Merakla beklenen ABD enflasyon verisi açıklandı: 31 yılın zirvesinde!

Yatırımcıların ve piyasaların odaklandığı ABD enflasyon verisi açıklandı. ABD'de tüketici fiyat endeksi Ekim'de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 arttı.

ABD Merkez Bankası Fed, ABD tüketici enflasyonu verisini açıkladı.Buna göre enflasyon yüzde 0,9 artış gösterdi. Yıllık TÜFE yüzde 6,2 olarak açıklandı.

Veriler ülkede enflasyonun geçici olup olmadığı yönündeki tartışmalar açısından yeni sinyaller sunmuş oldu.

"BÜYÜK ÖLÇÜDE GEÇİCİ OLMASI BEKLENEN FAKTÖRLERİ YANSITACAK ŞEKİLDE YÜKSEK"

Fed'in son toplantısından çıkan karar metninde enflasyonun tümüyle geçici olmadığının düşünüldüğüne dair işaret yer almıştı. Fed açıklamasında, “Enflasyon, büyük ölçüde geçici olması beklenen faktörleri yansıtacak şekilde yüksek” denilmişti.

 

"KARIŞIK BİR DURUM"

Fed Başkanı Jerome Powell “Yüksek bir enflasyona sahibiz ve bunu istihdam piyasasında olanlarla dengelememiz lazım. Karışık bir durum. Faizleri artırmak için doğru zaman olduğunu düşünmüyoruz. İşgücü piyasasında daha fazla iyileşme görmek istiyoruz.” değerlendirmesini yapmıştı.

Powell, “Azami istihdama ulaşmak için hala alan var. Enflasyon bizim gördüğümüz kadarıyla sıkı işgücü piyasası kaynaklı değil” diye konuşmuştu.

Yellen: Fed yüksek 1970'lerdeki enflasyon döneminin tekrarına izin vermez
ABD Hazine Bakanı Yellen verdiği bir mülakatta enflasyondaki yüksek seyrin gelecek yıl devam etmeyeceği öngörüsünü tekrarladı

"FİYAT ARTIŞLARI DÜZELECEK"

Fed’in 1970’lerdekine benzer çift haneli enflasyona izin vermeyeceğini belirten Yellen “Fiyat artışlarının düzeleceğini ve normal olarak değerlendirdiğimiz yüzde 2 seviyelerine yaklaşacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Yellen pandemi sona erince daha fazla kişinin işe döneceğini, tüketici talebinin normal seviyelere geleceğini, bu durumun ücretlerde ve ürün fiyatlarındaki baskıyı azaltacağını dile getirdi.

2014-2018 yılları arasında Fed Başkanlığı yapan Yellen 1970-80’lerde görülen yüksek enflasyonun kalıcı olmasının nedenine dair “Çünkü insanlar politika yapıcıların müdahale etmeyeceğini düşünüyordu. Şimdi durum böyle değil, Fed bunun yaşanmasına izin vermez” açıklamasını yaptı.

Merakla beklenen ABD enflasyon verisi açıklandı: 31 yılın zirvesinde! ile ilgili etiketler ABD enflasyon
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.