Mehmet Topal ve Beşiktaş gerçekleri... Sinan Vardar'dan ibretlik transfer hikayesi...

Beşiktaş'ın 2000'lerin başında altyapıyla ilgilenen yöneticilerinden Sinan Vardar, Mehmet Topal'ın hikayesini çarpıcı örneklerle anlattı. O dönemki yönetimin "Burası Beylerbeyi mi?" diye burun kıvırdığı genç futbolcu, Türk futbolunun en kariyerli isimlerinden birine dönüştü.

Beşiktaş'ın eski yöneticilerinden Sinan Vardar, Fotomaç'taki köşesinde Siyah-Beyazlılar'a "17 yıl gecikmeli" transfer olan Mehmet Topal'ı yazdı. Vardar'ın 35 yaşındaki futbolcu üzerinden Türk futbolundaki yönetici zihniyetini eleştirdiği yazısı ibretlik...

"Yıl 2004... Yıldırım Demirören başkanlığındaki yönetimde görev alıyorum. Beşiktaş'taki ilk dönemim.. Heyecanlı bir şekilde kulübüme hizmet etmek istiyorum. 2004-2005 sezonunda dünyanın 1 numaralı teknik direktörü Del Bosque; Beşiktaş'ın başına gelince heyecanlandım. Bosque tam bir dünya markası, bir o kadar mütevazi, hepimizin fikirlerini dinliyor, hiç bilmediği bir ülkenin en büyük takımında futbol devrimi yapmaya hazırlanıyor. Ben de Beşiktaş'a genç yetenekli oyuncuları takip ediyordum."

Mehmet Topal ve Beşiktaş gerçekleri... Sinan Vardar'dan ibretlik transfer hikayesi...

"Bunun için; Türkiye'de futbolun profesörlük mevkiinde gördüğüm rahmetli Gündüz Tekin Onay'la mesai harcıyoruz. Gündüz Tekin Hoca 'Müthiş bir yetenek geliyor' dedi ve henüz 17 yaşında Dortmund altyapısında forma giyen Nuri Şahin'in ismini verdi. Daha önce izleyip beğendiğim Bursa Yolsporlu Gökhan Gönül henüz 16 yaşında 2002 yılında İlhan Cavcav tarafından Gençlerbirliği'nin pilot takımı Asaş'a alınmıştı. Sevgili İlhan Ağabey; Gökhan Gönül transferinde bize kolaylık yapacağını belirterek, 'Gökhan'ı alırsanız 10-15 yıl formayı' giyer demişti."

AMAN SİNAN AĞABEY BURASI BEYLERBEYİ Mİ?

"O dönem Çanakkale Dardanelspor'da iki müthiş yeteneğin olduğunu öğrendim. Dardanel'in maçına gittiğimde bu gençleri yetenek avcısı Gaziantepli Erol Keretli'nin (Kambur Erol) takıma kazandırdığını öğrendim. Erol boşu boşuna transfer yapmazdı. Kim miydi o futbolcular biri Selçuk İnan, diğeri de Mehmet Topal... Beşiktaş, fellik fellik transfer ararken transfer listemi yönetime sundum. Listemin kare asında şu isimler vardı; Nuri Şahin (Borussia Dortmund) Gökhan Gönül (Asaş) Mehmet Topal ve Selçuk İnan (Çanakkale Dardanel)... Bu listeyi yönetime sunduğumda hemen tepki gördüm. O anda Yıldırım Demirören'in yüz ifadesini hiç unutmuyorum. O dönemin futbol şube sorumlusu Kıvanç Oktay, 'Aman Sinan Ağabey burası Beylerbeyi mi?' deyince inanın ne diyeceğimi bilemedim."

GALATASARAY KAPTI

"Listeyi o dönem kulüpte çalışıp sonradan menajerlik yapan Erdil Arpacı'ya verdim ama o da hiç ilgilenmedi bile... Ertesi sene o dönem Galatasaray yönetiminde çok sevdiğim dostum Ali Dürüst'le yemek yerken sohbette 'Türkiye'nin en iyi liberosu Mehmet Topal' dedim. Çok kısa zaman sonra Galatasaray gidip Topal'ı transfer etti. Transferin olduğu gün Ali kardeşim aradı; 'Sinan Ağabey sen ağzından kaçırdın ama biz bu transferi kaçırmadık' dedi. Beşiktaş geçtiğimiz gün Mehmet Topal transferini açıklayınca o günler güzlerimin önünden bir film şeridi gibi geçti."

Beşiktaş'ın o dönemki yönetimi "yıldız transfer" adı altında içi geçmiş futbolculara servet öderken, dünyanın en iyi teknik adamlarına tazminata mahkum olurken, Galatasaray'ın 1 milyon euroya transfer ettiği genç isim 4 sezon sonra Valencia'ya 5.5 milyon euro bonsevisle satılıp La Liga'nın en iyi defansif orta sahalarından birine dönüştü. O isim, A Milli Takım formasını 100'den fazla giyip, Fenerbahçe ve Başakşehir formalarıyla tarihi başarılar, kırılması güç rekorlar elde etti. O isim Mehmet Topal'dı...

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Mehmet Topal ve Beşiktaş gerçekleri... Sinan Vardar'dan ibretlik transfer hikayesi... ile ilgili etiketler Mehmet Topal Beşiktaş Yıldırım Demirören sinan vardar
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.