Mezopotamya'nın kalbi Diyarbakır'da mutlaka görülmesi gereken yerler

Türkiye'nin kadim şehri Diyarbakır, doğu bölgesinin en kalabalık metropol şehridir. Dünya'nın en eski yerleşkesi olan bu şehir, tarih kokan yerleri ve doğa harikası yapılarıyla her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor. Eğer sizin de yolunuz Diyarbakır'a düşerse, görmeniz gereken dünyaca ünlü 4 yeri sizler için derledik. İşte mutlaka görülmesi gereken yerler...

Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde yer alan Diyarbakır, 17 ilçesiyle doğu bölgesinin en kalabalık metropol şehridir.

Anadolu ve Mezopotamya arasında köprü olan bu kadim şehir, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.  Dünya’nın en eski şehirlerinden biri olan Diyarbakır, Türkiye’nin kültür bakımından en önemli şehirlerinden biridir. Çin seddinden sonra Dünya’nın en büyük ve en uzun ikinci surlarına sahiptir. 

Mezopotamya'nın kalbi Diyarbakır'da mutlaka görülmesi gereken yerler

Dünya’da yerleşik hayata ilk geçilen yerin Diyarbakır’ın Ergani ilçesi olduğu söyleniyor. Mezopotamya’nın kalbi Diyarbakır, her köşesi tarih kokan yerleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiştir.

Bu eşsiz güzelliğe sahip, Türkiye’nin kadim şehri Diyarbakır’a kesinlikle gelmeli, bu tarihi kalıntıları ve doğal güzellikteki yeri ziyaret ederek tarihe kısa bir yolculuk yapmalısınız.

HASANPAŞA HANI

Mezopotamya'nın kalbi Diyarbakır'da mutlaka görülmesi gereken yerler - Resim : 2

Diyarbakır’ın en güzel yapılarından biri olan Hasanpaşa Hanı, her yıl yerli ve yabancı turistleri ağırlamakta. Osmanlı mimarisinin özelliklerini görebileceğiniz Han 2 katlıdır. Görkemli sütunları ve kubbeli şadırvanıyla güzelliğini gözler önüne seren bu şadırvana gelebilir, Diyarbakır’ın yöresel yemeklerini burada bulunan restoranlarda yiyebilirsiniz. Bu görkemli Han’a Kesinlikle uğramalı, ziyaret edilecekler listesine eklemelisiniz.

ON GÖZLÜ KÖPRÜ

Mezopotamya'nın kalbi Diyarbakır'da mutlaka görülmesi gereken yerler - Resim : 3

Diyarbakır’da bulunan bu eşsiz güzellikteki köprü ismini kesme bazalt taşlarla on gözlü olarak tasarlanmasından alıyor. On Gözlü Köprü halk arasında Silvan Köprüsü ve Mervani Köprüsü olarak biliniyor. Dicle Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlayan eşsiz güzellikteki bu köprü, şehrin hem tarihi hem de simgesel yapılarından biridir. 1605 yılında inşa edilen bu köprü, 178 metre uzunluğunda ve 5,6 metre genişliğinde mimari köprüdür. Diyarbakır’ın simgelerinden olan bu köprüye gelerek Dicle Vadisinin büyüleyici manzarasında fotoğraf çekilebilir, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

EĞİL

Şehrin tarihi ve İnanç simgesi olan bu şehir, peygamberler diyarı olarak bilinir. Bu eşsiz güzellikteki doğa harikası yerden etkilenmemek mümkün değil. Hem güzelliği kadar hikayesi de etkileyen bu yeri mutlaka keşfetmelisiniz. Bu doğa harikası yer isimleri Kur’an-ı Kerim’de geçen Hz. Zülküf ile Hz. Elyasa peygamberlerin burada ağlamasıyla şehir, Peygamberler şehri ismini almıştır.

Mezopotamya'nın kalbi Diyarbakır'da mutlaka görülmesi gereken yerler - Resim : 4

Buraya geldiğinizde tarihi camileri ve Asur döneminde inşa edilen Eğil Kalesini ziyaret edebilir ve tarihe konukluk etmiş mağaraları keşfedebilirsiniz. Eşsiz güzelliği ve tarih kokan bu yeri mutlaka keşfetmelisiniz.

DİYARBAKIR SURLARI

Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan, Çin Seddi’nden sonra dünyanın en büyük ikinci suru olan Diyarbakır surları, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adını yazdırmıştır. 5 kilometre uzunluğundaki devasa yeri ziyaret ederek Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminin izlerine rastlayabilirsiniz.

Mezopotamya'nın kalbi Diyarbakır'da mutlaka görülmesi gereken yerler - Resim : 5

Diyarbakır surları tarihe tanıklık eden yönü ve turizme sunduğu değeri ile Türkiye’nin önemli merkezlerinden biridir.

Her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turiste ev sahipliği yapan muhteşem güzellikte ki bu yeri mutlaka ziyaret etmeli, tarihin izlerini yakından keşfetmelisiniz.

 

Mezopotamya'nın kalbi Diyarbakır'da mutlaka görülmesi gereken yerler ile ilgili etiketler Diyarbakır Eğil Diyarbakır Surları on gözlü köprü hasanpaşa hanı Diyarbakır'da gezilecek yerler
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.