Melikşah nasıl öldü? Uyanış Büyük Selçuklu Melikşah nasıl öldü?

Melikşah nasıl öldü? Uyanış Büyük Selçuklu ile birlikte Melikşah'ın nasıl öldüğü merak ediliyor. İşte detaylar...

Melikşah nasıl öldü? Uyanış Büyük Selçuklu dizisi ile birlikte Melikşah'ın nasıl öldüğü, öldürüldüğü merakla araştırılmaya başlandı. Detaylar haberimizde...

MELİKŞAH NASIL ÖLDÜ?

Melikşah kimdir sorusu, TRT 1 ekranlarında ekrana gelen Uyanış Büyük Selçuklu dizisini izleyen pek çok kişinin gündeminde yer aldı. Sultan Melikşah, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nda 20 yıl boyunca saltanat sürmüştür. Babası Sultan Alparslan'ın bir esir tarafından sırtından hançerlenerek şehit edilmesinin ardından tahta geçen Sultan Melikşah, amcası Kavurt'un isyanı ile karşı karşıya kalmış ve bu isyanı bastırarak amcasını boğdurarak idam etmiştir. Hakimiyet alanını genişletmek üzere harekete geçen Sultan Melikşah, pek çok siyasi bağlantının kurulmasına da olanak tanımıştır. Peki, Sultan Melikşah kimdir ve nasıl öldü? İşte, Sultan Melikşah Türbesi hakkında detaylı bilgiler

MELİKŞAH KİMDİR?

Melikşah adı ile bilinen Sultan Melikşah, 1072 ile 1092 yılları arasında tahtta kalmıştır. Saltanatının ilk yıllarında, Sultan Alparslan zamanında da iki defa isyan etmiş ve affedilmiş olan amcası Kavurt tekrar isyan etti. Bu isyan bastırılarak Kavurt yayının kirişiyle boğdurularak idam olundu. Karahanlılar ülkesine yürüyen Melikşâh Semerakant’a kadar olan bölgeyi ele geçirdi.

Her iki hanedanın arasında akrabalık kuruldu. Gazneliler de aynı akıbete uğradılar ve Melikşâh’ın yüksek hâkimiyetini kabul etmek zorunda kaldılar. Kutlamış’ın oğlu Süleyman Şâh’ı Anadolu’ya göndererek O’nu bu ülkeye emîr olarak atadı. Kutlamış-oğlu Süleyman Şâh kısa zamanda baştan başa bütün Anadolu’yu ele geçirdi. İzmit başkent olmak üzere (1077) Anadolu Selçuklu Hanedanı’nın temelini attı.

Melikşâh zamanında Selçuklu İmparatorluğu en geniş sınırlarına ulaştı. Doğuda Seyhun Nehri ve Tanrı Dağları’ndan batıda Akdeniz ve Boğazlar’a, kuzeyde Kafkas Dağları’ndan güneyde Hint Denizi’ne kadar ulaşılmıştı. Melikşâh döneminin en önemli iç olaylarından birisi de Hasan Sabbah’ın lderi olduğu Batınî hareketidir.

Hasan Sabbah, Alamut Kalesi’nde kurduğu yalancı cenneti ile bir tarikat kurmuş, tarikatına mensup fedailerle birçok Türk ve Müslüman ileri gelenlerine karşı suikastlar düzenlemeye başlamıştı. Saltanatının son yıllarında Batınîler’le uğraşan Sultan Melikşâh 38 yaşında iken zehirlenerek öldü (1092).

Sultan Melikşâh’ın ölümünden kısa bir süre sonra Vezir Nizam’ül-Mülk de Batınîler tarafından öldürüldü. Melikşâh’tan sonra yerine 5 yaşındaki oğlu Mahmud tahta çıkarıldıysa da Berkyaruk onu tanımadı.

Melikşah nasıl öldü? Uyanış Büyük Selçuklu Melikşah nasıl öldü? ile ilgili etiketler TRT 1 melikşah nasıl öldü
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.