Mercimek çorbası tarifi: Mercimek çorbası nasıl yapılır?

Kış aylarının vazgeçilmez içinizi ısıtacak çorbalardan mercimek çorbası ile karşınızdayız. Mercimek çorbası tüm evlerde ve lokantalarda tercih edilen ülkemizin favori çorbalarındandır. Kim hayır der sıcacık bir çorbaya. Çorba bizim yemek kültürümüzde çok önemli bir yer kaplar. Bütün menülerimizin başlangıç olarak çorbayla başlarız. Çünkü çorba yemeğe başlamak için güzel bir başlangıçtır. Sağlık açısından da aç bir mideye en iyi gelecek rahatlatıcı bir besindir.

Mercimek çorbası misafirlerimiz için de davet çorbası olarak tercih edilir. Besleyici özelliğiyle de mükemmel bir alternatif olan bir çorbadır. Bu kadar tercih edilmesinin bir sebebi de yapımı pratik olduğundan kaynaklanır. Şimdi bütün güzelliklerinden bahsettiğimiz Mercimek çorbası tarifi: Mercimek çorbası nasıl yapılır? sorusunun yanıtını yazımızda size vereceğiz. İşte şimdi bu muhteşem tarif için gelin malzemelerimize bir göz atalım.

Mercimek çorbası malzemeleri

Bu kadar besleyici özelliğinden bahsettiğimiz çorbamızın şimdide içeriğine gelin bakalım. Dikkatlice tüm malzemelerimizi okuyun ve eksik bir şey kalmasın. Şimdi malzemeleri sayalım.

  • 1 su bardağı sarı mercimek (kırmızı mercimek te kullanabilirsiniz ama sarı mercimekle biz daha lezzetli olduğunu düşünüyoruz.)
  • 1 litre su
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • Tuz

 

Mercimek çorbası sosu

  • Karabiber
  • Pul biber
  • Nane
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Malzemelerimiz ne kadar az ve basit. Ama içeriği besleyici bu çorbamızı gelin birlikte yapalım.

Mercimek çorbası hazırlanışı

Tarifini verdiğimiz güzel çorbamızın şimdi de mercimek çorbamızın hazırlanışına geçelim. Çok basit ve pratik bir şekilde yapabileceğiniz bir çorba olacak. Evet şimdi aşamalarımıza geçebiliriz.

  1. Öncelikle 1 su bardağı sarı mercimeğimizi güzelce yıkayıp nişastası gidene kadar yıkıyoruz ve tenceremize alıyoruz.
  2. 1 adet soğanı, 1 adet havucu, 1 adet patatesi güzelce 5’e bölüp mercimeklerin üzerine ekliyoruz.
  3. Bütün ürünlerin üzerine 1 litre suyumuzu ekleyip damak zevkimize göre tuzumuzu atıp ocağa alıyoruz.
  4. Çorbamız güzelce kaynayıp suyunu çekip güzel çorba kıvamına gelince blenderdan çorbamızı geçirip sosumuzun yapımına geçiyoruz.
  5. Sosumuz için tereyağımızı sos tavamıza alıp eritiyoruz ve üzerine nane pul biber karabiber atıp naneler karamadan ocaktan alıp çorbamızın üzerine döküyoruz. Ve çorbamızı 5 dakika daha kaynatıp altını kapatıyoruz. Çorbamız servise ve yemeğe hazır.

 

Mercimek çorbası tarihi

Şimdi size bu kış aylarının vazgeçilmez çorbasının tarihçesine şöyle bir göz gezdirelim. Mercimek çorbası Mezopotamya ‘da tarımı yapılan ilk üründür. Bu yüzden de soframıza giren en eski besinlerdendir. İlk tarım ürünü olduğu için şimdi ne kadar seviliyorsa o zaman da favori bir tarım ürünüydü. Çünkü o zamanlarda çok çeşit tarım ürünü keşfedilmemişti. Mercimek bu yüzden ‘gözbebeği’ diye anılmaktaydı ve bizim de gözbebeğimiz olmayı başardı. Mercimek Akdeniz, Anadolu, Afganistan ‘da yetiştirilmektedir. Bu küçük tarih turundan sonra şimdi de mercimeğin besin değerine şöyle bir göz atalım.

Mercimek çorbası kalori ve besin değeri

Çok sevilen bu çorbamızın besin değerine şöyle bir bakarsak. %87 daha az kalori bulunmaktadır. %71 daha az protein bulunmaktadır. %64 daha az karbonhidrat bulunmaktadır. %100 daha az yağ bulunmaktadır. Bir porsiyon mercimek çorbası 138 kaloridir. Evet sizin de gördüğünüz gibi besleyiciliği çok ve bizim koyduğumuz sebzelerle daha çok artmaktadır. Yazımız umarım sizin için çok faydalı olacaktır. Şimdiden afiyet olsun.

Mercimek çorbası tarifi: Mercimek çorbası nasıl yapılır? ile ilgili etiketler mercimek çorba tarif hazırlanış kalori besin
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.