümü!

Böylesine acı hadiselerin bir daha yaşanmaması için; kardeşlik, birlik, beraberlik, anlayış, saygı ve tahammülün hakim olduğu bir Türkiye temenni ediyoruz."

KARAMOLLAOĞLU GÜNÜN EN ÇOK KONUŞULAN İSMİ

Saadet Partisi'nin bu paylaşımı Genel Başkan Temel Karamlollaoğlu'nun Madımak olayları sırasındaki rolü ve açıklamaları nedeniyle önem taşıyor.

1993 yılında Sivas Belediye Başkanlığı yapan Karamollaoğlu'nun göstericileri kışkırttığı iddia edilmişti. Karamollaoğlu hâlâ daha bazı muhalif çevreler tarafından Madımak olaylarının sorumlularından biri olarak gösteriliyor.

Temel Karamollaoğlu ayrıca Millet İttifakı'na dahil olduktan sonra Madımak Oteli'nde yaşananlar konusunda tartışılan açıklamalar yaptı.

Geçtiğimiz yıllarda muhalif bir televizyon kanalına konuk olan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Madımak'ı "katliam" olarak tanımlamadı.

Temel Karamollaoğlu, "Katliam olarak vasıflandırmadım. Bu üzücü bir hadisedir. Bu, hakikaten çok acı olarak tarif edilir. Ancak; katliam demek kasıtlı olarak ben bu insanları öldürmek için yaptım denirse olur. Onun adı katliam olur. Ama orada bir hadise meydana gelmiş; oteldeki perdeler yakılmış, arabalar yakılmış.. Arkasında da ateş bacayı sarmış. İçerideki insanlar da pencereleri açmadıklarından dolayı insanlar ölmüş" ifadelerini kullandı.

Bugün Saadet Partisi'nin paylaştığı Madımak anma mesajı sonrasında ise bu sözler yeniden gündem oldu. Karamollaoğlu'nun "Madımak'ı katliam olarak vasıflandıramam" açıklamasının yer aldığı video günün en çok paylaşılan görüntüleri arasında yer aldı.

Millet İttifakı'nda Sivas olayları "katliam" mı, değil mi çatlağı! ile ilgili etiketler Temel Karamollaoğlu CHP Saadet Partisi Meral Akşener madımak Kılıçdaroğlu

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.