Medyada Afgan düşmanlığı bakın nasıl kışkırtılıyor...

Günlerce devam eden orman yangınlarının büyük ölçüde söndürülmesi ile Türkiye yeni bir gündeme doğru sürüklendi... Bu yeni gündemin başrolünde Afgan ve Suriyeli göçmenler var... Bir yandan medyada sığınmacı düşmanlığı kışkırtılırken, diğer yandan sokaklar hareketlendirilmek isteniyor... İşte Türkiye'nin itilmeye çalışıldığı o karanlık tuzağın perde arkası....

Türkiye'de, Afgan ve Suriyeli sığınmacılar üzerinden tehlikeli bir oyun oynanıyor.

Geçtiğimiz gün bir Afgan provokatörün Türklere hakaret ettiği görüntüler servis edilmiş ve şahıs, sözde "ırkçılığa tepki gösterdiği" mesajlarında Türklere yönelik ırkçı ifadeler kullanılmıştı!

Bu şahsa tepkiler henüz dinmeden peş peşe göçmenlerle ilgili yeni ve kışkırtıcı gelişmeler yaşanmaya başlandı.

İlk olarak dün Ankara'da Suriyeliler ile Türkler arasında kavga çıktığı ve iki Türk gencin bıçakladığı haberi basına yansıdı.

Olayın ardından küçük çaplı protesto gösterileri yaşanırken, güvenlik güçleri gerginliğe büyümeden müdahale etti.

AFGANLAR HEDEFTE...

Hemen ardından ise "Aykırı" isimli muhalif internet sitesi Afgan göçmenleri hedef tahtasına oturtarak provokatif bir habere sayfalarında yer verdi.

Haber, Afganlara karşı nefreti körükleyecek şekilde, "Görüntüler Antalya Alanya'dan... Taliban'dan kaçarak Türkiye'ye sığınan 2 şahıs, özel plajda Afganistan bayrağını böyle göndere çekti." başlığı ile anons edildi!

Metinde, "Türkiye’nin demografik yapısını tehlikeye sokan kaçak geçişler ve sığınmacılar konusu her geçen gün daha fazla tartışılırken, yeni görüntüler ortaya çıkmaya devam ediyor. Asayiş sorunları sürekli artış gösterirken, Antalya Alanya'da özel bir plajda çekilen görüntüler dikkat çekti." ifadeleri de yer aldı.

GÖRÜNTÜ KESİLEREK MONTAJLANDI!

Ancak bu kışkırtıcı haberin nasıl bir çarpıtma ile hazırlandığı kısa süre sonra sosyal medyada paylaşılan yeni görüntüler ile gözler önüne serildi.

Çünkü bahse konu videonun devamında birçok ülkenin bayrağının plajda dalgalandığı görülebiliyordu. Ancak Aykırı sitesinin videoyu keserek, sadece Afganların plaja bayrak diktiği şeklinde bir algı oluşturma çabasına giriştiği ortaya çıktı.

Buna karşın ham görüntülerde, plajda farklı ülkelerden turistlere yönelik bir jest olarak tüm ülkelerin bayraklarının dalgalandığı görülüyordu.

SOSYAL MEDYA AYAĞI...

Diğer yandan bu provokasyonlarla eş zamanlı olarak sosyal medyada #VatanEldenGidiyor ve #afganlariistemiyoruz şeklinde iki etiket de trend listesine girdi.

Bu etiketlerin altında, Afgan ve Suriyeli sığınmacılara yönelik ırkçılığa varan nefret söylemleri yer aldı. Provokasyon amaçlı paylaşımlar hakkında ise Siber Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nın inceleme başlattığı öğrenildi.

Tüm bu gelişmelerin arka arkaya ve sistematik şekilde yaşanması ise Türkiye üzerine oynanan tehlikeli oyunlara karşı dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha gösterdi.

 

Medyada Afgan düşmanlığı bakın nasıl kışkırtılıyor... ile ilgili etiketler göçmen Mülteci Sığınmacı afgan mülteci suriyeli mülteci

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.