MHP’nin yeni anayasa önerisi AK Parti’de nasıl karşılandı?

Devlet Bahçeli’nin yeni anayasa önerisi gözleri AK Parti’ye çevirdi. MHP’nin önerisinin ittifak ortağı AK Parti’de nasıl karşılandığı sorusuna cevap aradığını söyleyen Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü köşe yazısında, “MHP’nin anayasa çalışmasını kamuoyuna açıklamasını, yeni anayasa konusunda atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz. Anayasa çalışmalarında yeni bir aşamayı gösteriyor. Yeni anayasa çalışmalarına önemli bir katkıyı sunuyor değerlendirmesi yapılıyor” ifadelerine yer verdi

AK Parti’nin yeni anayasa düşüncesiyle çelişmeyen ancak üzerinde tartışılması gereken konular olduğunu yazan Selvi şu değerlendirmeleri yaptı:  

AK PARTİ’DE NASIL KARŞILANDI?

Bahçeli’nin yeni anayasa önerisi gözleri AK Parti’ye çevirdi. AK Parti’nin nabzını tutmaya çalıştım. Öncelikle Bahçeli’nin önerisinin AK Parti’de nasıl karşılandığı sorusuna yanıt aradım.

“MHP’nin anayasa çalışmasını kamuoyuna açıklamasını, yeni anayasa konusunda atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz. Anayasa çalışmalarında yeni bir aşamayı gösteriyor. Yeni anayasa çalışmalarına önemli bir katkıyı sunuyor” değerlendirmesi yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni anayasa çağrısı yapmış, buna ilk katkıyı veren de cumhur ittifakı ortağı olmuş. AK Parti bundan neden rahatsız olsun ki?

TARTIŞMAYA MÜSAİT NOKTALAR

Elbette ki bu, MHP’nin önerisinin AK Parti tarafından tartışılmayacağı anlamına gelmiyor. Hakeza AK Parti’nin önerilerinin de MHP tarafından olduğu gibi kabul edileceği düşünülmüyor.

Peki MHP’nin önerilerinden tartışmaya müsait olan noktalar hangileri?

1- İki başkan yardımcısının seçimle gelmesi

2- Başkanlık kabinesinin anayasal bir statüye dahil edilmesi

3- Merkez Bankası’nın statüsünün anayasada düzenlenmesi

4- Seçilmişlerin yargıya ve ilgili kurumlara seçme yetkisi

‘FARKLI MECRA DEĞİL’ YAKLAŞIMI

MHP ile AK Parti’nin ayrı ayrı anayasa çalışması yapmasının bir çelişki olmadığının altı çiziliyor.

“MHP ve AK Parti’nin yaptığı iki ayrı çalışma ama bu farklı bir mecra değil. İki parti daha sonra ortak bir metin hazırlamak için çalışma yapacak” deniliyor.

AK PARTİ’NİN ÇALIŞMASI NE DURUMDA?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa çalışmalarının bitmek üzere olduğunu belirtip, “İnşallah muhalefete de sunacağız” demişti.

AK Parti’nin yaptığı çalışmanın nihai aşamaya geldiği söylenebilir. Akademisyenler ve hukukçuların tekrar üzerinde çalışacağı bu taslak üzerinde sonra da AK Parti’nin siyasi kadrolarının çalışması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak nihai metin onaylanırsa öncelikli olarak MHP ile paylaşılması daha sonra da muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarına sunulması bekleniyor.

İÇERİKTE NELER VAR?

Bu aşamada içeriğe girilmek istenmiyor. Ama yeni anayasanın temel esasları belirlenmiş.

1- Anayasada devletin şeklini ve niteliklerini belirleyen ilk dört maddedeki esaslar korunuyor.

2- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi korunuyor. Çünkü bu sistemin referanduma sunulduğunun ve millet tarafından kabul edildiğinin altı çiziliyor.

TEMEL ESASLAR

Yeni anayasa çalışmalarından bazı önemli noktaları paylaşmak istiyorum.

1- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi esas alınıyor. Bu sistemi milletin kabul ettiği gerekçesine yukarıda yer vermiştim.

2- Cumhurbaşkanının iki dönem seçilme kuralı korunuyor.

3- Cumhurbaşkanının ilk turda seçilmesi için gerekli olan 50+1 şartı korunuyor.

4- Cumhurbaşkanının asli düzenleme yetkisi olan kararname çıkarma yetkisi değiştirilmiyor.

ANAYASANIN PERSPEKTİFİ

Anayasalar sadece maddelerden ibaret değil. Asıl ona ruh veren, hangi perspektifle hazırlandığı.

1- Yeni anayasa özgürlükçü bir anayasa olacak. Anayasa özgürlükçü bir perspektifle hazırlanıyor.

2- 21. yüzyılın özelliklerine uygun bir anayasa olacak. Çağın ihtiyaçlarına karşılık veren bir anayasa olacak. 21. yüzyılın ağ toplumu dediğimiz, dijital toplum dediğimiz yaklaşımına uygun olacak.

3- Evrensel değerleri kendi yerel değerleri olarak kabul edip, evrensele katkı yapacak bir anayasa olacak. Bizim yerelimizden bağımsız bir evrensel kabulümüz zaten yok.

YENİ ANAYASA MÜMKÜN MÜ?

Bayramdan sonra anayasa konusunda yeni bir aşamaya geçilecek. Uzlaşmaya zarar veren siyasetteki kutuplaşma ortamına ve Meclis’teki sandalye sayısına bakınca yeni anayasa işi zor görünüyor. Ama önemli olan zoru başarmak. Siyasetin Türkiye’yi darbe anayasaları ile yönetilmekten kurtulma yükümlülüğü olduğu da unutulmamalı.

MHP’nin yeni anayasa önerisi AK Parti’de nasıl karşılandı? ile ilgili etiketler Devlet Bahçeli yeni anayasa
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.