Merve Kavakçı kimdir?

28 Şubat’ın simge isimlerinden biri olan Merve Kavakçı, başörtü sorunu dendiği zaman akla gelen ilk isimlerden birisidir. Türkiye’de akla gelen ikonik isim olan Merve Kavakçı, inandıkları uğruna savaşmayı seçen bir kadındır. Peki, Merve Kavakçı kimdir?

28 Şubat 1977 tarihinde gerçekleştirilen ve ‘postmodern darbe’ olarak bilinen süreçte TBMM’de yaşadıkları asla unutulmayan ve her daim inançlarının peşinden giden Merve Kavakçı, sembol isimlerden birisi hale gelmiştir.

Merve Kavakçı kimdir?

19 Ağustos 1968’de Ankara’da, Alman Dili ve Edebiyatı Uzmanı Gülseren Gülhan ve Gürcü asıllı İslam Hukuku Profesörü Yusuf Ziya Kavakçı’nın kızı olarak dünyaya gelen Merve Kavakçı’ya anne ve babası Merve Safa Kavakçı adını vermiştir.

1970’li yıllarda babası Yusuf Bey, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi dekanı olarak görev yaptığı sıralarda Eruzurum’da yaşadılar. Annesi Gülseren Hanım da yine eşiyle beraber aynı üniversitede görev yapıyordu. 1974’ten sonra üniversitelerde ilk türban eylemleri başladığında Merve’nin anne ve babası ön saflarda yer almıştı.

Gülseren Hanım, türbanıyla tepkileri üzerine çekince istifa ettikten sonra Yusuf Bey cephesinde de işler pek iyi gitmedi. Yetkisini keyfi kullandığı gerekçesiyle dekanlık görevine son verilen Yusuf Bey de üniversiteden istifa ederek ABD’ye yerleşti.

Merve Kavakçı kimdir?

İlk ve orta öğretimini Erzurum’da tamamlayan Merve Kavakçı, TED Ankara Koleji’nden sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuduğu esnada başörtüsü yasağı sebebiyle okuldan ayrıldı. Daha sonra babasının yanına, Amerika’ya gitti ve burada Texas Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü bitirdi.

Merve, üniversite eğitimi için Amerika’ya gittiğinde birinci sınıftayken Amerika vatandaşı Ürdün asıllı Ali Ahmad Abushanab ile evlendi. Çiftin bu evlilikten Fatma Gülham ve Meryem Ali adını verdikleri iki kızları oldu. Evliliği Merve’ye Amerika vatandaşlığı da getirmişti. Ama vatandaşlık hakkını bu yolla kazanmadığını iddia edenler de oldu.

Merve, 17 Haziran 1993’te, eşinin Türk düşmanlığı yaptığı gerekçesiyle ondan boşandı. Bu evliliğin bitiminin ardından Türkiye’ye döndü ve siyasete başladı.

Merve, boşandıktan sonra Amerika’dan Türkiye’ye döndü. 1994’te Refah Partisi’ne katılarak kadın kollarında, Genel Merkez Kadınlar Komisyonu Dış İlişkiler Başkanlığı görevinde çalışmaya başladı. 16 Ocak 1998’de Refah Partisi kapatıldı. Merve de 1999’de Fazilet Partisi’nden İstanbul milletvekili seçimlerine katıldı.

2 Mayıs 1999’da Merve, Yüksek Seçim Kurulu’ndan mazbatasını aldı ve 21. Dönem 1. Yasama yılı birleşimine katıldığı sırada Demokrat Sol Parti milletvekilleri tarafından protesto edildi. Merve, ant içme törenini gerçekleştiremeden meclis salonundan uzaklaştırıldı.

Merve Kavakçı kimdir? - Resim : 2

İsmail Cem, Merve Kavakçı’nın 2 Mayıs 1992’de Green Card kullanımına hak kazandığını ve 5 Mart 1999’da da yemin ederek Amerika vatandaşlığına geçtiğini açıkladı. Bu açıklamasını belgelere de dayandırıyordu. Merve Kavakçı, vatandaşlıktan çıkartılmıştı.

Ağustos 1999’da Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcısı Nuh Mete Yüksel, Merve Kavakçı’nın milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için fezlekeyi de Adalet Bakanlığı’na göndermişti ve dokunulmazlık isteği kabul edildi.

Merve, ikinci evliliğini 29 Ekim 1999’da Sivaslı İş Adamı Bekir Lütfü Yıldırım ile yaptı. Ancak anlaşmazlıklar çok geçmeden kendini gösterdi ve çift şiddetli geçimsizlik sebebiyle 2005’te boşandı.

Merve, 2010’da tekrar evlendi. Evlendiği kişi, Adalet Partisi milletvekillerinden Nadir İslam’ın oğlu Dr. Cihangir İslam’dı.

Merve Kavakçı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava açmaya karar verdi. 28 Mayıs 2001’de, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin temel insani hakları güvence altına alan 34. Maddesi uyarınca Türkiye’ye dava açtı. Merve’yi, davada Strazburg barosu avukatlarından Laurent Hincker ve Ankara barosu avukatlarından Salim Özdemir temsil ediyordu. Dava Merve Kavakçı’nın lehine sonuçlandı.

Bakanlar Kurulu kararına göre, Merve Kavakçı’nın vatandaşlıktan çıkarılmasına dair 13 Mayıs 1999 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile İçişleri Bakanlığının 12 Mayıs 2017 tarihli yazısı üzerine 26 Mayıs 2017’de Bakanlar Kurulunca yürürlükten kaldırıldı. 3 Temmuz 2017’de Merve Kavakçı’nın Türk vatandaşlığına geri kabul edildiği Resmi Gazete'de yayınlandı.

Ayrıca, Merve Kavakçı, Dışişleri Bakanlığının kararnamesine göre, “Kuala Lumpur Büyükelçiliği”ne atandı.

 

 

Merve Kavakçı kimdir? ile ilgili etiketler 28 Şubat merve kavakçı
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.