Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası haftanın son günü dolar kuru: Cazibesini kaybetti!

Dolar kuru Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı sonrası haftanın son işlem gününe yatay seyirde başladı. Cazibesini kaybede dolar kurunun aksine Euro/TL ise yükselişe geçti.

Dolar/TL kurunun 2 Ekim'den beri yatay seyretmesi kurun cazibesini kaybettirdi.

Bu durum hem Kur Korumalı Mevduat hem de döviz mevduatlarına yansımaya başladı. Euro/TL ise yükselişini sürdürüyor.

GÜNCEL DOLAR VE EURO KURU 25 KASIM CUMA

Dolar kuru haftanın son gününe 18.61 TL'den başlarken, Euro ise 19.40 TL seviyelerinde seyrediyor.

TCMB, dün beklendiği gibi politika faizini yüzde 10.5'ten 150 baz puan indirerek yüzde 9'a indirdi. PPK metninde faiz indirim döngüsüne son verildiği ifade edildi.

 

TCMB, parasal aktarım mekanizması ve uygulanacak politikasına ilişkin detayları aralık ayında 2023 Yılı Para ve Kur Politikası metninde kapsamlı olarak ilan edileceğini açıkladı.

 

BAKAN NEBATİ'DEN PİYASA FAİZİ MESAJI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TCMB'nin faiz kararına ilişkin olarak "Uyguladığımız ekonomi politikaları sayesinde politika faizi 2 yıl sonra tek haneye inmiştir" açıklamasını yaptı. Nebati, piyasa faizlerinin de tek hanelere dönmesini beklediklerini vurguladı.

Öte yandan TCMB ile BDDK'nın mevduatlara ve kredilere yönelik aldığı regülasyon kararları dolar/TL kurunu 2 Ekim'den beri yatay seviyede tutarken bu durum hem Kur Korumalı Mevduat hem de döviz mevduatları düşüş gösterdi.

Kur Korumalı Mevduat duyurulduğundan beri ilk kez geriledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, 18 Kasım haftası itibarıyla kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 9 milyar 5 milyon TL düşüşle 1 trilyon 464,9 milyar TL'ye geriledi.

Hem vatandaşlar hem de şirketler geçtiğimiz döviz mevduatlarını azaltım yönünde hareket etti. Bireylerin kişilerin döviz mevduatları bir önceki haftaya göre 1 milyar 246,80 milyon dolar azalarak 125 milyar 31,50 milyon dolar, kuruluşların döviz mevduatı 1 milyar 289,80 milyon dolar düşüşle 85 milyar 343,60 milyon dolar oldu.

 

Böylece son 2 haftada döviz mevduatlarında yaklaşık olarak 6 milyar dolarlık bir gerileme yaşandı.

Küresel piyasalarda ise herhangi bir hareketlilik gözlenmiyor. ABD'nin şükran günü dolayısıyla kapalı olmasından dolayı sakin ve sınırlı düşüşle hareket ediyor.

Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü gösteren DXY endeksi 105.713'te seyrediyor.

 

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası haftanın son günü dolar kuru: Cazibesini kaybetti! ile ilgili etiketler Dolar Merkez Bankası faiz
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.