Merkezi yerleştirme puanıyla farklı bölüme nasıl geçilir? Kaç kere yatay geçiş yapılır?

Merkezi yereştirme puanıyla farklı bölüme nasıl geçilir sorusu arama motorlarında sıkça sorgulanıyor. Yatay geçiş yönetmeliğine 2013 yılında ek olarak getirilen sistemde bir lisans bölümüne girip başka bir üniversite ya da bölüme geçiş için olanak sağlayan bir uygulamadır. Peki Farklı bölüme yatay geçiş nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

Merkezi Yerleştirme puanıyla farklı bir bölüm ya da üniversiteye giriş yapmak isteyenler yatay geçiş uygulamasıyla yeniden YKS'ye girmek zorunda kalmayacak. Herhangi bir önlisans bölümünden Lisans bölümüne geçişe olanak sağlayan uygulama birçok öğrencinin merak ettiği bir sistem. Peki Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANIYLA YATAY GEÇİŞ NEDİR?

Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (MYP), yatay geçiş yönetmeliğine 2013 yılında ek madde-1 olarak getirilmiş bir sistemdir. MYP ile yatay geçiş ek madde 1 olarak da bilinmektedir. Programın hedef kitlesi üniversite sınavına girerek önlisans veya lisans bölümüne yerleşmiş ancak kazandığı bölümde bir gelecek göremeyen ya da kazandığı bölümü okumakta zorlanan öğrencilerin farklı üniversite veya bölümlere geçiş yapmasına olanak sağlayan bir uygulamadır.

MYP İLE KAÇ KERE YATAY GEÇİŞ YAPILIR?

YÖK, MYP ile öğrencilere yalnızca 1 kere yatay geçiş hakkı tanıdı. Bu yüzden geçiş yapacağınız üniversite ve bölümü çok iyi araştırmanız gerekmektedir. 1 kerelik geçiş hakkı yalnızca Merkezi Yerleştime Puanıyla yatay geçişlerde geçerlidir. Bu hakkı kullandıktan sonra not ortalamasıyla başka bir yere geçiş yapabilirsiniz.

Örneğin bahar döneminde MYP ile geçiş yaptınız ardından bir sonraki yıl da ağırlıklı genel ortalaması ile başka bir üniversiteye geçiş yapabilirsiniz. Tabi ki normal yatay geçişin şartları daha ağırdır.

HAZIRLIK SINIFINDA MYP İLE GEÇİŞ YAPILIR MI?

Evet hazırlık sınıfında da en az 1 dönem geçtikten sonra MYP ile başka bir bölüme yatay geçiş yapabilirsiniz.

MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANIYLA NE ZAMAN YATAY GEÇİŞ YAPILIR?


Merkezi Yerleştirme Puanıyla hem güz hem de bahar döneminde yatay geçiş yapabilirsiniz. Güz döneminde üniversiteler genellikle ağustos ayında belirlenen tarihlerde başvuru alırken bahar döneminde ise başvurular ocak ve şubat aylarında yapılmaktadır. Ancak MYP ile yatay geçiş yapabilmeniz için 1 dönem beklemek zorundasınız. Hazırlık dahi okuyorsanız 1 dönem beklemeniz gerekmekte.

 

Merkezi yerleştirme puanıyla farklı bölüme nasıl geçilir? Kaç kere yatay geçiş yapılır? ile ilgili etiketler YÖK MYP yatay geçiş nasıl yapılır merkezi yerleştirme puanı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.