Meclis'ten çıkmayı reddetti daha sonra kendisi çıktı!

TBMM Genel Kurulu'nda hakkında kesinleşmiş hapis cezası kararı okunmasından sonra milletvekilliği düşen Gergerlioğlu uzun süre TBMM Genel Kurulu'ndan çıkmak istemedi.

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun terör propagandası suçundan aldığı cezanın onaylanmasının ardından Meclis'te bugün yapılan oturumda milletvekilliği düştü. Gergerlioğlu, Genel Kurul'da okunan karar metnini tanımayarak Meclis Genel Kurulu'nu terk etmedi. Gergerlioğlu, HDP'ye kapatma davası açılması haberinin duyulmasından sonra HDP'lilerle birlikte Meclis Genel Kurulu'ndan ayrıldı.

MECLİS'TE GERGİNLİK ÇIKARMAK İSTEDİ

Gazeteci Fikret Bila, Gergerlioğlu'nun Meclis'ten uzun süre çıkmamak için direnmesi  üzerine atılabilecek adımları anlattı. Genel Kurul'da milletvekili olmayanlar ve görevliler dışında başka birilerinin olmasının yasak olduğunu belirterek, Meclis Başkanlığı'nın Genel Kurul'dan çıkacak bir kararla kolluk kuvvetlerini çağırabileceğini söyledi.

Habertürk yayınında konuşan Bila, mevcut kuralları şöyle anlattı:

"Meclis Genel Kurulu'na Milletvekili olmayanlar ve görevliler dışında kimse giremez. Kolluk kuvvetlerinin de girmesi söz konusu olamaz. Böyle bir uygulama olmadı. Ancak Gergalioğlu bu eyleminde ısrar ederse Meclis Başkanlığı bir genel kurul kararı ile kolluk kuvvetlerini davet edebilir ve Gergerlioğlu'nu zorla çıkarabilirler. Daha önce böyle bir olay yaşamadık. Oturma eylemleri, protestolar olmuştu ama milletvekilleriydi onları yapanlar. Milletvekili olmayanların böyle bir eylemi yapmaları mümkün değildi. Meclis Başkanlığı'nın çıkaracağı bir genel kurul kararı ile Gergerlioğlu'nun çıkarılması için kolluk kuvvetleri davet edilebilir ya da Gergerlioğlu'nun meclis grubundan arkadaşları onu ikna edebilir ya da kendisi eyleminin yeterli olduğunu düşünerek sonlandırabilir. Bu olay bir protestoya dönüştü. Burada HDP'lilerin nasıl tepki vereceği de önemli. HDP'lier arkadaşlarına sahip çıkabilir ve bir müdahaleyi engelleyebilirler. Bu durumda bir gerginliğe de şahit olabiliriz."

GERGERLİOĞLU CEZAEVİNDE NE KADAR KALACAK?

Gergerlioğlu'nun cezasının onaylanıp milletvekili düşmesi sonrası ne kadar cezaevinde yatacağı merak konusu oldu. Habertürk canlı yayınında konuşan Hukukçu Dr. Rezan Epözdemir, mevcut infaz yasası ve şartla salıverme düzenlemeleri ile birlikte Gergerlioğlu'nun kapalı cezaevinde 10,5 ay yatacağını anlattı.

Rezan Epözdemir, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı.

"Terör örgütü propagandasında 2 yıl 6 aylık bir ceza aldı Gergerlioğlu. Bu karar kesinleşti. Terör propagandası yapmak suçunda şartla salıverme oranı 3/4'tür, denetimli serbestlik ise 1 yıldır. Önce 3/4'lük şartla salıvermeyi hesap etmek lazım o da 22,5 ay olur. Adli bir olaya karışmazsa 22,5 ay cezaevinde kalacak. Bir yıl da denetimli serbestlikten düşüyor yani 10,5 alık bir cezaevinde infaz süresi kalıyor. Bu çok nettir. Bu 10,5 aylık süre şartlı salıverme ve denetimli serbestlik süreleri düşüldükten sonra kalan süre. Bu nasıl işleyecek? Kapalı cezaevine alınacak. Kapalı cezaevinden sonra açık cezaevine geçmesiyle ilgili örgütten ayrılma kriteri burada uygulamayacak. Çünkü örgüt propagandasından ceza aldığı için örgüt üyesi gibi değerlendirilmeyecek. Öyle olunca şartlı salıverme süresine bir yıldan az kaldığı için açık cezaevine geçebilecek. Açık cezaevine geçtiğinde de pandemi nedeniyle uzatıldı 2 defa uzatıldı. Cezanın 2'şer aylık sürelerde dışarıda, konutta infazına ilişkin bir düzenleme yapılmıştı. Bundan faydalanabiliyorsa evine gelecek ve pandemi sonrasına kadar bu düzenlemeler uzarsa evde cezasının bitmesi için infaz olacak. Şartla salıverme denetimli serbestlik olduğu zaman 10,5 ay cezaevinde kalacak. Şu an açık cezaevinde bulunanlar evde cezalarını çekiyorlar pandemi nedeniyle yapılan son infaz düzenlemesi ile. Bu düzenleme sona erdirilirse yeniden açık cezaevine alınacak."

 

Meclis'ten çıkmayı reddetti daha sonra kendisi çıktı! ile ilgili etiketler HDP Meclis milletvekili Eylem hapis Ömer Faruk Gergerlioğlu ne kadar hapis yatacak
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.