"Dünya tarihinde böyle bir durum yaşanmamıştır!"

Habertürk'te yayınlanan 'Yerel Seçim 2019' programında yerel seçim sonuçlarını sıcağı sıcağına değerlendiren SuperHaber yazarı Metehan Demir, "Herhalde dünya tarihinde yerel-belediye seçimlerinin bu kadar yakından ve analitik bir biçimde takip edildiği bir durum yaşanmamıştır." dedi.

Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde oy verme işlemi sona erdi. Yüksek Seçim Kurulu'nun kararına göre sabah başlayan oy verme işlemi saat 17.00 itibariyle sona erdi. 

SuperHaber yazarı Metehan Demir, seçim sonuçlarını sıcağı sıcağına değerlendirdi. 

"Ben son 2-3 günden beri dünya basınını yakından takip etmeye çalışıyorum." diyen Demir, "Herhalde dünya tarihinde yerel-belediye seçimlerinin bu kadar yakından ve analitik bir biçimde takip edildiği bir durum yaşanmamıştır. Çünkü son seçimden sonra yani başkanlık sisteminin tamamen realize olduğu seçimin ardından, bu seçim başkanlık seçiminin, yeni sistemin bir güven oyu, başarı kriterinin denenmesi olarak algılanıyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bir genel seçim havası olduğunu belirten Demir, "Algı da o yüzden genel seçim olarak yansıdı. Tabi ki şüphesiz yerel seçimler için değerlendirme kıstasları var. İstanbul, İzmir, Ankara, diğer büyükşehirler, daha önce başka partilere ait olan büyükşehirlerin başka bir partiye geçip geçmeyeceği gibi kıstaslar var. Dağılım detayları var. Ama genelde, AK Parti'nin bu seçimde Başkanlık sistemi sonrasında MHP ile birlikte Cumhur ittifakı anlamında ne kadar oy alıp almayacağı önemli." diye konuştu.

Demir, sözlerine şöyle devam etti:

"Kararsızlarla ilgili çok kaygan bir zemin olduğunu söyleyebiliriz. Sonometre diye bir şey konuşuluyor şimdi. Sandık başına gidildiğinde, seçmen elinde oy pusulasında sandığa doğru gittiğinde mevcut şartları değerlendiriyor. Türkiye'de çok yüksek bir tansiyonda ve gergin bir şekilde sandığa gidiyoruz. Bu kimsenin kimseye bir zaferi ya da diğerlerinin ezilmesi gibi bir durum olmaması lazım. Herkesin bu yerel seçimlerden hizmet olarak bir beklentisi var."

Bu yerel seçimlerde AK Parti için en büyük faktör büyükşehirler ve İstanbul olduğunu belirten Demir, sözlerini şöyle tamamladı:

"İstanbul'u kazanmak kırmızı çizgi gibi görülüyor. Ekranlardaki oranlara bakıldığı zaman ittifak veya ittifak dışında çok fazla partinin temsilcisi seçimlere girdi. Biz iki parti var gibi düşünüyoruz ama diğer adaylar da var. Diğer adayların aldığı oylar çok düşük kaldı.

YSK'nın partilerin bilgilendirme kanallarına çok özen göstermesi lazım. Seçimin tamamen şeffaf, ayakları yere basan ve tüm gerekçeleriyle yerine getirilmiş olması, herkesin kafasındaki soru işaretlerinin giderilmesi için büyük önem taşıyor.

Bu seçimler ittifak seçimleri. Bir müddet balayı döneminde bu galibiyetlerini kutlayacaklar ama belediye başkanları koltuklara oturduktan sonra "Benim sayemde geldin" psikolojisine karşı iyi bir duruş sergilemek zorundalar."

"Dünya tarihinde böyle bir durum yaşanmamıştır!" ile ilgili etiketler SuperHaber Metehan Demir
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.