'Güvenli bölge' ne kadar güvenli olacak?

SuperHaber yazarı Metehan Demir, Habertürk TV Ana Haber'de Suriye'de yaşanan son gelişmeleri ve ABD'nin yaptığı 'Güvenli Bölge' önerisini değerlendirdi.

Habertürk canlı yayınına katılan Metehan Demir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'nın Kommersant gazetesine yazdığı makalede aslında ABD'ye doğrudan mesajlar verdiğini söyledi. S-400 ve Patriot tartışmlarına da değinen Demir, Türkiye'nin iki savunma sistemini de alabileceğini ifade etti.

Metehan Demir, ABD Başkanı Trump'ın ortaya attığı 20 millik 'Güvenli Bölge' önerisi için ise çok önemli bir uyarı yaptı.

İşte SuperHaber yazarı Metehan Demir'in yaptığı çarpıcı Suriye değerlendirmesi; 

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus Kommersant gazetesine yazdığı makalede aslında 'Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla' diyor. Amerika'ya çok net mesajlar veriyor. Biraz Rusya'ya yazılmış ama Amerika'ya doğrudan mesajlar gönderiyor. 'Biz referan olarak Trump'la yaptığımız görüşmeyi alıyoruz' diyor. Bu çok önemli bir cümle. DEAŞ'la ilgili de Rusya ve Amerika ile ortak operasyonlara devam edeceğini söylüyor. Son olarak da manşetler ve sosyal medyaya bakmadan ülke ilişkilerini yönetelim diyor. Amerika'ya şu mesajı veriyor; Trump'ın ne kadar baskı altında olduğunu görüyoruz. Attığı tweet de bunun sonucudur. Bunu biliyoruz. ABD' ye verilen mesaj bu.

PATRIOT MU S-400 MÜ?

Patriot meslesi tam 13 yıl önce başlayan bir mesele ve bir alım planıydı. Bu ulusal güvenlik meselesiydi ve buna Türk hava savunma sistemi projesi olarak bakıldı ve Amerika'ya gidildi. Amerika ile ortak üretim için konuşuldu. Ancak orada görüşmeler olumlu sonuçlanmadı. Aslında 2006 yılından bu yana Türk hava savunma sistemi ile ilgili bir acil ihtiyaç söz konusu.

Türkiye bu konuda Çin'le de görüştü ama Amerika yine o zaman ortalığı ayağa kaldırdı. 'NATO müttefiklik konseptine aykırı, buna karşı çıkıyoruz' denildi. Bu konu öyle kaldı. Ancak Türkiye'nin acil ihtiyacı olduğu için bu işin peşi bırakılmadı ve bu kez Rusya ile görüşmeler başladı ve ABD ile yaşanan gerilimin ardından Rusya'dan resmi alım gerçekleşti.


Muhtemelen bu yılın Ekim ayında S-400 füzeleri Rusya'dan gelecek. Şöyle bir tartışma yaşanıyor S 400 mü patriot mu? Partiotlar daha dar alanlarda ve daha düşük irtifalarda etkili. Ancak S 400'ler daha geniş ve daha yüksek irtifalarda etkili. S 400'ler Türkiye'nin acil ihtiyacı olarak temin ediliyor. Türkiye'nin hava savunmasını tam anlamıyla emniyetli hale getirebilmesi için başka hava savunma sistemine ihtiyacı var. Bu noktada Türkiye milli bir savunma sanayi üretmek istediği için ASELSAN ve ROKETSAN'ın ortak olduğu bir ulusal hava savunma sistemi üzerinde çalışılıyor.

S-400'ler alınsa da Türkiye'nin hava savunam açığını kapatması için başka hava savunma sistemlerine de ihtiyacı olacaktır. O nedenle anlaşma sağlanırsa Türkiye ABD'den Patriot da alabilir. Ben Amerika'nın burada bir dayatma yapacağını düşünmüyorum. Bu konuda ABD daha pragmatik bakıyor. ABD F-35 ambargosundan da bahsediyordu ancak pilotlarımız şu anda ABD'de F-35 eğitimlerine devam ediyor. Yani söylenenlerle yapılanlar arasında ciddi farklılıklar var.

ABD'NİN SURİYE'DEN ÇEKİLMESİ NE KADAR GERÇEK?

Şöyle düşünün Suriye'de ciddi bir Rusya varlığı var, İran var. ABD'nin normal mantıkla buradan çıkmaması gerek. ABD 2500 askerini bölgeden çekse bile oradan çıkmış olmuyor. Zaten bölgeye anında müdahale edecek üsleri var, filoları var. Bu açıdan bakıldığında ABD'nin çekilmesinin ardından mesele dönüp dolaşıp Türkiye'nin pozisyonuna geliyor.

20 MİLİN DETAYLARINA DİKKAT!

Şimdi iki gündür gündemde ama önümüzdeki günlerde daha çok konuşacağız bir 20 mil meslesi var. Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları var. ABD Başkanı Trump'la yapılan görüşmede mutabık kalındığı söyleniyor. Mesle bu 20 milin içinin nasıl doldurulacağıdır. Türkiye'nin bunla ilgili garantiler alması gerekirt. Bu 20 mili öyle aklımıza gelmeyecek detaylarla sunabilirler. Bu 20 mili aslında PYD/YPG'yi koruyan bir band olarak da kullanabilirler. Kafalarında böyle birşey varsa Türkiye bu oyuna gelmemeli. 20 milin derinliği konuşuluyor ama uzunluğu konuşulmuyor. Buda çok önemli. Nereye kadar uzanacak? Bu 20 milde Türkiye'yi rahatsız eden Kobani, Kamışlı gibi bölgeler de var. buraların güvenliği nasıl sağlanacak? 20 mil Münbiç'i kapsamıyor ama Münbiç'le ilgili de Türkiye'nin hassasiyeti var. Bu konuların içinin dolması gerekiyor. Bekleyip göreceğiz."

'Güvenli bölge' ne kadar güvenli olacak? ile ilgili etiketler Rusya ABD Suriye Metehan Demir S-400
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.