Mevlid Kandili orucu ne zaman tutulur 2018? Oruç tutulur mu? Hangi ibadetler yapılır?

Mevlid Kandili'ne kısa bir zaman kaldı. Peygamberimiz Hz.Muhammed’in doğduğu tarihin ibadetler ve dualar ile idrak edilecek. İslam alemi için önemli günlerden birisi olan Mevlid Kandili'nde oruç tutulup tutulmayacağı merak edilen sorular arasında yer alır. Peki Mevlid Kandili orucu ne zaman tutulur? Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu? Detaylar haberimizde...

Mevlid Kandili orucu ne zaman tutulur? Mevlid Kandili bu yıl 19 Kasım 2018 Pazartesi günü idrak edilecek. Mevlid Kandili'ne kısa bir süre kaldı. Mevlid; doğum zamanı anlamına gelmektedir. Müslüman alemi tarafından büyük bir heyecanla beklenen Mevlid Kandili'nde oruç konusu merak konusu. Peki Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu? Mevlid Kandili orucu ne zaman tutulur? Merak edilen detaylar haberimizde...

Mevlid Kandili orucu ne zaman tutulur 2018? Oruç tutulur mu? Hangi ibadetler yapılır?

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın dünyaya gelişinin yıl dönümü her yıl olduğu gibi bu yıl da ibadetler, dualar ve çeşitli etkinliklerle geçecek. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre 2018 Mevlid Kandili Gecesi, 19 Kasım Pazartesi idrak edilecek.

REBİÜEVVEL AYINDA ORUÇ TUTULUR MU?

Rebiülevvel Ayı, Peygamber Efendimizin (s.a.v) hayata gözlerini açtığı mübarek bir aydır. Bu kutsal ay süresince müminler diledikleri vakit nafile oruç tutabilme olanağına sahiptir. Bu ay boyunca bolca oruç tutmaya özen göstermek son derece feyizlidir. Tüm bunların yanı sıra Mevlid Kandili'nde oruç ibadeti gerçekleştirmek de bu mübarek günün bereketi, rahmeti, fazileti ve sevabından istifadeyi artıracaktır. Mevlid Kandili'nin olduğu Rebiülevvel Ayı'nın on birinci günü ile sonraki gün yani on ikinci günü oruç tutulabilir. Peygamber Efendimiz (S.A.V)'de aynı şekilde Rebiülevvel Ayı'nın ikinci pazartesi günü oruç ibadetinde bulunurdu. Nedenini sorduklarında ise, (Bugün dünyaya geldim. Şükür için oruç tutuyorum) yanıtını vermiştir. (Hak Sözün Vesikaları).

MEVLİD KANDİLİ’NDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Mevlid Kandili peygamber efendimizin doğum gecesidir. Bu anlamlı gece en güzel şekilde değerlendirilmeye çalışılır. Mevlid Kandili’nde;

– Peygamber efendimiz Hz. Muhammed için salatü selamlar getirilir ve şefaati ümit edilerek ümmetinden olma bilinci yenilenir

– Bol bol zikirde bulunulur

– Kuran-ı Kerim okunur, okuyan kişiler dinlenir

– Kişiler kendileri ve Mümin kardeşleri için hayır duaları ederler

– Kandil gecesinin akşam, yatsı ve Sabah namazları camide cemaat ile birlikte kılınır

– Kandil gecesinin gündüzünde oruç tutmaya çalışılır.

MEVLİD KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?

Mevlit Kandili alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın dünyaya gelişinin yıldönümüdür. Mevlid kandili rebîülevvel ayının on ikinci, Regaib receb ayının ilk cuma, Mi‘rac aynı ayın yirmi yedinci, Berat şâban ayının on beşinci, Kadir ise ramazan ayının yirmi yedinci gecesi. Zikredilen rakamlar daima geceden sonra gelen güne aittir.

Mevlid kandili Hz. Peygamber’in doğumu münasebetiyle kutlanır. Mevlid kutlamalarını ilk ihdas eden zatın Erbil Atabegi Muzafferüddin Kökböri (ö. 629/1232) olduğu kabul edilir. Bu kutlama için toplananlara mevlid kıssaları okumayı ilk başlatan kişinin ise Mısır Çerkez hükümdarlarından biri veya Mısır Fâtımîleri olduğu söylenir (Ca‘fer Murtazâ el-Âmilî, s. 20). Makrîzî’nin Fâtımî bayramlarıyla ilgili yazdıkları bu konuda onların önceliğini teyit eder mahiyettedir (el-Hıtât, I, 490).

Osmanlı döneminde mevlid kandillerinde çeşitli kutlama faaliyetleri icra edilirdi. İbnü’l-Hâc gibi bazı fakihler, mevlid münasebetiyle yapılan eğlencelere ve israf olduğu gerekçesiyle çok sayıda kandil yakılmasına karşı çıkmıştır. Süyûtî, mevlid gecelerinde toplu halde Kur’an okunmasını ve Resûl-i Ekrem’e dair sohbetlerin ardından yemek ikram edilmesini bid‘at-ı hasene olarak görmektedir.

REBİÜLEVVEL AYI ORUCU NASIL TUTULUR?

Rebiülevvel ayında oruç ibadetinde bulunurken öncelikle niyet edilir: Oruç ibadetini gerçekleştirebilmek için, “Allah rızâsını gözeterek oruç tutmaya niyet” edilmesi gerekmektedir. Her ibadette geçerli olduğu gibi oruç ibadetinde de niyette bulunulması lazım gelmektedir. Öte yandan kaza oruçlarında edilecek niyetin geceden yapılması yani müminlerin imsaktan önce niyet edilmelidi.

MEVLİD KANDİLİ FAZİLETİ VE ÖNEMİ

Bu gece, Yüce Rabbimizin âlemlere rahmet olarak gönderdiği Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa’nın (sas) bir kez daha mevlidi şerifini idrak edeceğiz. Kandiller; ışıklarıyla sadece karanlık gecelerimizi değil, aynı zamanda manevî feyziyle de daralan gönüllerimizi aydınlatan, zihinlerimizi berraklaştıran gecelerdir.

Kandiller; öze dönüşün, Yüce Yaratanımıza yürekten yakarış ve yönelişin, günahlarla kirlenmeye yüz tutmuş gönüllerimizi arındırmanın, geçici olanla kalıcı olanı fark etmenin, kalp gözümüzü açıp gönül dünyamızı temizlemenin fırsatı olan, nefsin yanıltıcı arzu ve isteklerinden uzaklaşmanın imkânlarını sunan kutlu zaman dilimleridir.

İşte Mevlid Kandili de insanı insan yapan bütün güzelliklerin odaklandığı bir şahsiyet olan rahmet elçisi Hz. Peygamberin doğumunu kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, kısaca insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlâkıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme mevsimidir.

Mevlid Kandili orucu ne zaman tutulur 2018? Oruç tutulur mu? Hangi ibadetler yapılır? ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.