Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolar ve euro güne yükselişle başladı!

Dün hem Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası hem Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. TCMB faizi değiştirmezken, Avrupa Merkez Bankası 11 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitti. Karar sonrası 17.70 TL'lere çıkan dolar kuru 22 Temmuz Cuma günü 17.73 TL seviyelerinden işlem görüyor.

Dün yaşanan yoğun bir günün ardından haftanın son gününe dolar kuru 17.72'den başlarken, Euro ise 18.05'ten başladı.

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTTU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir sürprize imza atmayarak politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu. TCMB son olarak Aralık 2021'de faiz artırmıştı. Böylece TCMB üstüste 7. toplantıda da faize dokunmadı. TCMB'nin karar metninde resesyon ihtimalinin cari işlemler dengesini olumsuz etkileyeceği ifade edilirken, bankalardan kullanılan kredilerin amacını uygun kullanılıp kullanılmadığının da takip edildiği belirtildi.

Karar metninde yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği belirtildi. Ayrıca küresel merkez bankalarının faiz kararlarındaki ayrışmanın devam ettiği ifade edildi.

KARAR SONRASI DOLAR KURU YÜKSELDİ

Kararın ardından dolar/TL kuru 17.67 TL'den 17.70'e yükseldi.

 

AVRUPA MERKEZ BANKASI'NDAN 11 YIL SONRA BİR İLK: FAİZİ ARTIRDI

Dünün bir diğer önemli gelişmesi Avrupa Merkez Bankası(ECB)'nın 11 yılın ardından ilk kez faiz artırımına gitmesi oldu. ECB'nin 0.25 faiz artırması beklenirken 0.50 baz puan faiz artırması piyasada olumlu karşılandı.

 

 

KARAR SONRASI EURO SIÇRADI

Kararın ardından Euro/dolar paritesi 1.01970'ten 1.02376'a sıçradı. Euro/TL paritesi de 18.1284 TL'ye çıktı.

Bir süre öncesine kadar ECB'nin yüzde 0.25 faiz artırımı yapması beklenirken kararın açıklanmasına bir kaç gün kala ECB'nin 0.50 baz puan faiz artırımını da tartışacağı haberleri çıkmıştı. ECB'den karar sonrası yapılan açıklamada "Yönetim Konseyi'nin gelecekteki politika faizi patikası verilere bağlı olmaya devam edecek ve yüzde 2 enflasyon hedefinin orta vadede gerçekleştirilmesine yardım edecek. Politika normalleştirme çerçevesinde Yönetim Konseyi aşırı likidite tutulmasının ücretlendirilmesi için seçenekleri değerlendirecek" ifadeleri de yer aldı. ECB, önümüzdeki dönemde de faizlerin normalleştirilmesinin süreceği ifade edildi.

Kararın ardından konuşan ECB Başkanı Lagarde, AB'deki enflasyonun nedenlerinden biri olarak Euro'nun zayıflığı olduğunu söyledi. Lagarde, önümüzdeki aylardaki faiz kararlarının gelecek verilere bağlı olduğunu ifade etti.

Bugün piyasalarda açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor.

 

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolar ve euro güne yükselişle başladı! ile ilgili etiketler Merkez Bankası Dolar Euro faiz karar
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.