Mide bulantısı, ateş ve baş ağrısı yaşadılar

Türkiye koronavirüsle mücadeleye aktif destek veren ülkelerden. Yerli aşıda ilk faz deneyler başlarken, BioNTech ile Çin aşısının 3. faz denemeleri gönüllülerle sürüyor. Bu arada Türkiye 50 milyon doz için Çinli firma ile anlaşmış durumda. BionTech-Pfizer ortaklığındaki aşıdan da 25 milyon doz için görüşmeler son aşamaya gelmiş durumda. Bu arada aşı gönüllülerinden yaşadıkları yan etkilere ilişkin açıklamalar geldi. 2. dozdan sonra mide bulantısı, ateş ve baş ağrısı yaşadıklarını söylediler.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de koronavirüsle mücadele için tüm imkanları seferber eden ülkelerden. Bu çerçevede bir yandan yerli aşı çalışmaları sürdürülürken, diğer yandan da onay aşamasına gelmiş aşılardan almak için anlaşmalar yapılmaya başlandı. 

Salgına karşı mücadelede alınan tedbirler kademeli olarak arttırılırken, aynı zamanda aralık, ocak ve şubat ayı için Çin menşeli inaktif aşı adayından toplam 50 milyon doz satın almak üzere imzalar atılmış durumda.

Alternatif üreticilerle de görüşmelere devam ettikleri açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Almanya menşeli mesajcı Ribo Nükleik Asit (mRNA) temelli aşı adayından, 1 milyonu aralıkta olmak üzere toplam 25 milyon satın alınması için görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.

Kovid-19 aşı deneyleri ise yüksek riskli sağlık çalışanları ve normal riskli gönüllüler olmak üzere iki grup üzerinde devam ediyor.

'İKİNCİ DOZ AŞI SONRASINDA CİDDİ ŞİKAYETLERİM OLDU'

EuroNews'in haberine göre Doktor Erdal Yanbuloğlu, BioNTech firmasının geliştirdiği koronavirüs aşı çalışmalarına gönüllü olarak katılan 550 kişiden biri.

BioNTech firmasının koronavirüs aşı çalışmalarında 225 kişi plasebo grubuna dahil olurken, geri kalanına ise gerçek aşı uygulandı.

İlk başlarda hangi kategoride olduğundan emin olmayan doktor Erdal Yanbuloğlu, ikinci doz aşı sonrasında yaşadığı yan etkilerden dolayı kendisine gerçek aşılamanın yapıldığı düşüncesinde.

İlk doz aşı sonrası kol ağrısı dışında başka bir şikayeti olmadığını belirten doktor Yanbuloğlu, ikinci doz aşı sonrasında ciddi şikayetleri olduğunu söylüyor.

Yaklaşık iki gün boyunca şiddetli baş ağrısı, ateş ve çok yoğun bitkinlik yaşadığını ifade ediyor.

İkinci doz aşı sonrasında yaşadıklarını bir uygulama sayesinde firmaya bildirdiğini aktaran Yanbuloğlu, son aşamada antikor testinin sonuçlarını beklemeye başlamış durumda.

'50 MİLYON DOZ İLE SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI YARATILAMAZ'

Doktor Yanbuloğlu, Türkiye'de ilk etapta alınan 50 milyon doz ile sadece 25 milyon kişinin aşı olabileceğine işaret ederek toplumda bağışıklığın yaratılamayacağını söylüyor. Sürü bağışıklığı yaratabilmek için toplamda 50 milyon kişinin aşılanması gerektiğini savunuyor.

Türkiye'de halkın aşılama karşıtı olmadığını söyleyen doktor Yanbuloğlu, bu sürecin tüm detayları ile halka açık şekilde anlatılmasının önemli olduğunun söylüyor. Ve bu noktada yetkililerin, aşı seçeneklerini çeşitlendirerek insanların bireysel kanaatlerine saygı göstermesi gerektiğini vurguluyor.

İKİNCİ DOZ SONRASI YAN ETKİLER ORTAYA ÇIKTI

BioNTech firmasının koronavirüs aşı çalışmalarına katılanlar gönüllülerden biri de Gülen Aksen. İlk doz sonrasında kol ağrısı dışında çok fazla şikayeti olmadığını ifade eden Aksen, ikinci doz sonrasında mide bulantısı, üşüme ile birlikte ateş ve şiddetli bir baş ağrısı yaşadığını söylüyor. 20 gün arayla yapılan iki doz aşının sonucunu ise antikor testi ile öğreneceğini belirtiyor Gülen Aksen.

Eşi ile birlikte aşı çalışmalarına gönüllü olarak katılan Aksen, bu konuda çokça eleştirilse de salgından korunabilmek ve eski düzene dönebilmek için aşı çalışmalarının önemli olduğunu ifade ediyor...

Mide bulantısı, ateş ve baş ağrısı yaşadılar ile ilgili etiketler Çin aşı BioNTech aşı gönüllüsü
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.