Merkez Bankaları'na göre enflasyon Omikron'dan daha büyük bir tehdit

Dünyanın birçok Merkez Bankası bu hafta para politikaları için toplanırken, yayınlanan karar metinlerinde yüksek enflasyon koronavirüsten daha büyük bir tehlike unsuru olarak göze çarpıyor.

Bu hafta para politikalarını görüşüp revize eden Fed, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalarda koronavirüs kaygılarının azaldığı ve Omikron varyantından daha çok yüksek enflasyon ile ilgili endişelerin dile getirildiği gözlendi.

Merkez Bankaları pandemi sürecinde büyüme ve istihdamın gerilememesini öncelerken artık fiyat artışlarıyla mücadele tekrar para politikalarını belirlemede ana unsur olmuş gibi görünüyor.

Pandemi döneminde G7 ülkeleri içinde faiz artırımına giden ilk merkez bankası İngiltere olurken, Fed'de önümüzdeki yıl üç defa faiz artırımına gidilebileceği yönünde açıklamada bulundu.

FİYAT ARTIŞLARINA TAHAMMÜL EDİLMEYECEK

Avrupa Merkez Bankası acil varlık alımlarını Mart ayında sonlandıracağını duyururken, Başkan Christine Lagarde yaygın aşılama sayesinde Kovid-19 ile mücadelenin iyi bir konuma geldiği ve pandeminin ekonomik faaliyet üzerindeki olumsuz etkilerinin azaldığı görüşünü paylaştı.

Ancak pandemi döneminde yaşanan tedarik zinciri sıkıntılarının sebep oldığı fiyat dalgalanmalarının sürmesi durumunda; yüksek enflasyonla mücadele için henüz faiz oranlarını değiştirmeyen Merkez Bankaları artırma seçeneğini her ay hatırlatmaya devam ediyor.

Merkez Bankaları'na göre enflasyon Omikron'dan daha büyük bir tehdit ile ilgili etiketler Fed Avrupa Merkez Bankası Christine Lagarde yüksek enflasyon faiz artırımı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.