Merkez, faiz silahını ateşledi, dolar ve altını düşürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ekonomide yeni dönem, yeni anlayış ve reform gündeminde en sert adımlardan biri atıldı. Merkez Bankası politika faizini 475 baz puan artırarak yüzde 15’e yükseltti. Merkez faiz silahını çekip tetiğe bastığı anda, Dolar ve Euro TL karşısında yüzde 1.5, altının gram fiyatı ise yüzde 2 düştü.

Şimdi ne olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Enflasyon ve yüksek faizle mücadelemiz devam edecek ama Merkez Bankamız, piyasada faiz ne ise politika faizini oraya yükseltebilir. Alacakları kararın arkasındayım” demesinden sonra dolar, euro, altında düşüş, Borsa İstanbul’da tarihi rekorlar getiren yükseliş gördük. Önümüzdeki günlerde, piyasalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yeni döneme uygun adımlarını bekleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir iş dünyasının önemli örgütleriyle toplantılar yapıyor. Onların ekonomide atılması gereken adımlarla ilgili görüşlerini dinliyor. Yapısal reformların en acil olanlarını hayata geçirmek için talimat verdi. Orta ve uzun vadede istikrar ve büyüme için çok önemli bir süreç başladı.

Tekrar piyasaya dönersek, bu aşamadan sonra, piyasa kurallarına uyumlu politikalar devam ettikçe, dolar ve euro başta olmak üzere dövizlerin TL karşısında yukarı doğru sürpriz ataklar yapması mümkün görünmüyor. Altın ise hem TL’nin güçlenmesinden hem de küresel boyutta aşı haberlerinin artmasından duble olumsuz etkilenecek. Borsa İstanbul yatay yukarı ve daha sık rekorlar kırarak yükselişini sürdürecek. Vatandaşın tasarrufu ise dolar ve altından ziyade, TL mevduatına, gayrimenkule, borsaya yönelecek.

Bu tablonun bozulması ancak, çok sert bir küresel riskin ortaya çıkmasına ya da Türkiye’ye dönük beklenmedik olumsuz bir gelişme yaşanmasıyla mümkün. Normal şartlarda, 2023’e kadar makro dengeleri oturmuş, yatırım ve büyümesi hızlanan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği gibi yeni bir şahlanış yaşayan ülke oluruz.

Şimdi doların yıl sonuna kadar 7 liraya doğru ineceğini tahmin edenler, altının ons/dolar değerinin iflah olmayacağı ve bu nedenle gram TL değerinin de 400 liraya doğru basacağını söyleyenler çoğalmış durumda.

Her zaman olduğu gibi söyleyelim; evet olan biten, bu şartlarda görünen budur ama siz hem dünyanın hem Türkiye’nin önümüzdeki 6 ay içinde nelerle karşılaşacağına inanıyorsanız ona göre yatarım kararınızı verin.

Merkez, faiz silahını ateşledi, dolar ve altını düşürdü ile ilgili etiketler Dolar Euro altın Merkez Bankası Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomi kulisleri
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.