Merkez Bankası enflasyon tahminini düşürdü!

Merkez Bankası 2019 yıl sonu gıda enflasyonu tahminini yüzde 14.3'ten yüzde 13.9'e çekerken, gıda enflasyonu tahminini de yüzde 16'dan yüzde 15'e indirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Murat Uysal yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nu açıkladı.

Uysal, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmininin 0,7 puan düşürülerek yüzde 13,9'a çekildiğini duyurdu.

2020 tahmini yüzde 8.2, 2021 tahmini ise yüzde 5.4 olarak belirlendi.

Uysal'ın açıklamaları şöyle:

"Türkiye'nin ülke risk primi haziran ortalarından bu yana geriledi. Piyasa faizleri tüm vadelerde geriledi. Kredi büyümesi 2. çeyrekte zayıf görünüm izledi. 2. çeyrekte iktisadi faaliyetteki toparlanma ılımlı şekilde devam etti.

Döviz kuru gelişmelerine paralel olarak TL'nin ima edilen kur oynaklığı mevcut rapor döneminde azaldı. Enflasyon üzerindeki birikimli döviz kuru etkisi azaldı. Özellikle işlenmemiş gıda enflasyonu beklenenden olumlu seyretti. İşlenmemiş gıda grubunda sebze fiyatlarındaki belirgin düşüş ön plana çıktı. Temel mal gurubundaki düşüş devam ediyor. Enflasyon görünümünde talep kaynaklı aşağı yönlü riskler var.

Enerji fiyatları yıllık enflasyonu döviz kurundaki yükselişe karşın petrol fiyatlarındaki gerileme ve şebeke suyu gibi yönetilen yönlendirilen kalemlerdeki fiyat düşüşlerine bağlı olarak geriledi. Hizmet enflasyonu sınırlı bir düşüş kaydetmekle birlikte yüksek seviyesini korudu.

Yıllık enflasyondaki azalışta gıda, temel mal ve enerji grupları başlıca sürükleyici oldu. Fiyatlama davranışına dair göstergeler bu dönemde bir miktar yukarı yönlü seyir izlese de arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemekte. Dış dengedeki iyileşme hızlı bir şekilde devam ediyor. Net ihracattaki olumlu seyrin süreceğini öngörüyoruz."

.

Merkez Bankası enflasyon tahminini düşürdü! ile ilgili etiketler Merkez Bankası Türkiye enflasyon döviz
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.