Merkez Bankası yükselen enerji fiyatlarına dikkat çekti

Ekim ayı için hazırladığı fiyat gelişmelere raporunda yükselen enflasyon değerlendirilirken artan enerji maliyetleri vurgulandı.

Merkez Bankası, Ekim ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayınlarken yapılan değerlendirmede yükselen enerji fiyatları üzerinde duruldu. Gıda ve temel mal dışındaki gruplarda enflasyon artışı yaşandığı belirtilirken, MB’nin raporuna göre gözlemlenen genel enflasyon artışına en belirgin katkı enerji ve tütün ürünlerinden geldi.

Ekim ayında petrol, propan, bütan, kömür gibi enerji fiyatlarının dolar bazında kayda değer bir oranda yükseldiği ve Türk lirasındaki görünüm ile birlikte yurt içi enerji maliyetlerinde yüksek fiyat artışları yaşandığı raporda aktarılanlar arasında yerini aldı.

Bankanın değerlendirmesine göre, tütün ürünlerindeki fiyat artışının tüketici enflasyonuna etkisi 0,30 puan civarında olurken, aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde lokanta ve otel grubu fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin hizmet yıllık enflasyonunu olumsuz yönde tesir ettiği ifade edildi.

Emtia fiyatları enerji, metal ve tarımsal ürünler nezdinde Ekim boyunca olumsuz bir seyir izleyip artan tedarik sıkıntıları ile birlikte üretici fiyatlarının enerji ve ara malı sektöründe belirgin olmak üzere alt gruplar genelinde yükseldiği de raporda aktarıldı.

TÜİK ENFLASYON ORANLARINI DÜN DUYURMUŞTU

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ekim 2021'de, tüketici fiyat endeksinde yer alan 415 maddeden 46’sının ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 38 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 331 maddenin ortalama fiyatında ise yükseliş gözlendi.

Ekim'de üretici enflasyonu yıllık yüzde 46,31 ölçümlendi. Yıllık üretici enflasyonunda Haziran 2002'den bu yana gözlemlenen en yüksek olan oranla birlikte tüketici ve üretici enflasyonu arasındaki makas da daha önce ulaşmadığı seviyeleri buldu.

Merkez Bankası yükselen enerji fiyatlarına dikkat çekti ile ilgili etiketler Merkez Bankası Türkiye İstatistik Kurumu veri üfe enerji
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.