Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu döviz rezervindeki yükselişin müjdesini verdi

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu enflasyon ve döviz rezervi konusunda önemli açıklamalar yaptı. Enflasyondaki yükselişin geçici faktörlerden kaynaklandığını belirten Kavcıoğlu döviz rezervinin bu hafta açıklanacak rakamlarla birlikte 123,5 milyar dolara geldiğini söyledi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda açıklamalar yaptı. Kavcıoğlu, "Enflasyondaki yükseliş geçici faktörlerden kaynaklanıyor. Cari işlemler dengesi iyileşmektedir. Bu hafta açıklanacak rezerv rakamımız 123,5 milyar dolar seviyesine yükselmiştir." dedi.

Kavcıoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Emtia fiyatlarındaki yüksek seyir sürmektedir. Kamu ve hanehalkı borçlluğunda olumlu ayrışıyoruz. önümüzdeki 10 ayda toplam dış borç ödenmesi banka ağırlıklı 67,6 milyar dolar düzeyinde.

Dış talep ihracatı olumlu etkilemeye devam edecek. Aşılama küresel ekonomik toparlanmayı destekliyor. Normalleşme ile sektörler genelinde güven artıyor.

ENFLASYONDAKİ ARTIŞIN NEDENİ

Enflasyonda son dönemdeki artışta gıda ve enerji grupları etkili oldu.

İhracattaki güçlü artış eğilimi, aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizmi canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir.

YIL SONU İÇİN YÜZDE 9,4'LÜK KREDİ BÜYÜMESİ

Kur etkisinden arındırılmış kredi büyümesi yıl sonuna göre %6,9 seviyesinde, eğilim yıl sonu için %9,4'lük kredi büyümesi.

"SANAYİDE İSTİHDAM GÜÇLÜ SEYREDİYOR"

Bireysel kredilerin yıllık büyüme oranı firma kredilerinin üzerinde seyrediyor. Kur etkisinden arındırılmış firma kredisi yıllık büyümesi tarihi ortalamaların belirgin altında.

Kapasite kullanım oranı tarihsel ortalamasına ulaştı. Yatırım ve istihdam eğilimindeki artış sürüyor. Uluslararası nakliye maliyetlerinin artması ve teslimat sürelerinin uzaması üretici fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Sanayide istihdam güçlü seyrediyor.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ GÜÇLÜ ARTIŞ GÖSTERİYOR

Dış ticaretteki dengelenme reel olarak daha belirgin. MB rezervleri istikrar kazandı, güçlü artış gösteriyor. Cari açıkta düzeltmenin başladığını söyleyebiliriz. Cari açıkta görülen iyileşme fiyat istikrarı için önemli. TL mevdatı güçlü artışını sürdürüyor.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu döviz rezervindeki yükselişin müjdesini verdi ile ilgili etiketler enflasyon Dolar Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu döviz rezervi
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.