Merve Şebnem Oruç: 80 Amerikan askeri öldüyse Amerika'nın İran'ın üzerine ateş olup yağacağı muhakkak!

ABD'nin İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından beklenen misilleme gece saatlerinde gerçekleşti. İran devlet televizyonu, ABD'nin Irak'taki üslerini vurduğunu ve 80 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. SuperHaber yazarı Merve Şebnem Oruç, yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Oruç, " İran tarafının iddia ettiği gibi, 80 Amerikan askeri öldüyse Amerika'nın İran'ın üzerine ateş olup yağacağı muhakkak. " ifadelerini kullandı.

ABD güvenlik güçlerinin Bağdat'ta İranlı general Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından İran, bunun karşılıksız kalmayacağını duyurmuştu.

Söz konusu misilleme, gece saatlerinde yapılan füze saldırılarıyla gerçekleşmiş oldu. SuperHaber yazarı Merve Şebnem Oruç, yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. 

"Irak ordusundan yapılan açıklamaya göre, İran tarafından dün gece Bağdat'taki Ayn el Esad üssüne 17, Erbil yakınlarındaki koalisyon ana merkezine ise 5 füze fırlatıldı." diyen Oruç, şöyle devam etti: 

"Irak ordusu ve Amerika tarfından yapılan açıklamalara göre, Amerikan ordusundan ölen yok. Irak ordusundan yapılan açıklamaya göre de aynı şey söyleniyor.

Ancak İran devlet televizyonu, 80 Amerikan askerinin öldüğünü ve 200 yaralının olduğunu söylüyor.

ABD Başkanı Trump'ın tweetlerinden anladığımız üzere Beyaz Saray bu konuda rahat gözüküyor. Ortada bilgi aktarımı konusunda karışık bir durum var.

Tabi Irak tarafında ölenlerin sayısını saymazsak..."

"BU TAKTİKSEL BİR HATA"

 İran balistik füze kullandıysa bunun taktiksel bir hata olduğunu olduğunu belirten Oruç, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Açıkçası iddia edildiği üzere İran balistik füze kullandıysa bunun taktiksel bir hata olduğunu söyleyebiliriz. Amerika'nın İran'ın balistik füze kapasitesini öğrenmesine ve test etmesine elverişli bir imkan sağlayacak bir hata yapmış durumda İran.

Eğer Amerikan askeri kaybı yaşanmadıysa bunun, değil orantılı bir saldırı, sadece bir güç gösterisi olduğunu söyleyebiliriz.

"SÜLEYMANİ, OPERASYONLARIN BAŞINDA OLSAYDI..."

Kasım Süleyman'nin hayatta olması durumunda İran'ın bu kadar plansız ve öfkeyle hareket etmeyeceğine vurgu yapan Oruç, şu ifadeleri kullandı:

"İran, Kasım Süleymani'nin ölümünden sonra cenaze sırasında yaşanan izdihamda ölü sayısından, savaş ilanı anlamına gelen Kum şehrinde asılan kırmızı bayraktan, ve günlerdir devam etmekte olan 'intikam' yeminlerinden sonra plansız ve öfkeyle hareket ediyor diyebiliriz.

Merve Şebnem Oruç: 80 Amerikan askeri öldüyse Amerika'nın İran'ın üzerine ateş olup yağacağı muhakkak!

 Bunun en başat nedenlerinden biri İran'ın askeri stratejilerini belirleyen en önemli ismin artık hayatta olmaması.

Kasım Süleymani, operasyonların başında olsaydı İran acaba böyle intikam arzusuyla yanıp tutuşan fakat kontrolsüz ve aceleci saldırılarda bulunur muydu?

Kaldı ki İran tarafının iddia ettiği gibi, 80 Amerikan askeri öldüyse bile Amerika'nın İran'ın üzerine ateş olup yağacağı muhakkak. Bu saldırılarda İran, güç kullanımını kontrol edemezse en çok korktuğu şey başına gelebilir. Ve bugün Irak-Suriye gibi vesayet savaşı gücünün yüksek olduğu bölgelerdeki çatışmaları kendi ülkesine kendisi çekebilir.

Her halükarda bize tahmin edilmesi güç bir sonraki hamlenin ne olacağı belirsiz ve oldukça riskli bir dönem bekliyor. Tabi olan her zaman olduğu gibi arada kalan Irak gibi, Suriye gibi ülkelerin vatandaşlarına oluyor."

Merve Şebnem Oruç: 80 Amerikan askeri öldüyse Amerika'nın İran'ın üzerine ateş olup yağacağı muhakkak! ile ilgili etiketler ABD İran SuperHaber Kasım Süleymani merve şebnem oruç
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.