Metonimik ne demek? Kelime anlamı nedir?

Metonimik ne demek? 3 Mayıs 2020 tarihinde Ülke TV’de yayınlanan “Arafta Sorular” programına konuk olan ve söylemleriyle tartışma yaratan Sevda Noyan bir basın açıklaması yaptı. Yazar Sevda Noyan'ın basın açıklamasında yer alan metonimik kelimesinin ne anlam ifade ettiği merakla arama motorlarından araştırılmaya devam ediliyor. Metonomik kelimesinin ne demek olduğunu sizler için araştırdık. Peki, Metonimik ne demek? Kelime anlamı nedir? Detaylar haberimizde...

Metonimik ne demek? Ülke TV’de yayınlanan “Arafta Sorular” programına katılan ve tartışma yaratan söylemleri ile tepki çeken Sevda Noyan avukatı arayıcılığıyla bir basın açıklaması yaptı. Yazar Sevda Noyan'ın basın açıklamasında yer alan metonimik kelimesinin ne anlam ifade ettiği merakla arama motorlarından araştırılmaya devam ediliyor. Metonomik kelimesinin ne demek olduğunu sizler için araştırdık. Peki, Metonimik ne demek? Kelime anlamı nedir? Detaylar haberimizde...

Sevda Noyan'ın Makyözlükten Kitap Yazarlığına Uzanan Hayat ...

METONİMİK NEDİR?

Metonimi
Türkçe’de ad aktarması, mecaz-ı mürsel ya da düz değişmece türünde adlar ile bilinen metonimi kavramı ise aralarında nitelik açısından bağ olan iki şeyin birbirinin yerine kullanılmasıdır. Bütünün parça yerine geçip daralması ya da parçanın bütün yerine geçip genişlemesi biçiminde de metonimi ortaya çıkar. Ankara’nın Avrupa Birliğine üye olduğuna dair bir cümle kurulduğunda il olan Ankara Türkiye’nin yerine geçip Türkiye’nin Dünya Kupası elemelerinde gösterdiği bir başarıdan bahsederken Türkiye milli takımın yerine kullanılmıştır. Tek tek parçaların bir bütünün yerini alması metonimik bir anlatım biçimidir.


Metafor
Anlatımı güçlendirmek için benzeşim yapılarak başka bir şeyden ödünç alınan isimlere metafor denir. Türkçe’ye istiare olarak geçen kelime, eğretileme ve mecaz şeklinde de karşılık bulmaktadır. Bir düşünceyi ya da kavramı anlatmak için onunla özdeşleşmiş olan başka bir kavram ya da nesnenin kullanılmasıdır.
“Sevgilim çiçek gibidir” cümlesinde benzetme yolu ile bir metafor yapılmıştır. “gibi” ve “kadar” kelimeleri kullanılarak yapılan bu metaforlar daha zayıf olan metaforlardır. Bu bağlamda güvercin ya da kartal daha güçlü birer metafordurlar. Beyaz güvercinler barışın, kartallar ise özgürlüğün temsilidir. Görüldüğü gibi güvercin ile barışın ya da kartal ile özgürlüğün arasında doğrudan bir bağ yoktur. Bu bağ benzeşimler yolu ile zihnimizde oluşturulmuş bir ilişkidir. Metafor benzemeyen ve buna rağmen ortak yönleri olan iki farklı şeyin birbirlerini anımsatacak şekilde karşılaştırılmasıdır.

SEVDA NOYAN'IN BASIN AÇIKLAMASI;

Noyan'ın avukatı tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

''Müvekkilim Sayın Sevda NOYAN, 3 Mayıs 2020 tarihinde Ülke TV’de yayınlanan “Arafta Sorular” programına konuk olmuştur. Program yayınlandıktan bir hafta sonra belli odaklar tarafından iki saat süren çekimlerden bir buçuk dakikası cımbızlanarak servis edilmiş, müvekkilim tarafından yazılmamış ve retweet dahi edilmemiş (kısacası müvekkilim Sevda NOYAN ile hiçbir ilgisi olmayan) bazı metin ve paylaşımlar photoshop yoluyla müvekkile aitmiş gibi gösterilerek sosyal medyada paylaşıma sunulmuştur.

Söz konusu programda müvekkilim kendisine ait fikir ve görüşlerini gayet açık ve net bir şekilde ifade etmiş bulunmaktadır. Program sunucusunun, bazı siyasiler ve medya mensupları tarafından yeniden darbe yapılabileceğine ilişkin söylentiler hakkında ne düşündüğünü kendisine sorması üzerine, müvekkilim 15 Temmuz hain darbe girişimine devletin ve halkın gafil avlanarak hazırlıksız yakalandığını, bir kez daha böyle girişim ve kalkışma yapılması halinde Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve Türk Halkının anayasal düzenin ve demokrasinin korunması için çok daha etkin ve bilinçli bir şekilde cevap vereceğini “metaforik” ve “metonimik” bir söylemle ifade etmiştir.

Gerek televizyon programının çok kısa bir bölümünün çarpıtılarak, gerekse müvekkile ait olmayan paylaşımların müvekkil tarafından yapılmış gibi gösterilerek belli çevrelerce servis edilmesinin müvekkilimin temel hak ve hürriyetlerine tecavüz edildiğini ve hangi odaklar tarafından kullanılmaya çalışıldığını kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz.   

Müvekkilim Sevda NOYAN, T.C Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmış; din ve vicdan hürriyeti kavramlarının sınırları içerisinde, düşünce özgürlüğü çerçevesinde ve ifade hürriyetini kanunun belirlediği sınırları aşmaksızın beyanda bulunmuş, anayasal düzeni ve demokrasiyi koruma amaçlı düşüncelerini dile getirmiştir.

Yapılmış olan çarpıtma, asılsız haberler ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle bu kişiler hakkında yasal yollara başvurulacaktır.

 

Kamu oyuna saygı ile duyurulur.

11.05.2020

Sevda NOYAN

Vekili

Av.Özgür NOYAN''

Metonimik ne demek? Kelime anlamı nedir? ile ilgili etiketler Sevda Noyan metonomik ne demek Metonimik ne anlama geliyor
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.