Merkez Bankası'nın kripto para kararı ne anlama geliyor?

Merkez Bankası'nın ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına dair yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki "Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz" ifadelerinin yer aldığı yönetmelik ne anlama geliyor? Avukat Oğuz Evren Kılıç, kararın hukuki önemini ve ne anlama geldiğini açıkladı. Kılıç, "Kripto para yasaklanıyor mu?" sorusuna da yanıt verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ‘Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik’i Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte, “Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz” ifadeleri yer aldı.

 Avukat Oğuz Evren Kılıç, bu kararın detaylarını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla anlattı. 

Yönetmelikle 'kripto para' tanımının ilk kez yapıldığını belirten Kılıç, "Bu, Türkiye'de artık kripto varlıkların resmen ve hukuken tanınması ve tanımlanması anlamına geliyor. Fakat bunun bir yönetmelikten ibâret olduğunu unutmayalım. Yönetmelikle, hiyerarşik olarak yasalardan aşağıdadır." açıklamasında bulundu.

"KRİPTO PARA HİÇBİR ALIŞVERİŞ İÇİN KULLANILAMAZ"

Yönetmeliğin sadece ödeme kuruluşlarına yönelik ve bu kapsamda yayınlandığına vurgu yapan Kılıç, "Özetle; kredi kartı ve benzeri araçlarla kripto para alım-satımı yapılamaz, kripto para hiçbir alışveriş için kullanılamaz, elektronik ödeme hizmeti sağlayıcısı kripto para hizmeti veremez." dedi.

"KRİPTO PARA BORSALARI KULLANILMAYA DEVAM EDİLEBİLİR"

Kılıç, yönetmeliğin Türkiye'de kayıtlı olan ya da Türkiye'de işlem yapabilen elektronik ödeme sistemlerini kapsadığını kaydeden Kılıç, "Bu durumda, küresel kredi kartı ödeme sistemleri de dâhil olmak üzere, Türkiye'de aktif olan hiçbir elektronik ödeme sistemi kripto para ile işlem yapamaz, yaptıramaz. Burada "elektronik ödeme sistemi" dediğimiz kuruluşlara kripto para borsaları kesinlikle dâhil değil. Yâni kripto para borsalarını kullanmaya devâm edilebilir, buralardan işlem yapmaya devâm edilebilir. Zâten Yönetmelik, kripto para borsalarına da hukukî bir tanım getirmiş." ifadesini kullandı.

"DEVLET BİR 'FREN' MEKANİZMASI GETİRDİ"

Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özetle; bence panik yapılacak bir durum söz konusu değil. Devletin özellikle döviz konusunda yaşamakta olduğu sıkıntılı günlere binâen, her geçen gün kripto para piyasasına karşı hızla büyüyen ilgiyi de hesaplayarak, bir "fren" mekanizması getirdiğini söyleyebilirim.

Fakat bir diğer yandan, devletin bu konuya artık daha yakından ve sıkı bir markaj uygulamaya başladığını, vergi ve regülasyon konusunda daha ciddî ve hızlı adımlar atacağını, özellikle yurt dışına yüklü miktârda para çıkışını engellemek için gayret göstereceğini de düşünüyorum."

"KRİPTO PARALAR PARA OLMA NİTELİĞİNİ YİTİRMİŞ OLDU"

İktisatçı Mahfi Eğilmez ise "TCMB kripto paraların alış verişlerde kullanılmasını yasakladı. Bir şeyi para yapan 3 nitelikten birisi alış verişlerde kullanılabilmesidir. Bu durumda kripto paralar (en azından Türkiye'de) para olma niteliğini yitirmiş oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası'nın kripto para kararı ne anlama geliyor? ile ilgili etiketler Merkez Bankası Para yönetmelik
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.